Tenis

Lanjska polufinalistica Lisicki protiv Martić prekinula crni niz

Vedran Babić • ponedjeljak, 25.06.2012.
Lanjska polufinalistica Lisicki protiv Martić prekinula crni niz
Foto: EPA

Već u početnim satima 126. po redu Wimbledona Petra Martić završila je svoj nastup. Ona je u dvoboju prvog kola izgubila od lanjske polufinalistice, Sabine Lisicki, u dva seta, izgubivši pritom deset od posljednjih 11 gemova...

Sabine Lisicki u meč protiv Petre Martić ušla je znajući da je svoju posljednju pobjedu ostvarila prije dva i pol mjeseca u osmini finala Charlestona. Zbog ozljede gležnja koju je zadobila u četvrtfinalu protiv Serene Williams pauzirala je mjesec dana, nakon čega je doživjela četiri uzastopna poraza (Rim, Strasbourg, Roland Garros, Birmingham).

Daleko je to bilo od idealnog uvoda u Wimbledon, turnira na kojemu Lisicki brani "punu vreću" bodova. Lani je igrala polufinale, a za protivnicu u prvom kolu ove godine dobila je suparnicu koja je nedavno na Roland Garrosu pobijedila Marion Bartoli, tenisačicu koja je godinu dana ranije na tom turniru također igrala polufinale.

No, povratak na mjesto koje joj je u karijeri pružilo puno zadovoljstva i sreće (2009. godine igrala je i četvrtfinale), za Lisicki je očito značio puno u smislu samopouzdanja. Iako je loše krenula u meč protiv Martić, u pravo vrijeme pronašla je svoju igru i izborila drugo kolo prilično komfornom pobjedom 6:4, 6:2.

30. meč sezone za Martić

45. tenisačici svijeta, Petri Martić, ovo je bio jubilarni 30. pojedinačni meč ove sezone i 14. poraz. Wimbledon joj je bio 14. turnir ove sezone i već sedmi poraz u prvom kolu, što dovoljno govori o nedostatku konstante u njezinoj igri. Posljednje dvije sezone Petra je gubila u drugom kolu Wimbledona, a sada u prvom, pa ju čeka blagi pad na WTA ljestvici.

Po završetku meča 15. nositeljica imala je 11 izravnih poena više (25-14) i osam neprisiljenih pogrešaka manje (19-11). Ukupno je osvojila 18 poena više u susretu (64-46).

U otvaranju meča Martić se odlično držala. Servis joj je bio na visokoj razini, a i reternirala je vrlo dobro. Lisicki se već u trećem gemu našla pod pritiskom i Martić je realizirala svoju prvu, pokazat će se kasnije, i jedinu break loptu u meču.

S tri asa u sljedećem gemu potvrdila je prednost i povela 3:1, a nedugo zatim i 4:2. Sve je izgledalo ružičasto za najbolju hrvatsku tenisačicu, a onda je uslijedio veliki preokret.

Martić je počela padati na servisu, a Lisicki je značajno poboljšala svoju igru. Njezini udarci s osnovne linije postajali su sve opasniji i razorniji, a servisi sve precizniji. Kao rezultat toga, Njemica je osvojila pet uzastopnih gemova i pritom osvojila 20 od 22 poena. Osvojila je prvi set 6:4 i u drugom zadržala svoj servis za vodstvo 1:0.

U drugom setu Martić se uspjela stabilizirati i zadržati svoja prva dva servis gema, no onda je Lisicki napravila novu seriju od četiri uzastopna gema.

Gledajući statističke podatke, lako je zaključiti da je jedan od glavnih razloga Petrinog poraza nedovoljno dobro serviranje protiv suparnice kao što je Lisicki, koja iznimno jako udara loptu.

Martić je ubacila 54% prvog servisa, iza kojeg je osvojila skromnih 64% poena. Pogodila je četiri asa i napravila čak šest dvostrukih pogrešaka. Lisicki je imala 76% prvog servisa, iza kojeg je osvojila jednaki postotak poena. I u igri poslije drugog servisa osjetna je razlika pa je tako Lisicki osvojila 58% poena, a Martić samo 39%.

Wimbledon, 1. kolo (Ž):
Martić (Hrvatska) - Lisicki (Njemačka, 15) 4:6, 2:6

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.06.2012. u 12:17
    1 kolo odma doma ,veliki talent,nema panike
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.06.2012. u 19:31
    prizemljenje se desilo vec u bad gasteinu protiv jedne meusburger, o cijoj kvaliteti nemoramo pricati.... petra se nema sto debljati, ima i drugih normalnih zenski u tenisu.... meni se zgadi kad vidim neke kobile iako moram priznati da osobno nemogu vjerovati da su takve uspjesne u bilo kom... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.06.2012. u 16:16
    ipak sabine ima jedan od najjacih (ako ne i najjaci) servisa u zenskom tenisu i igra joj je savrseno prilagođena travi..petra se hrabro borila, nema joj se sta zamjerit jer je sabine zmaj :/
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.06.2012. u 15:58
    Šteta, ali Lisicki je igrala dobro. Kod Petre mi se ne sviđa dvoručni backhand, nekako mi djeluje ukočeno. Ostalo je sve fino, samo fali konstanta i malo agresivniji pristup.
    Obrisan korisnik
  • Ronaldo925.06.2012. u 15:57
    kad gledaš sve današnje tenisačice koje su u vrhu su jake, imaju nogu da se smrzneš, imaju oko 170 cm i 80kg, nabite full, a Petra sva nekako slabašna, mora ojačati, ne da bude debela ko neke ali mora imat više snage i izdržljivosti, tek onda može nešto... [više na forumu]
    Ronaldo9