Rukomet

Horvat: "Nalazimo se u skupini smrti, ali vjerujem u naš prolaz dalje"

Iz Panorame:Zvonka Keliš • nedjelja, 10.06.2012.
Horvat: "Nalazimo se u skupini smrti, ali vjerujem u naš prolaz dalje"
Foto: Davor Sajko

Rukometna reprezentacija Hrvatske okupila se u nedjelju poslije podne u Zagrebu kako bi započela s pripremama za nadolazeće Olimpijske igre. Izbornik Slavko Goluža osmislio je za hrvatske rukometaše plan rada za narednih mjesec i pol dana nakon kojih slijedi put u London i borba za medalje. Član hrvatskog prvaka CO Zagreba, Zlatko Horvat, te igrač mađarskog Veszprema, Mirko Alilović, stoga su najavili što Hrvatska može na Igrama koje slijede.

Svaka olimpijska godina za hrvatske rukometne reprezentativce znači kratak odmor nakon klupskog dijela sezone te naporne pripreme za same Igre koje slijede: "U glavi smo si već posložili stvari tako da svake četiri godine kada su Olimpijske igre imamo kratak odmor stoga to meni nije teško palo. Posljednja sam dva tjedna dobro iskoristio za odmor tako da sada slijede pripreme, a potom i put u London", započelo je priču desno krilo hrvatskog rukometnog prvaka, CO Zagreba, Zlatko Horvat.

Najvažnije je dobro se spremiti i proći bez ozljeda

Vratar hrvatske reprezentacije, ali i mađarskog Veszprema, Mirko Alilović iza sebe također ima napornu sezonu u kojoj je sa svojom momčadi stigao do naslova prvaka Mađarske, no mislima je sada već okrenut k Olimpijskim igrama i pripremama za London: "Najbitnije je sada da ovih mjesec i pol dana priprema prođe u redu i bez ozljeda, a budući da do Olimpijskih igara ima još gotovo dva mjeseca ne razmišljam previše o njima već samo o tome kako je sada važno dobro se pripremiti, napraviti dobru podlogu te se taktički i tehnički dobro spremiti. Važno je i da se uspijemo uz sve to i odmoriti, ali i pripremiti za sve protivnike."

Nedavno održani ždrijeb skupina Olimpijskih igara Hrvatsku je smjestio u grupu B gdje će se na putu u drugi krug morati suprotstaviti reprezentacijama Danske, Španjolske, Mađarske, Srbije i Koreje što nikako ne označava lak put ka daljnjoj fazi natjecanja: "Skupinu koju smo dobili nazvao bih "skupinom smrti", dakle, ona je teška, no ukoliko želiš doći do onog najvišeg cilja moraš pobijediti sve momčadi tako da mi vjerujemo u našu ekipu, a iako će biti teško vjerujemo i u naš prolaz dalje", izjavio je Horvat.

Branitelj naslova, reprezentacija Francuske, na proteklom velikom natjecanju, točnije, ovogodišnjem Europskom prvenstvu u Srbiji, nije se pokazala u najboljem svijetlu, no kapetan Zagrebaša smatra kako će na nadolazećim OI ponovno biti oni stari: "Možda su Francuzi na Europskom prvenstvu imali mali pad, no to im se obilo o glavu te stoga vjerujem da će se sada dobro pripremiti te da će ponovno biti najopasniji kakvi su i inače. Nije nas ništa zavaralo to što su bili slabiji na Euru", kazao je Horvat te je dodao: "Međutim, neće samo oni u Londonu biti favoriti, naime, svi iz naše skupine su potencijali kandidati za prolaz u četvrtfinale tako da će na Igrama biti jako teško."

"Skupina je najgora moguća koju smo mogli dobili, nije moglo gore. Možda je dobro u početku krenuti težim putem pa da nam to otvori lakši put ka polufinalu, no svakako trebamo prvo pobijediti u tri, četiri utakmice te proći skupinu", kazao je Alilović.

Na Olimpijske igre izbornik Slavko Goluža može povesti samo 14 igrača, no na okupljanje u Zagreb stiglo ih je 20, ali i samo dva desna krila: "Vjerujem da ćemo Čupić i ja biti putnici za London te se nadam da smo se već, ali i da ćemo i sada na pripremama izborniku pokazati kako smo spremni te se nadam da će nas i ozljede zaobići."

Očekivanja od Hrvatske u Londonu svakako su veliku, a kako i kažu Horvatovi suigrači, ova reprezentacija ne bježi od svoje uloge favorita, stoga se i sam Zlaja nada da će Hrvati na OI pokazati sve što znaju te da će se boriti za jedno od tri odličja: "Sigurno da nam je svima velika želja borba za medalju, što sjajniju tim bolje, tako da moramo na terenu pokazati sve što znamo te vjerujem da mi to i možemo učiniti."

Najbolja klupska sezona uz nadu u borbu za prvaka Europe

"Jaka smo momčad te nije slučajno da smo treći u Europi tako da se ne trebamo nikoga bojati, trebamo misliti samo na sebe, dobro se pripremiti te odigrati u Londonu kako spada", izjavio je Mirko Alilović.

Za Zagrebovo desno krilo protekla je sezona uistinu bila odlična, naime, osim što su Zagrebaši stigli do četvrtfinala Lige prvaka, sam Horvat stigao je i do titule trećeg strijelca Europe s 94 postignuta pogotka, a mjesto dijeli i s članom europskog prvaka, Filipom Jichom: "Meni je veliko zadovoljstvo biti treći strijelac Lige prvaka, i kontinuitet i realizacija i sve je ove sezone bilo na visokom nivou stoga sam i rekao već prije da je za mene ovo bila najbolja klupska sezona. Vjerujem da će takva biti još poneka koja je pred nama."

CO Zagreb na kraju ove sezone postao je prava mala tržnica, kako igrači odlaze tako novi i dolaze, a samom Horvatu uistinu je drago što će ostati i neki iskusniji suigrači: "Nisam previše upućen u situaciju s odlascima i dolascima, no koliko sam u novinama pročitao vidio sam da su i Tonči Valčić i Špiler produžili svoje ugovore tako da je to za nas veliki plus budući da su to vrhunski igrači koji su bili okosnica naše momčadi te smo s njima mnogo dobili."

"Za igrače koji su otišli smo već prije znali da će otići tako da smo se već na to priviknuli. Ostanak nekih igrača još je pod upitnikom, no vidjet ćemo što će sve biti do početka nove sezone. Šteta bi bilo ovakvu momčad raspustiti i nekako bi bilo dobro uz ovu ekipu i poneke mlade igrače, u normalnim financijskim uvjetima, ići stepenicu po stepenicu pa da se jednoga dana borimo za titulu prvaka Europe", pomalo idilično je zaključio Horvat.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.06.2012. u 12:30
    najbolji su najbolji protiv najjačih suparnika! naši će se dokazati, dečki uvijek daju 100% od sebe! na početku ćemo imati 'pakao', ali od 1/4 finala ipak lakši posao. očekujem zlato!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.06.2012. u 11:11
    skupina je takva kakva je-Sretno
    Obrisan korisnik