Zimski sportovi

NHL: James van Riemsdyk u Leafsima, Pouliot u Tampi

Ivan Dominik • nedjelja, 24.06.2012.
NHL: James van Riemsdyk u Leafsima, Pouliot u Tampi

Završen je draft u NHL-u, kroz sedam rundi je 30 ekipa izabralo više od 200 mladih hokejaša koji će tijekom idućih godina postajati svjetski poznati sportaši, a neki će vjerojatno biti i nove zvijezde. Međutim, osim samog drafta diljem sjevernoameričkog kontinenta odvijaju se i tradeovi odnosno razmjene i trgovina igračima. Tako su mnogi klubovi u posljednjih nekoliko dana promijenili lica svojih ekipa...

Drugi dan NHL drafta nije prošao uz veliku medijsku pompu kao što je to bio slučaj s prvim danom i najvišim pickovima, ali su se opet mogla pronaći neka zanimljiva imena među klubovima i igračima koje su oni birali. Još iz prve runde zanimljiv je bio odabir Chicago Blackhawksa koji su birali mladog Finca Teuva Teravainena, igrača kojem mnogi predviđaju blistavu karijeru.

Odmah nakon njega, kao 19. izbor izabran je i prvi golman drafta, a bio je to Rus Andrei Vasilevski iz Ufe kojeg je uzela momčad Tampe izborom kojeg je preuzela od Detroita. Malcolm Subban mlađi brat beka Montreal Canadiensa P.K. Subbana, vratar koji je bio favoriziran za najviša mjesta na draftu biran je od strane Boston Bruinsa tek kao 24. izbor prve runde. Velik prospect Stefan Matteau, sin legendarnog NHL igrača Stephanea Matteaua koji je 1994. godine bio jedan od junaka osvajanja lige NY Rangersa, biran je od strane NJ Devilsa - ovogodišnjeg finalista Stanley Cupa. LA Kingsi su kao zadnji u prvoj rundi izabrali lijevo krilo iz OHL-a, Tannera Pearsona.

Od izbora iz nižih rundi treba izdvojiti treći i četvrti pick druge runde - Šveđanin Sebastian Collberg nova je akvizicija Montreala, dok je talentirani Finac Ville Pokka završio u Islandersima. U Nashville Predatorse "sletio" je Pontus Aberg pomoću izbora iz Tampe, iz WHL-a su kao 39. izbor Jetsi birali Lukasa Suttera, člana velike hokejaške obitelji Sutter, dok nisu previše pažnje plijenili izbori iz nižih rundi.

Nakon završena drafta mnogi su se klubovi okrenuli sastavljanju kadrova za iduću sezonu koje će potrajati do početka srpnja i borbe za slobodne igrače i sl. Tako su na scenu stupile i prve veće razmjene igrača. Washington je napravio odličan posao uzevši Filipa Forsberga i Thomasa Wilsona na draftu te potpisavši Mikea Ribeira, 32-godišnjeg iskusnog i lucidnog centra. Penguinsi su Jordana Staala poslali u Carolinu kod brata Erica, a za to su dobili izbor na draftu kojim su uzeli Pouliota te kasnije talentiranog finskog beka Ollija Maattu, no, što je još važnije - dobili su fantastičnog centra treće napadačke linije, Brandona Suttera.

Posljednji u nizu tradeova, osobito onih zvučnijih, dogodio se između Toronto Maple Leafsa i Philadelphia Flyersa. Kanađani su poslali na istočnu obalu SAD-a svog beka Lukea Schenna, koji bi trebao biti zamjena za Chrisa Prongera te će Schenn sada dijeliti svlačionicu sa svojim bratom Braydenom. Zauzvrat su Leafsi dobili odličnog Amerikanca i lijevo krilo Jamesa van Riemsdyka, igrača koji je bio ukupno drugi izbor drafta 2007. godine i koji je jedan od najboljih mladih igrača lige. Dobra je to bila razmjena za oba kluba kojom je GM i predsjednik Leafsa te inicijator razmjene, Brian Burke, spario braću Schenn u Phillyju te dobio rasnog strijelca.

Od ostalih transfera treba izdvojiti odlazak dobrog napadača Benoita Pouliota koji će dres Boston Bruinsa zamijeniti onim Tampa Bay Lighteninga. Slovak Lubomir Visnovsky otišao je iz Anaheima u Islanderse, dok je dosadašnji vratar Toronta Jonas Gustavsson, poznatiji kao The Monster prešao u Winnipeg Jetse gdje će najvjerojatnije biti drugi vratar iduće sezone.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • nowtocombo24.06.2012. u 18:01
    katastrofa trade za flyerse.
    nowtocombo
  • Obrisan korisnik24.06.2012. u 15:00
    nisam zadovoljan sa trejdom...luke schenn nikako nemoze nadomjestit prongera niti je ta kvaliteta...to bi mogli weber ili suter....ali neznam jel to bas realno s obzirom na philliy cap space
    Obrisan korisnik