Zimski sportovi

NHL: Jev(genij) Malkin pomeo konkurenciju i postao MVP lige

Ivan Dominik • četvrtak, 21.06.2012.
NHL: Jev(genij) Malkin pomeo konkurenciju i postao MVP lige
Foto: Ana Legradi

Na gala večeri s crvenim tepihom i mnoštvom slavnih i poznatih osoba, osobito glumaca iz Hollywooda, održana je procesija nagrada za pojedinačna dostignuća za nedavno minulu sezonu u NHL-u. U Las Vegas je došla sva igračka i trenerska krema najjače hokejske lige svijeta, program su vodili veliki ljubitelji hokeja i ujedno poznati glumci Vince Vaughn i Matthew Perry, a apsolutni pobjednik čitave ceremonije s tri dobivena trofeja bio je Rus Jevgenij Malkin...

Las Vegas u SAD-u, "grad kockarnica i tisuću svjetala", bio je poprište jednih od najglamuroznijih dodjela sportskih nagrada. Naravno, radilo se o dodjeli individualnih nagrada hokejašima i trenerima iz NHL-a za proteklu sezonu, a sve su nagrade otišle zasluženo u prave ruke.

Apsolutni pobjednik večeri bio je apsolutno zasluženo i očekivano centar Pittsburgh Penguinsa, Jevgenij Malkin, koji je osvojio čak tri vrlo važna trofeja. Popularni Geno dobio je Art Ross Trophy za igrača koji je imao najviše bodova u "regularnom" dijelu sezone, a u borbi za taj trofej iza sebe je ostavio odlične hokejaše poput Stevena Stamkosa i Claudea Girouxa.

Osim te prestižne nagrade, Rus je odnio i trofej za najkorisnijeg igrača sezone (MVP) - Hart Trophy - te su se s tim složili i svi igrači lige, koji su Malkinu dodijelili i nagradu Ted Lindsay - trofej namijenjen najboljem igraču sezone prema igračima koji igraju u NHL-u. U borbi za najprestižniji od svih ovih trofeja, Hartov trofej, Malkin je bio bolji od Stamkosa i Henrika Lundqvista.

No, Kralj Henrik, švedski vratar koji je svoje Rangerse fenomenalnom sezonom doveo do finala Istoka gdje su bolji bili NJ Devilsi, ipak je "okrunjen" te je dobio najvažniju nagradu u vratarskom dijelu NHL-a. Po prvi puta u bogatoj karijeri Lundqvist je dobio Vezina Trophy te je tako ušao u renomirano društvo Martina Brodeura, Patricka Roya, Dominika Hašeka i sličnih.

Najbolji novak godine također je Šveđanin, mladi Gabriel Landeskog iz Colorado Avalanchea, koji je po bodovima u sezoni bio ispred Ryana Nugenta- Hopkinsa iz Oilersa i primjerice Adama Henriquea iz Devilsa, dobio je Calder Memorial trofej za najboljeg rookieja sezone. Lady Byng Memorial Trophy koji se dodjeljuje za odlične igre u sezoni uz izuzetno sportsko ponašanje i fer igru (branič s najmanje minuta isključenja) dobio je iskusni bek Florida Panthersa Brian Campbell.

Još jedan vrlo važan trofej, onaj za najboljeg braniča sezone, otići će u Švedsku. Nakon Nicklasa Lidstroma koji ga je u karijeri dobio mnogo puta, za proteklu je sezonu trofej James Norris Memorial otišao u ruke mladog braniča Ottawe, Erika Karlssona u kojem mnogi vide nasljednika legendarnog Lidstroma, koji se ove sezone oprostio od hokeja i dresa Red Wingsa.

Nagradu Jack Adams za najboljeg trenera godine dobio je Ken Hitchcock iz St. Louis Bluesa, Frank J. Selke Trophy, nagradu za najboljeg defenzivnog napadača, dobio je Bostonov kapetan Patrice Bergeron, dok je nagradu za najveći predani rad i sportsko ponašanje u protekloj sezoni, Bill Masterton Memorial Trophy, dobio igrač Montreal Canadiensa, Kanađanin židovskog podrijetla s ocem Talijanom, Max Pacioretty.

Craig Armstrong, GM Bluesa, dobio je nagradu za najboljeg GM-a sezone, a najveći "gubitnik" dodjele, Tampin Steven Stamkos, ipak se zadovoljio nagradom za najboljeg strijelca lige te je dobio Maurice 'Rocket' Richard Trophy. Time je završena NHL sezona, a novoj se svi okreću uskoro jer će vrlo brzo doći i novi draft, koji se ove sezone održava u Pittsburghu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.06.2012. u 21:54
    Svi su očekivali da će Henrique osvojiti Calder trophy, ali i Landeskog ga je zaslužio. Šteta što nije odveo Avse u doigravanje...
    Obrisan korisnik