Zimski sportovi

Prvi izbor NHL drafta ipak ruska škola hokeja

Ana Legradi • subota, 23.06.2012.
Prvi izbor NHL drafta ipak ruska škola hokeja

Prošlo je osam godina otkako je prvi izbor NHL drafta bio jedan mladi hokejaš iz Europe. Sadašnji kapetan Washington Capitalsa, ruski napadač Aleksandar Ovečkin, je s brojem jedan promijenio sudbinu svojeg kluba. Ovijev prvi sljedbenik je bio Jevgenij Malkin, napadač kojem se u Pittsburghu sljedeće godine kao broj jedan pridružio Sidney Crosby i zajedničkim snagama su 2009. godine podigli Sveti gral. Od te daleke 2004. godine prvi pick je padao na američke ili kanadske hokejaše, a ove godine ruski pulen Nail Jakupov je očekivano izabran kao prvi pick prve runde drafta od strane franšize u Edmontonu...

Grad u kojem je svoje najbolje dane proveo kanadski rekorder i legenda hokeja na ledu Mario Lemieux je sinoć ugostio 50. po redu NHL draft. Mladi hokejaši koji su tijekom prošle sezone zapeli za oko trenera i skauta pojedinih NHL franšiza u Consol Energy Centru su dobili svoj broj i priliku da u sljedećih nekoliko godina potpišu prvi profesionalni ugovor u najjačoj ligi svijeta i ostvare san svakog hokejaša.

Treću godinu za redom Edmonton Oilersi su na lutriji izvukli pravo na prvi pick drafta. Time su postali drugi po redu klub kojem je to pošlo za rukom, trogodišnji niz su upisali Quebec Nordiques od 1989. do 1991. godine. Ruski napadač Nail Jakupov je prema svim prognozama trebao biti prvi izbor na draftu, a Oilersi su iskoristili tu mogućnost i uzeli rusku desetku pod svoje okrilje.

Jakupov je dvije sezone proveo u Sarnia Stingu (OHL) i osvojio nagradu za rookija godine CHL-a i OHL-a. S reprezentacijom je osvojio broncu na Svjetskom prvenstvu U18 te srebro na SP-u U20. Skauti mu pripisuju discipliniranost i rad, brzinu sa odličnim karakteristikama u napadu uz vještinu da upiše gol na različite načine. Bez sumnje, Oilersi su svojem mladom timu doveli igrača koji bi već sljedeće sezone mogao debitirati u NHL-u, a možda prema tradiciji prvih izbora iz Rusije Aleksandru Ovečkinu iz 2004. i Ilji Kovaljčuku iz 2001. godine ostvari veliku karijeru u najjačoj ligi svijeta.

Drugi izbor su imali Columbus Blue Jacketsi, a uzeli su kanadskog braniča Ryana Murrayja. Alex Galčenjuk, američki centar i klupski kolega Jakupova, je kao treći izbor odabran od strane kanadske franšize iz Montreala. Uslijedila je pošast za braničima, u sljedećih sedam izbora klubovi su se odlučili pojačati za mlade braničke nade. Islandersi su uzeli Griffina Reinharta, Leafsi Morgana Riellyja, Šveđanin Hampus Lindholm se pridružio Ducksima, Minnesota je uzela Mathewa Dumbu, Penguinsi Derricka Pouliota, Jetsi Jacoba Troubu i Tampa Slatera Koekkoeka.

Washington Capitalsi su u 11. izboru uzeli Filipa Forsberga, 17-godišnji napadač je sezonu proveo u Leksandu, a za sada franšiza iz glavnog grada SAD-a ne razmišlja o njegovom dovođenju u svoje redove na jesen, već će pričekati "kalanje" u Europi. Na sjajan izbor su se odlučili u Buffalu pod brojem 12, već bi na jesen mogli dovest u svoje redove još jednog sjajnog Rusa, Mihaila Grigorenka, a kao 14. izbor su uzeli Latvijca Zemgusa Girgensonsa.

Uslijedili su tradeovi u kojem su najviše sudjelovali domaćini. Prvo su braniča Zbyneka Michaleka tradeali s Phoenixom za picka u trećoj rundi te braniča Harrisona Ruopa i golmana Marca Cheveriea. Potom su Jordana Staala mijenjali s Carolinom za pick u prvoj rundi te Brandona Suttera i Briana Dumoulina. Jordan se tako pridružio bratu Ericu, a Pouliot Pensima.

Capsi su imali vrlo uspješan dan, Dallasu su dali pravo na Codyja Eakina i izbor u drugoj rundi, a doveli su Mikea Ribeiroa. Osim Forsberga kao 16. izbor su odabrali Kanađanina Toma Wilsona. Prvi ruski golman u prvoj rundi nakon šest godina Andrei Vasilevski je bio 19. izbor Tampe.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!