Zimski sportovi

Devilsi drugom pobjedom u nizu produžili seriju i ponovno je preselili u Grad Anđela

Ivan Dominik • nedjelja, 10.06.2012.
Devilsi drugom pobjedom u nizu produžili seriju i ponovno je preselili u Grad Anđela

Novu pobjedu u finalnoj seriji doigravanja u NHL-u ostvarili su New Jersey Devilsi, a ova im je bila druga u nizu te su s njom došli na sam prag izjednačenja. Kingsi još uvijek vode 3-2 u seriji i sljedeću utakmicu igraju kod kuće, no Devilsi su se zahuktali te ih neće biti lako pobijediti u vjerojatno ključnoj utakmici serije...

Još od davne 1942. godine i Toronto Maple Leafsa, niti jedna momčad u NHL-u nije okrenula zaostatak od 3-0 u seriji u finalu Stanley Cupa. Znaju to dobro u Kaliforniji, ali pogotovo u Newarku jer je momčad Devilsa slavila u posljednje dvije utakmice te je nakon 3-0 gubitka u seriji došla na 3-2, a trener Devilsa je s mnogo ozbiljnosti i sam bio izjavio da njegova momčad traži povijesni preokret.

"Netko je rekao da se moraju ponoviti Leafsi iz 1942. godine i svi znamo da se to mora dogoditi još jednom. Pa zašto to ne bismo bili mi? Mislim da je to dobar pristup i dobro razmišljanje. Neće proći još 200 godina bez da to netko ne učini, stoga mislim da je prošlo dovoljno vremena i da bismo mi mogli to ponoviti." U riječi Petera DeBoera očito vjeruju i sami igrači franšize iz New Jerseyja jer su novim podvigom ponovno preselili seriju u Staples Center gdje će tražiti pobjedu za izjednačenje, dok Kingsima samo jedan korak nedostaje do podizanja "kante".

Peta utakmica serije bila je gotovo ista kao četiri prije nje, no ipak toliko različita. Devilsi su nadigrali Kingse njihovom napadačkom igrom i suverenom predstavom na domaćem ledu, iako nisu bili odustali od one njihove: "obrana dolazi prva". Za razliku od Jonathana Quicka, ponovno je za Devilse zasjao Martin Brodeur koji je obranio 25 od 26 udaraca Kingsa uz sjajnu obranu Jarretu Stollu nakon kontre Kingsa u važnim trenucima druge trećine kada je rezultat još bio izjednačen. Pogađate, ovaj udarac koji nije uspio zaustaviti bio je na stickside.

Ipak, poveli su ponovno Devilsi - drugu utakmicu zaredom - te tako potvrdili da u ovoj seriji pobjeđuje onaj koji pogotkom otvori seriju. 13. minuta utakmice bila je nesretna za "Kraljeve" jer se tada napokon i na sreću za Devilse probudio Zach Parise, koji je zabio svoj prvi gol i ostvario svoj prvi bod u čitavoj seriji i u više od posljednjih pet utakmica. Amerikanac je odličnom intuicijom pričekao pogrešku vratara Kingsa, Quicka, dočekao je pak iz gola te ga u maniri iskusnog strijelca smjestio u mrežu.

Bio je to pogodak s igračem više na ledu, također prvi u seriji za Devilse i prvi u zadnjih šest utakmica jer je posljednji takav zabio Ilja Kovalčuk u sedmoj utakmici finala Istoka protiv NY Rangersa. Rezultatom 1:0 otišlo se i na odmor nakon isteka 20. minute utakmice, a druga je trećina bila najzanimljivija i ključna na cijeloj utakmici.

Nakon samo tri minute i 26 sekundi igre u drugom periodu Kingsi su uspjeli izjednačiti. Justin Williams, sjajno desno krilo i jedan od najpodcjenjenijih igrača lige sve je napravio sam - s pakom je iz svoje trećine došao do šanse za udarac, a kada su mu suigrači Dustin Brown i Anže Kopitar raširili bekove Devilse, Williams je pogodio rašlje iza leđa Martyja Brodeura. Jedini igrač koji je pak dirao prije strijelca Williamsa bio je asistent Greene.

Martin Brodeur, vratar Devilsa: "Još uvijek smo živi, dakle imamo šansu. Teško je pripremiti samog sebe na ovakve utakmice, sada su se dogodile već dvije u nizu. To te mnogo izmori i uzme velik dio tebe, ali isplati se."

No, tu nije bio kraj uzbuđenjima u drugoj trećini jer je odlučujući gol utakmice, kako se kasnije ispostavilo, zabio branič Devilsa Bryce Salvador krasnim udarcem s plave linije kojeg je u suprotne rašlje Quickova gola malo bio skrenuo Slava Vojnov. U 10. minuti, nakon točno polovice susreta, Salvador je prekrasno pogodio za oduševljenje u Prudential Centru, igrač koji u 82 odigrane utakmice "regularnog" dijela sezone nije zabio ni gola, sinoć je po četvrti put u doigravanju bio strijelac za svoju ekipu.

Bila je to odlična akcija Alekseja Ponikarovskog i Travisa Zajaca koji su ostvarili svoje sedme asistencije u doigravanju, ali je junak pete utakmice i druge pobjede "Vragova" postao skromni Salvador. Njegov pobjednički zgoditak prokomentirao je i sam Brodeur: "Čekamo ga cijelu godinu da postigne pogodak i izabrao je pravi trenutak za to ako mene pitate".

Upravo je Brodeur bio najzaslužniji za očuvanje prednosti do kraja utakmice svoje ekipe jer je nakon Salvadorova gola ostalo još pola sata čiste igre. No, do kraja drugog perioda Kingsi nisu uspjeli izjednačiti niti uputiti mnogo udaraca na Brodeurov gol (na kraju ukupno 26). Tek u trećoj trećini su Kingsi potpuno nadigrali domaćine koji su uputili samo tri udarca na Quickov gol (ukupno 19 u utakmici), međutim, Brodeur je već bio zaključao svoje vrata tako da bolja igra Kingsa u posljednjih deset minuta druge trećine i kroz cijeli zadnji period nije urodila plodom.

Odlučilo je tako jedino isključenje u prvoj trećini, ono Willieja Mitchella poslije kojeg je poentirao Parise i pogreška Quicka te trenutak inspiracije čovjeka koji je apsolutno zadužen za defenzivu. No, bilo kako bilo, Devilsi su uhvatili i drugi trijumf te opet preselili seriju u Los Angeles gdje ponovno sve može biti odlučeno u slučaju pobjede domaćina, a šesta se utakmice igra u noći s ponedjeljka na utorak. Isto tako je i prekinuta serija Kingsa na gostovanjima, ostali su na deset pobjeda na strani zaredom, ali 11. za izbijanje na vrh poretka ekipa kojima je to uspjelo nisu uspjeli dohvatiti. No, sve moguće ali i ostvarene rekorde Kingsi će zaboraviti ukoliko konačno poslije završetka šeste utakmice podignu toliko dugo čekani "Sveti gral".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.06.2012. u 12:51
    slutim li ja to veliki preokret?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.06.2012. u 12:44
    Kingsi ostavili bolji dojam ali Devilsi ipak ostali u igri, Zabili su 2 s(p)retna gola koja su odlucila-prvi nakon greske Quicka, a drugi nakon skretanja paka...Kingsi su usli puno cvrsce u utakmicu i Devilsima je trebalo neko vrijeme da se prilagode (sto me je iznenadilo jer cjelu sezono igraju... [više na forumu]
    Obrisan korisnik