Automoto

Lorenzo s novim ugovorom traži 50. postolje u MotoGP klasi

Igor Šestak • petak, 15.06.2012.
Lorenzo s novim ugovorom traži 50. postolje u MotoGP klasi
Foto: EPA

MotoGP karavana seli u Veliku Britaniju. Legendarni Silverstone bit će šesta postaja Svjetskog prvenstva u MotoGP klasi, a vodstvo u ukupnom poretku branit će Jorge Lorenzo. Yamahin vozač je slavio u prethodne dvije utrke i u ukupnom poretku ima prednost od 20 bodova ispred pratnje.

Nakon pobjeda u Le Mansu i Barceloni, Jorge Lorenzo će do treće uzastopne i ukupno četvrte pobjede u sezoni pokušati doći na stazi Silverstone u Velikoj Britaniji. Španjolac je na ovoj stazi slavio prije dvije sezone, ali je prošlogodišnju utrku okončao odustajanjem u 12. krugu.

Pobjedu je na prošlogodišnjem izdanju Velike nagrade Velike Britanije upisao Casey Stoner, trenutno drugoplasirani motociklist u ukupnom poretku. Australac ove sezone ima dvije pobjede, a za Lorenzom zaostaje 20 bodova. Deset bodova manje ima trećeplasirani Dani Pedrosa, koji još uvijek nema pobjedu, ali se na četiri od pet utrka penjao na pobjedničko postolje.

Lorenzo vjeran Yamahi

Jorge Lorenzo vozit će za Yamahu i u iduće dvije sezone. Nakon što je Stoner objavio povlačenje iz sporta, krenula su nagađanja o Lorenzovom prelasku u Hondu iduće sezone, ali Španjolac se ipak nije odlučio na takav potez. "Imao sam ponudu Honde, ali sretan sam što ostajem član Yamahe. Odluku je bilo teško donijeti, ali u Yamahi su me tretirali kao člana obitelji i zaista se potrudili da ostanem ovdje još dvije godine", izjavio je.

25-godišnji Lorenzo je debitirao u MotoGP-u 2008. i od tada vozi Yamahu. Ima 20 pobjeda, 20 prvih startnih pozicija i 49 postolja u najjačoj klasi.

Ne treba napominjati da su ta tri vozača glavni kandidati za postolja i na Silverstoneu, a svoju će šansu iz drugog plana tražiti Crutchlow i Dovizioso, vozači koji su se ustalili među pet najboljih. Budući da se predviđa promjenljivo vrijeme i dosta velika mogućnost za kišu, u borbu za vrh bi se mogli uključiti i vozači Ducatija, a nisu isključena ni druga iznenađenja.

Lorenzove konkurente treba brinuti podatak da je Španjolac na Yamahi do sada osvojio 115 bodova, identično kao i u prvih pet utrka 2010. godine, kada je postao svjetski prvak. Pobjeda u Kataloniji mu je bila jubilarna 20. u MotoGP klasi, a uspije li pobijediti i u Velikoj Britaniji, izjednačit će se sa Stonerom na 42 pobjede u svim klasama.

MotoGP se na Silverstone vratio upravo te 2010. godine, prvi put nakon 1986. godine. U te 23 godine Velika nagrada Velike Britanije se održavala na stazi Donington Park. Staza Silverstone je izgrađena 1948., a posljednji je put preuređena 2011. godine. Dugačka je 5.900 metara, najduži ravni dio ima 770 metara, desnih je zavoja deset, a lijevih osam. Najbrži krug odvozio je Stoner u prošlogodišnjim kvalifikacijama. Stazu je prošao za nešto više od dvije minute i dvije sekunde.

Momčadi su prije dolaska u Veliku Britaniju testirale novitete na motociklima. Yamaha je testirala novi motor, koji nije pretjerano oduševio Lorenza: "Isprobali smo novi motor koji je u teoriji snažniji, ali za sada nismo ustanovili značajniji napredak. Postoje neke prednosti, ali i neki nedostaci."

Nastupu na Silverstoneu veseli se prošlogodišnji pobjednik Stoner: "Radujem se toj utrci jer zaista uživam voziti na toj stazi. Bilo bi mi draže da vozimo po starom dijelu staze, jer je novi vrlo, vrlo uzak. Ostatak staze je zato fantastičan, brz i ubrzava otkucaje srca."

Pedrosa lani nije vozio zbog ozljede pa se raduje povratku na Silverstone, ali i priželjkuje suho vrijeme: "Staza je brza s puno promjena smjera i potreban nam je agilan motocikl. Vrijeme je u Britaniji uvijek nestabilno, ali nadam se da će nam se sreća osmjehnuti i da će za vrijeme utrke biti suho."

Nešto drukčije želje ima Ducatijev Valentino Rossi, koji je šesti u ukupnom poretku s 51 osvojenim bodom: "Na testiranju smo radili na razvoju motocikla i vidjet ćemo u Engleskoj kako će sve funkcionirati. Nadam se da će biti dobro i da ćemo po suhom vremenu biti barem na istom nivou kao u Barceloni, iako nam šanse rastu ako padne kiša."

Kvalifikacije su na rasporedu u subotu u 14:55, a utrka je u nedjelju u 14 sati po hrvatskom vremenu.

Podsjetnik na prošlogodišnju kišnu utrku za Veliku nagradu Velike Britanije:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGPVideo
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!