Zimski sportovi

Kingsi u New Jerseyju love rekord u gostujućim pobjedama i konačno osvajanje "Svetog grala"

Ivan Dominik • subota, 09.06.2012.
Kingsi u New Jerseyju love rekord u gostujućim pobjedama i konačno osvajanje "Svetog grala"

Los Angeles Kingsi imaju novu, drugu, šansu da privedu ovogodišnje finale Stanley Cupa nakon što su izgubili posljednji dvoboj od NJ Devilsa poslije tri uvodna trijumfa. Serija je ponovno preseljena u Newark gdje su Kingsi već dva puta slavili, a ukoliko to uspiju i treći put zaredom, osim osvajanja "Svetog grala" postat će i novi rekorderi te će se još jednom upisati u povijesne knjige...

Drugi puta u finalnoj seriji najjače hokejaške lige svijeta serija je preseljena, a nova, peta, utakmica igrat će se ponovno na Istoku u Prudential Centru. Nakon prve tri pobjede od čega dvije u gostima, LA Kingsi su izgubili četvrtu utakmicu na domaćem ledu te propustili ostvariti i izjednačiti nekoliko rekorda. Međutim, još uvijek imaju šansu srušiti rekord u gostujućim pobjedama zaredom u doigravanju jer su trenutno na skoru od 10-0, a pobjedom u Newarku bi s 11 pobjeda zaredom u gostima ostali sami na vrhu ljestvice s takvim dostignućem.

No, osim njih su i Devilsi ostvarili jedan rekord posljednjom pobjedom u Staples Centru. Naime, "Vragovi" su tim slavljem ostvarili 47. gostujuću pobjedu u povijesti franšize što se tiče doigravanja te su tako postavili novi rekord. Međutim, taj im rekord neće biti velika satisfakcija ukoliko izgube u narednom susretu kod kuće jer bi time ispali iz igre za naslov koji bi prepustili Kingsima. S obzirom da su posljednje četiri momčadi koje su osvajale ligu činile to u gostima, opet je povijest i statistika naklonjena Kingsima, koji su već nebrojeno mnogo puta ove sezone pokazivali što i kako rade izvan svog leda.

New Jersey Devils

Justin Williams, napadač Kingsa: "Mi uopće ne dopuštamo da nas bilo kakva odvraćanja pažnje ne smetaju ili živciraju. Idemo utakmicu po utakmicu i igramo svoju igru. Znamo da će Prudential Centar biti ispunjen i glasan, isto kao što je bilo u petoj utakmici u Phoenixu, kao što je bilo u petoj utakmici u Vancouveru kada smo se onamo morali vraćati. Arene su glasne, ali mi moramo biti spremni i za njih."

Momčad Petera DeBoera nada se novoj pobjedi s novom igrom, taktikom i postavom momčadi, koja im je donijela gostujuću pobjedu u Gradu Anđela. Devilsi su po prvi puta u seriji naizgled nadigrali Kingse i iznenadili ih svojom igrom, a uvelike su im pomoglo povratci Petra Sykore i Henrika Tallindera u roster, a ti će igrači ponovno i u petoj utakmici bio dio sastava Devilsa.

Isto tako, Devilsi se nadaju da su pobjedom u zadnjoj utakmici uvukli i "crv sumnje" među Kingse, osobito u vratara Jonathana Quicka, koji je po prvi put u finalnoj seriji primio više od jednog gola, te da će uz smanjeno samopouzdanje "Kraljeva" novom pobjedom dodatno baciti u nervozu ekipu Darryla Suttera. Devilsi nemaju više ozlijeđenih igrača, a nadaju se da su spremni za novu pobjedu i novi podvig jer osim Tallindera i Sykore, koji su bili sjajni u LA-u i koji su unijeli dodatnu energiju u momčad, ponovno su, čini se, formu pronašli i Ilja Kovalčuk te Adam Henrique.

Los Angeles Kings

Peter DeBoer, trener Devilsa: "Nema sumnje da pobjeda mijenja stvari u glavi i otpušta ogroman pritisak te nagrađuje sav mukotrpno uloženi trud. Moraš jednom biti nagrađen za sav taj teški i iskreni rad. Na kraju, netko je rekao da se moraju ponoviti Leafsi iz 1942. godine (prva i posljednja momčad koja je okrenula zaostatak od 3-0 u seriji i osvojila ligu u finalu NHL-a op. a.) i svi znamo da se to mora dogoditi jednom. Pa zašto to ne bismo bili mi? Mislim da je to dobar pristup i dobro razmišljanje. Neće proći još 200 godina bez da to netko ne učini, stoga mislim da je prošlo dovoljno vremena i da bismo mi mogli to ponoviti."

Vodeća ekipa ove serije kojoj nedostaje samo jedna pobjeda do dostizanja "raja" također nema ozlijeđenih igrača, a čak je malu minutažu u posljednje dvije utakmice odlično bio iskoristio rekonvalescent Simon Gagne. Osim Quicka Kingsi imaju gotovo cijelu momčad u sjajnoj formi te je teško istaknuti samo jednog pojedinca. No, to je definitivno u posljednjim utakmicama zaslužio ponajbolji bek lige, Drew Doughty koji je ostvario barem bod u zadnjih pet utakmica svoje ekipe, a u posljednja dva dvoboja protiv Devilsa zabio je i dva sjajna zgoditka.

Kingsi su si napravili odličnu "zalihu" od tri pobjede, a još će jednu utakmicu sigurno imati kod kuće, ukoliko ne riješe pitanje pobjednika u idućoj utakmici. Samopouzdanje im zbog jednog poraza nije poljuljano te se nadaju da Devilsi neće imati dovoljno snage za ozbiljnije ugrožavanje njihove visoke prednosti. Na pragu mnogih rekorda, neke su i srušili, no sve je to Sutteru i njegovim momcima nevažno jer oni žele samo jedno - Stanley Cup - i napravit će sve da ga dobiju već večeras.

Peta utakmica finalne serije NHL-a počinje u 2:00h po hrvatskom vremenu, a Kingsi i Devilsi ukrstit će palice na rijeci Hudson.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.06.2012. u 01:28
    Vjerujem u pobjedu Devilsa!
    Obrisan korisnik