Rukomet

Losert: "Ukoliko napravimo dobar rezultat na početku imat ćemo lakše četvrtfinale"

Zvonka Keliš • ponedjeljak, 11.06.2012.
Losert: "Ukoliko napravimo dobar rezultat na početku imat ćemo lakše četvrtfinale"
Foto: Kristijan Komarica

Rukometna reprezentacija Hrvatske okupila se u nedjelju kako bi započela s mjesec i pol dana dugim priprema za nadolazeće Olimpijske igre. Pred izabranicima Slavka Goluže mnogo je rada i truda za mjesto među 14 putnika u London, a potom i za napad na olimpijsko odličje. Iskusni vratar Venio Losert koji sanja svoje četvrte OI te Hrvat na radu u Francuskoj, Damir Bičanić, osvrnuli su se na sezone iza njih, kao i na Igre koje slijede.

Jedan je iskusan hrvatski vratar koji love svoje četvrte Olimpijske igre, kao i treće zlatno odličje, koji iza sebe ima 13 radnih godina u Španjolskoj, a pred sobom nov izazov u karijeri zvan Danska i danski Kolding. Drugi je, pak, hrvatski rukometaš na radu u Francuskoj, točnije, Chamberyju s kojim pokušava srušiti dominaciju Montpelliera, a pred sobom ima borbu za mjesto među putnicima za London. Ono što ih, pak, veže, osim same reprezentacije i mogućeg odlaska na Olimpijske igre jest i činjenica da su oba na svom radu na španjolskim rukometnim parketima zaigrala za Ademar Leon, onaj prvi je svoju priču u Leonu upravo završio, dok je za drugoga ona bila gotova prije dvije sezone.

Lijepa španjolska sezona netom prije izazova u Danskoj

Momčad Ademar Leona u sezoni iza nas ostvarila je pravo malo dostignuće, naime, osim što je osigurala treće mjesto u nacionalnom prvenstvu, stigla je i do četvrtine finala natjecanja za prvaka Europe: "Imali smo lijepu sezonu, pogotovo u Ligi prvaka, naime, stigli smo tik do Final Foura. Prvo smo u grupi imali teške protivnike, no u Leonu nas nitko nije uspio pobijediti te smatram da smo uz Kopenhagen jedina ekipa koja nije izgubila bodove na svom terenu u Ligi prvaka" započeo je hrvatski vrata Venio Losert te je potom nastavio: "S te je strane, dakle, bilo lijepo budući da smo daleko došlo, no šteta je što smo dobili Füchse s 11 pogodaka razlike da bi potom izgubili s isto toliko golova razlike. U prvenstvu smo, s druge strane, završili treći tri kola prije kraja tako da što se sportskog dijela tiče nismo mogli poželjeti ljepšu sezonu."

"Ono što prvenstveno očekujem jest da se dobro snađem u Danskoj, budući da me očekuje velika promjena sa španjolskog rukometa na danski tako da će mi vjerojatno trebati vremena da se naviknem na njega, ali ii na njihov način života", pojasnio je Losert.

Sada je pred ovim iskusnim vratarom nov izazov u karijeri, kao i nova rukometna destinacija, naime, nakon punih 13 godina u Španjolskoj, Losert se odlučio za promjenu sredine te će svoju sreću u narednoj sezoni potražiti u Danskoj: "Izazov je zapravo u samoj promjeni, u tome da se u Danskoj uspijem naviknuti i da igram dobro. Kada je nova liga treba ti vremena da se privikneš na sve, ipak sam sada 13 godina proveo u Španjolskoj."

Međutim, kada se udomaći pred njime je zasigurno borba za bolju poziciju no što je Kolding uspio ostvariti u posljednje dvije sezone budući da je prvo mjesto s obzirom na dominaciju Kopenhagen ipak teško ostvarivo: "Kopenhagen je tamo ekipa broj 1 te je teško biti bolji od njega, no izazov za mene i Kolding trebao bi biti drugo mjesto budući da je Kolding i prošle i ove sezone završio kao četvrta momčad. Sportski bi izazov, dakle, bio doći odmah iza Kopenhagena, dok bi moj osobni izazov bio da budem zdrav i da igram dobro, baš ništa drugo", skroman je osobno bio hrvatski reprezentativni vratar.

Dobra francuska sezona i povratak nakon ozljede

Iza rukometaša Chamberyja, pa tako i samog Damira Bičanića jest vrlo dobra sezona koju su možda malo pokvarile sama Bičanićeva ozljeda, ali i novi Montpellierov naslov prvaka: "Jako dobra sezona je iza mene, pogotovo prvi dio koji je stvarno bio odličan. Malo me unazadila ozljeda zadobivena protiv Islanđana te mi je trebalo mi više od mjesec dana da se oporavim. Posljednju utakmicu sam odigrao odlično i to mi daje nadu da se polako vraćam u formu", izjavio je hrvatski reprezentativac na radu u Francuskoj.

Chambery je, pak, kao i njegov najveći protivnik već krenuo u potragu za rješenjem za narednu sezonu te je tako iz HSV Hamburga doveo braću Gille tako da će Bičanić sada imati čast igrati s čak trojicom braće, no Hrvata ipak još ne brinu misli o narednoj klupskoj sezoni već je u potpunosti orijentiran na ono što sada slijedi, a to su pripreme za Olimpijske igre: "Još ne razmišljam o novoj sezoni. Sada sam samo orijentiran na pripreme za London, da se pokažem izborniku u što boljem svjetlu i da se što bolje spremim. Nadam se odlasku na Olimpijadu i da ćemo tamo ostvariti veliki rezultat, a nakon toga ću razmišljati o klubu."

Naporne pripreme, teška skupina i uloga favorita

Međutim, netom nakon završetka sezone, a opet netom prije početka one nove, obojica rukometaša svoje će misli i snage usmjeriti k Olimpijskim igrama i borbi za mjesto u avionu za London: "Treba sada trenirati mjesec dana i izboriti mjesto među putnicima za London, ipak je trojica vratara ovdje na pripremama. Osobno bih, dakako, volio ići na Olimpijske igre te ću napraviti sve što znam i mogu da odem i da pomognem reprezentaciji koliko god mogu", kazao je Losert.

Francuzi će se vratiti kao najjači

Branitelj naslova olimpijskog pobjednika, momčad Francuske, na ovogodišnjem Europskom prvenstvu nije se pokazala u najboljem svjetlu, no i sam Bičanić je uvjeren da će na Igrama ponovno biti oni stari: "Sigurno da im je neuspjeh na Europskom prvenstvu u Srbiji bio šok jer nisu to očekivali. Možda su malo bili i prepotentni. Mislili su da su daleko najjači, da će zlato doći samo od sebe. Jako su pali u igri i mislim da će se za ove OI drugačije spremati, osobito mentalno. Vratit će se sigurno kao onih prijašnjih godina kada su bili najjači, ali konkurencija im je sada puno jača. Uz nas, Dance i Španjolce bit će im teško osvojiti zlato."

Nakon što odrade pripreme te ukoliko i kada izbore svoje mjesto među 14 odabranih, slijedi po mnogima uistinu teški protivnici u skupini B, kao i zanimljiva borba za prolaz dalje: "Ukoliko se naša skupina uspoređuje s drugom skupinom na OI mora se reći kako je naša uistinu dosta teža, ali ako napravimo dobar rezultat na početku imat ćemo kasnije lakše četvrtfinale" , bio je kratak Losert.

Unatoč težoj skupini i možda većim borbama na samome početku, Hrvatska i u Londonu slovi kao jedan od favorita te momčadi koja bi se zasigurno trebala boriti za odličja: "Igramo polufinala posljednjih deset godina, a na Euru ove godine smo bili treći tako da si ne možemo lagati, naime, u krugu smo od pet, šest ekipa koje su favoriti za osvajanje medalja tako da od toga ne treba bježati, ali se ni ne smije raditi pritisak od toga. Smatram da možemo daleko dogurati te da možemo doći do polufinala", rekao je na koncu Losert.

Losertov reprezentativni kolega potom se nadovezao na hrvatsku olimpijsku priču te je ponudio kratak uvid u ono što slijedi, a to je više od mjesec dana priprema: "Sigurno da je mjesec i pol dana priprema puno, ali izdržat ćemo. Olimpijske su igre najvažnije natjecanje za jednog sportaša pa nam ovih mjesec i pol dana neće teško pasti kada se sjetimo za što se spremamo", započeo je Bičanić.

Hrvati će na parket londonske dvorane 29. srpnja kada će se u prvom susretu suprotstaviti rukometnoj reprezentaciji Danske, europskom prvaku te svjetskom viceprvaku: "Prva utakmica je uvijek najvažnija, pogotovo ako se igra protiv Danaca, jednih od konkurenata za prolazak. Tom pobjedom dobili bismo jedan zalet i napravili dobar put možda čak i prema prvome mjestu u skupini, ali trebamo se prvo dobro pripremiti za njih budući da je to jedna od najjačih reprezentacija", pojasnio je hrvatski reprezentativac.

Hrvatska rukometna reprezentacija svojim je uspjesima posljednjih godina letvicu postavila vrlo visoko tako da su očekivanja i na ovim Olimpijskim igrama velika, no i sam Bičanić unatoč teškoj skupini smatra kako bi Hrvati trebali stići do polufinala: "Očekivanja su uvijek velika kada je riječ o hrvatskoj reprezentaciji i uvijek je želja medalja. Ali teška nam je skupina, dvostruko teža od ove druge na Igrama. Mislim da ćemo imati dosta problema u samoj skupini, ali ako prođemo skupinu, bit će nam puno lakše u daljnjem tijeku natjecanja. Primarni cilj bi nam trebao biti polufinale", zaključio je Bičanić.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.06.2012. u 12:22
    ajmo pakleni
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.06.2012. u 11:07
    pa se sad uvjek očekuje veliki rezultat
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.06.2012. u 11:06
    Rukometaši uvjek mogudaleko-možda su nas u zadnjih dvanajstak godina čak malo i razmazili rezultatima
    Obrisan korisnik