Nogomet

Källström: "Više nemamo pravo na pogrešku"

Igor Šestak • srijeda, 13.06.2012.
Källström: "Više nemamo pravo na pogrešku"
Foto: EPA

Nakon poraza u prvoj utakmici protiv Ukrajine u švedskom je kampu zavladalo razočaranje. Izbornik i igrači ne kriju kako su od te utakmice očekivali više, a sada detaljno analiziraju gdje su pogriješili i kako pristupiti idućim utakmicama. Šveđane u petak očekuje dvoboj s Engleskom, a četiri dana kasnije s Francuskom i preko tih reprezentacija moraju tražiti svoj put do četvrtfinala.

Švedska nogometna reprezentacija nije dobro krenula na Europskom prvenstvu. Iako su u prvoj utakmici pogotkom Ibrahimovića u 52. minuti poveli protiv Ukrajine, samo devet minuta kasnije su se našli u rezultatskom zaostatku, zahvaljujući pogocima Andrija Ševčenka. U završnici su propustili nekoliko dobrih prigoda i nakon prvog kola su posljednja momčad skupine D.

Švedski izbornik Erik Hamren nije krio da je proveo besanu noć: "Radio sam do pola pet i probudio se već u sedam." Šveđaninu nije preostalo ništa drugo nego u detalje secirati razloge poraza i pronaći način kako unaprijediti igru momčadi uoči okršaja s Englezima.

Hamren je susret s Englezima započeo s pomalo neobičnim rasporedom veznih igrača. Rasmus Elm, koji je do sada najčešće zauzimao poziciju uz lijevu aut liniju, ovaj se put našao u paru središnjih veznih igrača s Källströmom, zbog čega je dosta patila igra u fazi obrane. Toivonen je igrao na lijevoj, a Larsson na desnoj strani veznog reda, dok je u napadu ispred Zlatana bio Rosenberg.

Ukrajinci su zadržavali loptu u svojim nogama, dok se Švedska u prevelikoj mjeri orijentirala na duge lopte prema Ibrahimoviću. Najveća opasnost za švedsku obranu je dolazila s krila, a i oba ukrajinska gola su pala nakon dobrih ubačaja. Jednom iz igre, jednom iz kornera, a oba puta je odlično reagirao Ševčenko. Iako su donijele određeni pomak u igri, Hamrenove zamjene nisu preokrenule rezultat.

"Imali smo osam igrača u našoj trećini igrališta protiv tri Ukrajinca i primili smo gol. To je loša igra u fazi obrane", ljut je bio Hamren zbog prvog pogotka. "U igri se nismo dovoljno otkrivali i nudili. Neki igrači nisu dovoljno tražili loptu pa je čovjek u posjedu lopte imao premalo rješenja", dodao je.

O razočaranju u svlačionici je progovorio Kim Källström: "I jutro nakon utakmice smo bili izrazito razočarani jer smo se doveli u vrlo tešku poziciju. Prava je ironija da smo primili dva gola dok smo igrali onako kako smo trebali igrati, dok u lošem prvom dijelu nismo primili pogodak."

Šveđani su tim porazom ispucali sve kredite i već u utakmici protiv Engleske moraju zaigrati na sve ili ništa jer će se u slučaju poraza oprostiti od prvenstva već u prvoj fazi natjecanja. Dobra vijest za Šveđane je da ni Englezi ni Francuzi u svojoj međusobnoj utakmici nisu pokazali mnogo pa Skandinavcima ostaje nada da protiv njih mogu do bodova.

"Naprosto moramo bolje protiv Engleske. Budemo li igrali kao u prvom poluvremenu protiv Ukrajine teško ćemo ikoga pobijediti", izjavio je Elm, a Källström dodao: "Više nemamo pravo na pogrešku."

EP 2012. - Skupina D

1Engleska 35:3+27
2Francuska 33:304
3Švedska 35:503
4Ukrajina 32:4-23

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!