Nogomet

Loša predstava Hrvatica protiv Srbije

Antonija Pavlić • nedjelja, 17.06.2012.
Loša predstava Hrvatica protiv Srbije
Foto: Jelena Stipović

U potpunoj sjeni Europskog nogometnog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini te Bilićevih trupa u maršu na četvrtfinale, prošao je ogled ženskih nogometnih reprezentacija Hrvatske i Srbije u kvalifikacijama za Euro 2013...

Hrvatska - Srbija 1:4 (0:2)

Kvalifkacije za Europsko prvenstvo 2013, Skupina 6, 16. lipnja 2012. Vrbovec

Strijelkinje: Šalek 67'/Smiljković 40', Slović 43', Radojičić 47', Pešić 71

Žuti kartoni: Žigić 48', Nevrkla 90 + 1'

Crveni kartoni: Stipančević 70'/Vuković 78'

Sutkinje: Gyöngyi Gaál, Judit Kulcsár, Timea Nagy (Mađarska)/Sanja Rođak Karšić (Hrvatska)

Hrvatska: Nicole Vuk (od 23' Tena Horvat), Kristina Nevrkla, Allison Lee Scurich, Katarina Kolar, Barbara Perić, Maja Joščak, Dušanka Juko (od 46. Martina Šalek), Izabela Lojna, Andreja Valušek (od 63. Monika Conjar), Sandra Žigić (C), Valentina Stipančević. Izbornik: Dean Klafurić.

Srbija: Milena Vuković, Marija Ilić, Lidija Stojkanović (C), Violeta Slović, Jovana Sretenović (od 74. Milica Stanković), Marina Nešić (od 59. Milica Mijatović), Danka Podovac (od 65. Nevena Damjanović), Milena Pešić, Vesna Smiljković, Mirela Tenkov, Marija Radojičić. Izbornica: Suzana Stanojević

Hrvatske nogometne reprezentativke odradile su posljednju domaću kvalifikacijsku utakmicu za Europsko prvenstvo koje će se u lipnju 2013. održati u Švedskoj.

Prigoda za plasman na kontinentalnu smotru dugo je već u ropotarnici povijesti, no ovoj generaciji od starta nitko takav veliki cilj (u trenutačnoj situciji u hrvatskom ženskom nogometu) nije niti nametao. Ogled na Gradskome stadionu u Vrbovcu protiv izabrane vrste Srbije imao je, stoga, samo epitet "za prestiž".

Prvi put u ovim kvalifikacijama Hrvatska i Srbija susrele su se 19. studenoga u Jakovu. Lavice su povele u 27. minuti pogotkom Katarine Kolar, imale "više od igre" i sustavno napadale, no u drugoj minuti sudačke nadoknade izjednačujućim zgoditkom šokirala ih je Jovana Sretenović i tu je bio kraj nadanjima u pozitivan rezultat. Srbija je kao brzi vlak otišla do 4:1, a tek je konačnih 4:2 u 79. minuti postavila iznova napadačica zagrebačkog Dinama Kolar.

Izbornik Dean Klafurić imao je prije utakmice same riječi hvale za protivnice, istaknuvši kako su posljednjih godina jako napredovale na svim razinama, od lige do reprezentativnih selekcija. "Njihova mlada reprezentacija kvalificirala se za Europsko prvenstvo, ušavši u osam najboljih, što je jedno veliko iznenađenje i to samo za sebe dovoljno govori. Imaju profesionaliziran stručni stožer, suvremen način djelovanja utemeljen na radu i razvoju igre, protiv svih igraju na isti način i nisu opterećene rezultatom, što im progresivno donosi napredak."

Međutim, već u prvom ogledu ove dvije ekipe naše su nogometašice spoznale kako Srpkinje nisu "bauk" i da ih se može iznenaditi. Najavljivale su hrabro ulaženje u utakmicu i namjeru da se od publike u Vrbovcu za ovaj ciklus kvalifikacija oproste premijernom pobjedom. No ništa se od toga nije ostvarilo. Niti su Hrvatice imale neki posebno agresivan pristup, a niti su publici podarile prvi trijumf.

Veliki hendikep za hrvatsku reprezentaciju (uz izostanak ozlijeđene kapetanice Ive Landeke) dogodio se već u 23. minuti, kada je prvu vratarku Nicole Vuk zbog ozljede morala zamijeniti na papiru peti Klafurićev izbor, mlada Tena Horvat, koja iskustva iz Prve lige ima "na kapaljku", a usto je cijelu netom završenu sezonu odigrala za - kadetkinje Agrama.

Očekivano, mlada se golmanica nije snašla pa je od 40. do 47. minute čak tri puta morala loptu vaditi iz svoje mreže; precizne su bile Smiljković, Slović i Radojičić.

Ekipa koja je s jednom od najjačih europskih, ali i svjetskih reprezentacija odigrala 2:2 nije imala milosti. Mali tračak nade u 67. minuti Hrvaticama je donijela Osječanka Martina Šalek, Klafurićev džoker s klupe (na poluvremenu zamijenila Juko), smanjivši na 3:1, no više od toga jednostavno se nije moglo.

U 71. minuti mađarska sutkinja Gyöngyi Gaál dosuđuje dvojbeni kazneni udarac za Srbiju te isključuje Valentinu Stipančević, a za visokih 4:1 precizna je Pešić. Deset minuta prije posljednjeg sučeva zvižduka prigodu za ponavljanje rezultata iz Srbije imala je ponajbolja hrvatska nogometašica Maja Joščak, ali nije iskoristila kazneni udarac nakon isključenja srbijanske golmanice Milene Vuković.

Spušten je time "ljetni zastor" na službene utakmice Lavica; još ih u rujnu očekuju dva ispita, oba u gostima, kontra Slovenije i Engleske.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.06.2012. u 18:49
    Za boljitak Hrvatskog ženskog nogometa trebalo bi da svi klubovi prve i druge nogometne lige imaju sekciju za ženski nogomet.Ovako jedino donekle ozbiljnije klub djeluje u Osijeku. Ovako stanje u ženskom nogometu je na vrlo niskim granama i zbog toga su rezultati takvi kakvi jesu.Svaka čast... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • cameosis18.06.2012. u 00:53
    dug je put prema vrhu.
    cameosis