Nogomet

Pletikosa: "Hrabro i bez kočnica na nepredvidljive Talijane"

Iz Warke:Tomislav Pacak • utorak, 12.06.2012.
Pletikosa: "Hrabro i bez kočnica na nepredvidljive Talijane"
Foto: Davor Sajko

Nakon što je ponedjeljak iskorišten za relaksaciju i osvježenje, posebno onih koji su iznijeli teret utakmice protiv Irske, hrvatska nogometna reprezentacija danas kreće u ključni dan pripreme za dvoboj s Italijom. Taktički puno zahtjevniju utakmicu najavili su Stipe Pletikosa i Gordon Schildenfeld koje čeka dosta posla u četvrtak u Poznanu…

Slaven Bilić uzeo je dan odmora, ali samo što se tiče medijskih aktivnosti. Izbornik ima pune ruke posla s Talijanima koji su pod Prandellijem jedna od taktički najnepredvidljivijih reprezentacija u Europi. Protiv Španjolske su se predstavili u sustavu 3-5-2, a sposobni su odigrati i puno drugačije formacije, pa će DVD analiza i taktička priprema biti itekako važni za ovaj ključni susret.

Stipe Pletikosa zna da Hrvatsku čeka potpuno drugačija utakmica, ali za uspjeh ključnim smatra – jednak pristup: "Protiv Talijana moramo ponoviti hrabri pristup, visoki presing koji smo u nekoliko navrata radili. Moramo igrati bez kompromisa, probili smo sada tremu koje je sigurno bili. Sada s manjim pritiskom možemo odigrati utakmicu.

Pletikosa o pripremi za Talijane: "Ja se već duže pripremam za njih. Posebno promatram Pirla, koji izvodi jako puno prekida, gledam dosta i Balotellija kako puca u Cityu, gledam te standardne situacije koje se mogu dogoditi, jedanaesterce i slično. Sigurno da kad pogledaš neku statistiku i vidiš kuda puca, može ti pomoći u nekoj pripremi. Recimo, kako Di Natale zabija u nekim situacijama i slično, sve to imam na DVD-ima."

Uoči Eura Talijane je potresla nova afera s namještanjem utakmica, no Plete u tomu ne vidi olakotnu okolnost za Hrvatsku:

"Talijani su nekako najranjiviji kada ih se otpiše zbog afera, tako je bilo na SP-u 2006, a takav su dojam ostavili i protiv Španjolske. Nepredvidljivi su, Prandelli često mijenja sustav, a u tome vidim njihovu najjaču snagu."

Hrvatska tradicionalno dobro igra druge utakmice na velikim turnirima, a i Pletikosa je bio akter u dvije najveće – protiv Italije 2002. i protiv Njemačke 2008.:

" Moramo otpustiti kočnice, i probati Talijane, kao prije desetak godina, stisnuti, poljuljati ih; tada smo zabili dva gola, vjerujem da to možemo i sada. Dobro se odmaramo, osvježili smo se, sad ćemo ih analizirati i dobro se pripremiti kao za Irce."

Pletikosa nije htio previše govoriti o drugima, kako u kontekstu cijelog Eura, tako i u kontekstu kalkulacija i kombinacija s bodovima već nakon prvog kruga. Priznao je kako je dojma da na papiru slabije selekcije igraju možda i bolje od velikih, a razloge je pronašao u umoru:

Zanimljivo, obojica su otkrili kako najopasnijim talijanskim napadačem smatraju Di Natalea koji je, istina, postigao pogodak Španjolskoj, ali nije bio prvi izbor Cesarea Prandellija. Schildenfeld je objasnio probleme koje Di Natale predstavlja iz perspektive braniča:

"Di Natale se više kreće, traži loptu u prostor. Balotelli više traži loptu u noge, pa ga je lakše čuvati. S Di Nataleom moraš pratiti i njega i loptu i ostale igrače, predviđati trenutak. Pravi je lisac, on će od polušanse stvoriti gol."

Slično razmišlja i hrvatski vratar: "Meni se najopasnijim čini Di Natale koji se razlikuje od Cassana i Balotellija, koji su majstori šesnaesterca; Di Natale je vrlo konkretan, ide okomito na gol i mislim da je jedan od najboljih egzekutora na svijetu."

"Moguće da je dosta velikih igrača jako umorno od napornih klupskih sezona, i čini mi se prevelik razmak između kraja prvenstva i početka Eura, da bi to trebali smanjiti kako bi svi ostali u pravom tonusu."

Kombiniranje s mogućim raspletima skupine Pletikosi nije previše zanimljivo: " Ne opterećujem se previše suparnicima. Okrenuti smo prema sebi, ako smo mi dobri, ne moramo se obazirati na druge rezultate. Prekrasan je osjećaj vidjeti da si prvi na tablici, i to nam treba biti misao vodilja za dalje. Koliko god razgovaramo među sobom, ne dopuštamo euforiju, osjećamo olakšanje zbog probijanja barijere prve utakmice."

Italiji baš i ne leži Hrvatska, treba li u tim brojkama tražiti ohrabrenje ili nas to može na neki način zabrinjavati?

"Igramo protiv Italije, ne igramo protiv Andore. Oni su uvijek snažni, izazivaju ogroman respekt, neki od njih su ponajbolji nogometaši svijeta, i ta te činjenica mora motivirati da pronađeš još veću snagu. Mislim da je u tome i tajna hrvatske nepobjedivosti protiv njih. Tradicije jesu da se tu ruše, ali ne zamaramo se statistikama, znamo što je profesionalni odnos prema sportu, da je svaki trening i svaka utakmica nešto sasvim novo."

Primljeni pogodak protiv Irske još nije "službeno analiziran", ali igrači jesu međusobno razgovarali o toj situaciji. Plete je tajnovito napomenuo kako "neće otkrivati karte zašto se to dogodilo", ali je dodao kako je "uzrok pogreške detektiran i da se neće ponoviti protiv Italije".

"Svjedoci ste da dosta pogodaka pada iz prekida, sve momčadi su iznimno spremne za te situacije i da ćemo morati imati više koncentracije za to. Stvar je to koncentracije i želje, protiv Italije će izgledati bolje."

Schildenfeld upozorava na brzinu Talijana

Gordon Schildenfeld odigrao je dobru utakmicu protiv Irske, opravdao izbornikovo povjerenje i nametnuo se, naravno, i za idući susret:

"Imamo dosta samopouzdanja, ali Italija je potpuno drugačija ekipa za koju ćemo se morati pripremiti drugačije. Probio sam led, odigrali smo dobru utakmicu, spremni smo za drugu."

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

A ta druga donosi potpuno nove izazove, posebno za Schildenfelda i Ćorluku koji će se umjesto dugim, visokim loptama morati nositi s dobrim kretanjem napadača i loptama u prostor, posebno od strane Andree Pirla.

"Dosta su brzi, morat ćemo na to odgovoriti brzim kretanjem, pokrivanjem leđa. Imali smo i slične situacije protiv Turaka recimo, gdje smo to dobro riješili. Od danas se maksimalno ozbiljno pripremamo za Talijane, upoznat ćemo se s taktičkim zahtjevima, imat ćemo dovoljno vremena da sve to prođemo."

Na dosadašnjem dijelu Eura neobično velik broj pogodaka postignut je glavom, a Schildenfeldu to nije iznenađenje: "Danas je teško probiti bilo koju ekipu tako da uđete s loptom u gol, tako da je bilo dosta ubačaja i pogodaka glavom, jer kroz sredinu teško ide. Napadači tu pokušavaju doći do pola metra prednosti ispred stopera, tako su evo jučer zabijali Ševčenko i Ibrahimović, upravo kroz tih pola metra prednosti."

Schifo nije htio govoriti o tradiciji protiv Talijana jer "osobno nema reprezentativnih iskustava s njima", ali zna koliki je ulog: "Imamo sve u svojim rukama, s pobjedom bi riješili sve dileme. Protiv Talijana si neke stvari nećemo moći dopustiti kao protiv Iraca, oni imaju igrače koji mogu rješavati situacije 1 na 1."

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis12.06.2012. u 18:06
    ibrahimovic je dao gol nogom. zanimljivo je da je pacak prije ep-a pisao o manjku klase schildenfelda, a sada ne spominje gresku kod moguceg penala za irce -> na to podsjecam kao zagovornik schildenfelda.
    cameosis
  • Obrisan korisnik12.06.2012. u 17:48
    igrati svoju igru
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.06.2012. u 15:58
    Moli se Šifo da tih 1na 1 situacija bude što manje!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.06.2012. u 15:44
    duge noge kratka kosa on je stipe pletikosa
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.06.2012. u 14:51
    hm
    Obrisan korisnik