Nogomet

Vežite se, polijećemo! Maštovita Hrvatska protiv čvrste Irske za hvatanje zaleta na Euru

Iz Warke:Bernard Jurišić, Tomislav Pacak • nedjelja, 10.06.2012.
Vežite se, polijećemo! Maštovita Hrvatska protiv čvrste Irske za hvatanje zaleta na Euru
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Hrvatska i Irska danas kreću u bitku za prve bodove na Europskom prvenstvu 2012. Sve što se pripremalo zadnjih mjeseci, sve što se uigravalo zadnjih tjedana, sve što se radilo zadnjih dana - danas će se od 20:45 sati prikazati na stadionu Miejski u Poznanu...

Kažu brojke

Irci se imaju čime ohrabriti uoči susreta s Hrvatskom. Na njihovoj je strani i međusobni omjer, ali i nedavna forma. Irska je ubilježila dvije pobjede protiv Hrvatske, uz jedan poraz i tri remija, dok je u natjecateljskim utakmicama omjer 1-1, nakon što je svaka selekcija slavila kod kuće u kvalifikacijama za Euro 2000. Tada su Irci kod kuće dobili broncom netom okrunjene Hrvate s 2:0, uz nastupe današnjih prvotimaca Keanea i Duffa, dok je Hrvatska uzvratila legendarnim pogotkom Davora Šukera u sudačkoj nadoknadi zagrebačkog susreta.

Slaven Bilić zaigrao je protiv Iraca u prvom međusobnom susretu kada je Hrvatska 2. lipnja 1996., uoči nastupa na Euru, odigrala 2:0, a kao izbornik je vodio posljednji ogled dviju selekcija, remi bez pogodaka prošlog kolovoza.

Irci u dvoboj s Hrvatskom ulaze na krilima impresivnog niza od 14 utakmica bez poraza. No, Hrvatska je puno učestaliji sudionik velikih natjecanja; Ircima je ovaj Euro prvo EP nakon 1988. kada su debitirali (i dobili Engleze), a uz to prvo veliko natjecanje nakon SP-a 2002. Upravo na tom Prvenstvu današnji je irski izbornik Giovanni Trapattoni imao loše iskustvo protiv Hrvatske kada su mu Olić i Rapaić zapaprili kao izborniku Italije.

Veliki talijanski trener postat će protiv Hrvatske najstariji izbornik neke selekcije na europskim prvenstvima, sa 73 godine i 85 dana nadmašit će Otta Barića koji je 2004. vodio Hrvatsku sa 71 godinom i dva dana.

Vežite se, polijećemo! Trećeg dana Europskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini na scenu izlazi hrvatska nogometna reprezentacija. Protivnik je Irska, reprezentacija koju "snimamo" i "snivamo" već mjesecima. Tvrda, "ratnička" momčad koju će u večerašnjih 90 minuta trebati pokoriti i zaboraviti. I posvetiti se Talijanima i Španjolcima.

No, večerašnji okršaj na stadionu Miejski u Poznanu bit će sve osim lagan. Irci su se na Europsko prvenstvo kvalificirali tek drugi put u svojoj povijesti (jedini put dosad sudjelovali su 1988. u Njemačkoj) i na krilima velikog zanosa dat će i posljednji atom snage kako bi osigurali plasman dalje u skupini u kojoj nisu favoriti.

Kao što mi preko Iraca tražimo svoju šansu, tako je i Irci traže preko Hrvatske. O Talijanima u Španjolcima će se razmišljati od ponedjeljka. Slaven Bilić slagat će hrvatske kockice, Giovanni Trapattoni irske i već se unaprijed može najaviti velika taktička borba, pravi "šahovski meč" u kojemu će pobjedu odnijeti protivnik koji bude strpljiviji i koji duže bude mogao zadržati punu koncentraciju kako na travnjaku, tako i na klupi.

Tko, što, gdje, kada, kako i zašto?

Već su se litre tinte ispisale o važnosti prve utakmice i poveznice između premijerne pobjede i kasnijeg uspjeha. U hrvatskom slučaju to je vrlo egzaktno: kad smo pobijedili u prvoj utakmici prošli smo, kad nismo - nismo.

Na hrvatskoj strani je i igračka kvaliteta i iskustvo igranja na velikim natjecanjima (nitko iz ove irske reprezentacije nije sudjelovao na nekom završnom turniru), no imaju i Irci svojih aduta među kojima se na prvo mjesto promeće borbenost i iznimna taktička disciplina.

Hrvatska i Irska nisu se dosad susretale na velikim natjecanjima, a jedinu pobjedu u međusobnim susretima Hrvatska je ostvarila pogotkom Davora Šukera na asistenciju Roberta Kovača u finišu kvalifikacija za EURO 2000. Irska je uvijek čvrsta, posebno sad kad je dobila dodatni obrambeni "štih" pod trenerskom paskom talijanskog majstora Giovannija Trapattonija.

Posebna priča bit će tribine, jer obje reprezentacije prati veliki broj navijača. I Hrvati i Irci zaljubljeni su u svoje nogometne momčadi, za njih troše i grla i dlanove i sigurno će se stadionu Miejski oriti od pjesme i podrške i crveno-bijelih i zelenih navijača. U Poznan će doći deseci tisuća navijača Hrvatske i Irske, među kojima oduvijek vlada poštovanje, čak i prijateljstvo. Tako će biti i ovog puta, za sve vrijeme osim onih 90 minuta koje će i jedni i drugi provesti u žestokoj podršci svojoj momčadi.

S trenerske ploče

Osovina hrvatske momčadi već je neko vrijeme poznata, a "kičmu" Pletikosa - Ćorluka - Modrić - Olić "razbila" je nesretna ozljeda Ivice Olića na posljednjoj pripremnoj utakmici u Oslu. Olićevu trku Hrvatska će teško nadoknaditi, no napadačkog materijala i bez "Ole" ne nedostaje. Jelavić je u životnoj golgeterskoj formi, Mandžukić je spreman trčati koliko i njegov ozlijeđeni "zemljak", Eduardo će u svakom napadu Hrvatske vrebati poput napete puške, a i Kalinić je pokazao da može uskočiti bude li potrebe.

Obrana je već malo drugačija priča. Nacija je zadnjih dana "strepila" glede vijesti o zadnjoj loži Vedrana Ćorluke i odahnula kad je liječnički tim objavio da nema rupture, nego je riječ samo o "zamoru materijala". Uz njega će u stoperski tandem iskusni Joe Šimunić ili sve bolji Gordon Schildenfeld, a na bekove će, prema Bilićevim preferencijama, Srna/Vida i Strinić/Pranjić. S tim da prvonavedeni vode "za korak".

U hrvatskom veznom redu sve će oči biti uperene u Luku Modrića, od kojeg se očekuje da se na terenu postavi onako kako izvan njega figurira - kao prvo hrvatsko ime. Uz njega će biti neko od "terijera", Vukojević ili Dujmović, a na bokovima Perišić i Rakitić. Da li obojica ili samo jedan, ovisi o Srninom mogućem "povratku" na bekovsku poziciju.

Najbolji "igrač" Irske u Poznanu će sigurno biti na klupi, no to nije nužno dobra vijest. Giovanni Trapattoni postat će najstariji izbornik na jednom europskom prvenstvu, ali njegovo znanje, iskustvo i usmjerenost na detalje bit će velika snaga Irske.

Stoga je možda i preočito što je Trapattoni najavio prvi sastav Irske već prije tjedan dana, a nacionalni savez je to čak i potvrdio putem - Twittera. No, i irski poznavatelji reprezentacije sumnjaju u moguća iznenađenja jer Trapattoni nema ozbiljnih dilema, na raspolaganju ima sve najbolje igrače i teško je zamisliti gdje bi mogao povući neočekivani potez.

Irci nemaju klase koji su u krugu ponajboljih svjetskih igrača, ali niz od 14 utakmica bez poraza svjedoči da su dobro organizirani i disciplirani, da su momčad kojoj je jako teško stvoriti prigodu, još teže zabiti pogodak. Uvjerila se u to i Hrvatska u prijateljskom susretu, a uvjerile su se i jače reprezentacije od Bilićeve.

Kamen temeljac su oni najiskusniji, vratar Given, braniči O'Shea i Dunne, veznjak Duff i napadač Robbie Keane. Igra Irske relativno je predvidljiva, ali zbog toga ništa manje problematična. Čvrstoj, fizički snažnoj obrani pomažu destruktivni srednji veznjaci Andrews i Whelan, dok je ofenzivni dio uglavnom prepušten krilnim igračima, opasnima Duffu i posebno McGeadyju koji maršira po strani gdje Hrvatska već godinama ima problema. Robbie Keane često pomaže sredini kako Andrews i Whelan ne bi bili "nadbrojani", a naprijed je isturen Doyle.

Trapattoni je, dakako, poznat po pozornosti koju pridaje detaljima, no i sam je priznao da se nogomet ne može do kraja isplanirati: "Svi očekujemo pobjedu, ali pitanje je možete li izbjeći pogreške. To je nešto nepredvidivo, a to se može dogoditi u svakoj utakmici. Možete imati najbolju pripremu na svijetu, ali utakmica uvijek donosi nepredviđene situacije."

Iz svlačionice

Izbornik Slaven Bilić uoči Eura dao je nekoliko vrlo "hrabrih" izjava, a uoči utakmice protiv Irske još se jednom osvrnuo na sjajne rezultate Hrvatske od njezine neovisnosti: "Osjećamo respekt protivnika prema nama jer smo gotovo stalni sudionici velikih natjecanja. Više se nitko ne iznenađuje plasmanima i rezultatima Hrvatske, već smo godinama među 10 najboljih reprezentacija svijeta."

Zbog svog ugleda i rezultata Hrvatska će protiv Irske jedini put u ovoj skupini biti u ulozi favorita. "Moramo se boriti za svaki centimetar ako želimo ostaviti trag na ovom natjecanju. Znam da će biti puno irskih navijača, ali čut će se i naši, u to budite sigurni", izjavio je hrvatski vratar Stipe Pletikosa.

Iako nisu česti gosti na velikim natjecanjima, Irci nisu došli s bijelom zastavom u tešku skupinu. Zašto i bi, pokazali su pod Trapattonijem da su ozbiljna momčad, a pred velikim brojem svojih navijača koji su jedva dočekali veliko natjecanje, nema sumnje da će "letjeti" po terenu.

I kapetan Robbie Keane naglasio je da Irska ne misli nikome unaprijed priznati poraz: "Nismo ovdje samo kako bi popunili broj, imamo puno samopouzdanja u momčadi. Nema dvojbe da ovdje dolazimo s vjerom kako možemo proći skupinu."

A Trapattonijeva izjava može poslužiti i bilo kojem drugom izborniku na natjecanju: "Uvijek ponavljam igračima, morate biti ponosni na svoju zemlju, na svoj narod i ljude, jer oni čine veliku žrtvu dolazeći ovdje – u potrošenom novcu, putovanju, vremenu. Igrači znaju da zemlja ima očekivanja, da navijači imaju očekivanja. Nogomet se svodi na tih 90 minuta u kojima je najvažnije pokazati ljudima potpunu predanost."

Hrvatska i Irska, stadion Miejski u Poznanu, večeras od 20:45!

EP 2012. - Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Španjolska1:1Italija
Hrvatska3:1Irska
1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.06.2012. u 16:48
    vjerujem u dobar start
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.06.2012. u 16:48
    Sretno Vatreni
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.06.2012. u 15:45
    IDEMOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
    Obrisan korisnik
  • cameosis10.06.2012. u 14:58
    samo protiv spanjolaca jos nismo favoriti, ovde dvije utakmice moramo zgrabiti!
    cameosis
  • Obrisan korisnik10.06.2012. u 14:52
    Cijela nacija diše za vas. Spremni smo za velike stvari. Neka proradi i slavonski ponos i dalmatinski dišpet! Idemo do kraja!
    Obrisan korisnik