Nogomet

Zašto će pobijediti Češka/Portugal?

Maj Gašparac, Ivan Dominik • četvrtak, 21.06.2012.
Zašto će pobijediti Češka/Portugal?
Foto: EPA

Nakon dvoboja reprezentacija Portugala i Češke bit će poznat prvi polufinalist Europskog prvenstva. Obje momčadi u utakmicu ulaze pune motiva, a Sportnetovi novinari analizirali su zašto bi svaka od te dvije ekipe mogla na kraju slaviti...

Zašto će pobijediti Češka?

Reprezentacija Češke ima možda i najlakši posao u četvrtfinalu jer igra protiv bolje ekipe koja je ujedno i favorizirana. Česi su već odbili sve usporedbe sa svojom "zlatnom generacijom" iz 1996. godine te na njih nitko ne gleda kao na moguće polufinaliste nakon sraza s Portugalcima. No, upravo u tome leži njihova najveća opasnost i njihovo oružje...

Ekipa pod vodstvom Michala Bileka uz Grčku, svoje suparnike iz skupine A, objektivno je najslabiji sudionik završnice Europskog prvenstva. Čak i na samo prvenstvo su Česi doputovali preko Crne Gore te su uz Irsku imali najlakši put do Eura. Možda i najslabiju reprezentaciju skupine A, Poljsku, pobijedili su jedva s 1:0, Rusi su pokazali sve njihove slabosti razmontiravši ih uz 4:1, ali su Česi dokazali da mogu iznenaditi i da svojom kontroliranom igrom mogu srušiti favorite pobijedivši Grčku.

Iako su među slabijim sudionicima EP-a, gledajući imena na terenu i na klupi te objektivnu snagu ekipe, češka je reprezentacija dokazala i pokazala svoj karakter, momčadski duh i zajedništvo kakve mali broj nacionalnih momčadi uopće ima. Pogotovo što se tiče tekućeg turnira, malotko se može podičiti takvim zalaganjem, zajedništvom i kompaktnošću kakvo ima Češka i u tome je njena najveća snaga.

Stoga Česi itekako mogu iznenaditi Portugal i dostići polufinale, premda je to malo vjerojatno zbog svih "pluseva" na strani Portugalaca. Međutim, i Portugal ima mnoštvo mana; to je reprezentacija s mnogo lica, reprezentacija koja ne zrači tolikim zajedništvom, koja nema odličnog i lucidnog trenera te koja se lako raspadne ukoliko joj ne ide u ključnim trenucima. Upravo u tim činjenicama leži najveća šansa Češke za prolaz.

Ukoliko Bilekovi momci uspiju odigrati dobro u obrani, bez grešaka kao u susretu s Rusima nego mirno i staloženo kao u utakmicama protiv Poljaka ili Grka, te ako uspiju "uštopati" Cristiana Ronalda dulje vrijeme u utakmici bez da prime gol, Portugalci će sigurno postajati sve nervozniji što vrijeme više bude odmicalo. A Česi koji će u ovu utakmici ući sa srcem, htijenjem i borbom te će igrati kao da ništa ne mogu izgubiti, porast će sigurno u motivaciji što igrači Portugala budu nervozniji.

Dakle, čvrstom obranom, pokrivanjem Ronalda, zalaganjem i borbom za svaku loptu kao da im je zadnja utakmica života Česi si mogu osigurati "pat poziciju", a možda čak i inicijativu u njoj. Za napad bi se trebala pobrinuti osovina Čech - Kadlec - Hübschmann - Rosicky (ako bude igrao) - Baroš, uz pomoć dvojice najboljih igrača Češke na ovoj manifestaciji - Pilara i Jiračeka. No, ukoliko Česi žele pobjedu, a žele je vjerojatno više od ičega u ovom trenu, svi će igrači morati odigrati bez pogreške i besprijekorno, a šanse za konačan trijumf zbog svih ovih razloga definitivno imaju - ipak je to četvrtfinale Europskog prvenstva... Zašto će pobijediti Portugal?

Nakon što su položili teška iskušenja u "skupini smrti" nogometaši portugalske reprezentacije s velikim optimizmom ulaze u četvrtfinale protiv Češke. Sigurni su da će u tom susretu opravdati ulogu favorita i uvjereni su da je utakmica protiv Čeha samo jedan korak do velikog ostvarenja...

Portugalski nogometaši svoj optimizam uoči četvrtfinala mogu graditi na utakmicama koje su odigrali u "skupini smrti" na Europskom prvenstvu, gdje nisu ubilježili slab nastup. Iako su izgubili od Njemačke na samom otvaranju, i u toj utakmici nogometaši Paula Benta pokazali su vrlo dobru igru i imale su temelja njihove izjave kako taj poraz nije bio zaslužen. U preostale dvije utakmice u skupini, protiv Danske i Nizozemske, Portugalci su uzeli pun plijen i najavili kako su sposobni za velike stvari na natjecanju.

Sada Portugalci vjeruju u osvajanje Europskog prvenstva i ne namjeravaju dopustiti Česima da ih zaustave na putu do velikog cilja: "Uoči turnira nitko nas nije smatrao favoritima, kao što nitko nije smatrao Chelsea favoritom za osvajanje Lige prvaka. Bit će jako teško, ali to je naš san", prokomentirao je portugalski nogometaš Raul Meireles te otkrio sjajno raspoloženje i veliko samopouzdanje koje vlada u njegovoj momčadi uoči dvoboja s Češkom.

Iako se nije istaknuo u prva dva susreta na natjecanju, u utakmici protiv Oranja 'probudio' se i kapetan Selecaa i njegov najbolji igrač, Cristiano Ronaldo. Na otvaranju protiv Njemačke napadač Real Madrida bio je nevidljiv na terenu, dok je slabu igru u utakmici protiv Danske 'okrunio' i nekim ogromnim promašajima. No, to je sve 'naplatio' u susretu s Nizozemcima protiv kojih je bio najbolji igrač te najavio kako će biti udarna igla svoje momčadi i u susretu protiv Čeha. Češki izbornik Michal Bilek istaknuo je Ronalda kao najveću prijetnju, no, ukoliko portugalski napadač ponovi igru koju je pokazao protiv Oranja, teško će ga njegovi nogometaši moći zaustaviti.

No, iako je Ronaldo njen najistaknutiji pojedinac, u portugalskoj reprezentaciji nalaze se još neki vrhunski igrači koji će pokušati zagorčati život Češkoj. Ponajprije se to odnosi na nogometaša Manchester Uniteda Nanija, koji predstavlja veliku opasnost na desnom boku i kaznit će svaku neopreznost češke obrane. Uz već navedene velike adute na bočnim pozicijama, Portugalci će protiv Čeha računati i na doprinos trojca u veznom redu, Raula Meirelesa, Joaa Moutinha i Miguela Velosa, koji će opasno prijetiti iz drugog plana.

Portugalska reprezentacija na ovom natjecanju pod vodstvom Paula Benta prezentira vrlo discipliniranu igru u kojoj svaki igrač dobro zna koji su mu zadaci i vjeruje u put do samog vrha. Protiv Češke u Varšavi ih očekuje težak ispit, no objektivna kvaliteta Seleccaa trebala bi 'prevagnuti' i donijeti Portugalu mjesto u polufinalu.

EP 2012. - Skupina B

1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Rocky9321.06.2012. u 20:21
    Ovo odlazi u produžetke,a možda i dalje...prolaze česi
    Rocky93
  • satarash21.06.2012. u 20:07
    ma češka to dobiva, portugal nema pojma. ronaldo se ispuhao protiv nizozemske, nema rada više od njega!! :))
    satarash
  • :))21.06.2012. u 20:05
    Portugal mi je bio dobar do 2006 i odlaska velike 7-ice Figa a sad su mi drazi Cesi od njih. Naprijed Ceska!!!
    :))
  • Obrisan korisnik21.06.2012. u 19:31
    ja bi volio da češka rasturi dobro nemora bas rasturi al da pobijedi
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.06.2012. u 19:25
    Obratite pozornost na suđenje, mislim kako će to biti veliki faktor za poraz Čeha
    Obrisan korisnik