Zimski sportovi

Video: Joe Sakic, Mats Sundin, Adam Oates i Pavel Bure postali novi članovi hokejaške Kuće slavnih

Ivan Dominik • utorak, 26.06.2012.
Video: Joe Sakic, Mats Sundin, Adam Oates i Pavel Bure postali novi članovi hokejaške Kuće slavnih

U NHL-u se ne stišava nedavno završena sezona i uoči početka nove događaju se mnoge interesantne pa i povijesne stvari. Nakon drafta i uoči novog prijelaznog roka došlo je do potpisivanja novih glavnih trenera u jednim franšizama, dovođenja novih igrača i produljivanja ugovora sa starim, potom su mnogi vratari dobili nove ugovore ili su promijenili sredinu, dok su na vidjelo počele izlaziti i pretenzije različitih klubova na neke slobodne igrače koji su više-manje već znani. No, najvažnija vijest ovih dana u hokejskim krugovima Sjeverne Amerike pa i šire jest Kuća slavnih i njeni novi članovi...

Svake godine u hokejašku Kuću slavnih ulazi nekoliko igrača koji su pridonijeli razvoju hokeja na dotad neviđen ili drugačiji poseban način. Kuća slavnih nalazi se u kanadskom Torontu, a osnovao ju je davne 1943. godine James T. Sutherland i sam bivši hokejaš te hokejski dužnosnik i član Kuće. Od 1945. godine se obznanjuju kandidati koji se biraju za ulazak u samu Kuću slavnih, njih bira posebno vijeće sastavljeno od legendi hokeja, trenera i raznih dužnosnika koje se mijenja u potpunosti svake tri godine.

Mnogo je anegdota i zanimljivosti vezano za samu Kuću slavnih, biranje igrača u nju i slično, ali je ona vrlo često i kritizirana zbog nerijetko učinjenih nepravdi prema nekim igračima, koje nisu izbjegnute niti u ovogodišnjem izboru. Također ima kritika na račun nepoznatih kriterija za odabir igrača koje čeka inauguracija te netransparentnosti samog biranja, čime se odaje subjektivnost odabira, ali to je neka druga priča. Ove su godine izabrana četiri velikana ovog zimskog sporta koja će ući u Kuću slavnih (uz naravno brojne kritike), a oni su: Joe Sakic, Mats Sundin, Adam Oates i Pavel Bure.

Članovi kuće slavnih 2012. godine

Potpuni remont Penguinsa

Pittsburgh Penguinsi odnosno njihov GM Ray Shero krenuli su sastavljanje nove momčadi koja bi prema svemu sudeći trebala harati NHL-om i osvajati Stanley Cup idućih nekoliko sezona. Pensi žele dovesti slobodne igrače na kraju sezone, Ryana Sutera, beka Predatorsa i Zacha Parisea, krilo Devilsa. Penguinsi otvaraju prostor pod Salary Capom, prodali su Jordana Staala i doveli jeftinijeg Brandona Suttera, od ugovora je oslobođeno čak devet igrača među kojima su i Brent Johnson, dosadašnji drugi vratar, te veteran Richard Park. Od njih će najvjerojatnije ugovor produljiti samo Arron Asham, a možda i 38-godišnji Steve Sullivan, dok se "šuška" o odlascima Paula Martina i Tylera Kennedyja. Ukoliko Shero uspije složiti iole sličnu ekipu mogućoj i ovdje opisanoj, s pravim i zdravim Crosbyjem i Malkinom, Penguinsi bi bili najveći favoriti za osvajanje "Svetog grala".

Četvorica igrača u konkurenciji njih deset ove godine za ulazak u Kuću slavnih uspjela su po stručnom žiriju ispuniti uvjete za sam ulazak te će biti primljeni u Kuću slavnih za tekuću godinu. Radi se o legendama svjetskog hokeja na ledu, a ujedno i u NHL-u, dok su ništa manje legende koje su bile u toj konkurenciji ostale bez ulaska u Kuću slavnih za ovu godinu.

Po pravilima se u Kuću ulazi minimalno tri godine nakon završetka karijere što znači da su ove godine u mogućnosti za to bili igrači koji su karijeru završili 2009. godine. Po mnogima će tako izvan nje barem još jednu godinu ostati rasan strijelac iz 90-ih godina, a danas službenik NHL-a za zaštitu igrača, Brendan Shanahan. Osim njega su još "kratki" ostali Eric Lindros, potom jedan od najboljih američkih napadača u povijesti hokeja, Jeremy Roenick, te ništa manje uspješni Curtis Joseph, Phil Housley i Dave Andreychuk.

Njima nauštrb u Kuću slavnih ušli su:

Joe Sakic: Jedan od najlegendarnijih hokejaša u povijesti, kojeg mnogi stavljaju uz bok najvećima - Mariju Lemieuxu, Wayneu Gretzkom, ili Bobbyju Orru. Sakic je kanadski hokejaš hrvatskih korijena koji je 20 godina na najvišoj razini igrao u NHL-u. U 1.378 utakmica ostvario je 1.641 bod uključujući 625 golova, osvojio je dva Stanley Cupa, 1996. i 2001. godine, Conn Smythe trofej, Hartov trofej i još mnogo toga.

S kanadskom reprezentacijom je uzeo ZOI 2002. godine i drži sve ofenzivne rekorde u Colorado Avalancheu, klubu u kojem je proveo cijelu karijeru (Colorado je nastao 1995. godine iz Quebec Nordiquesa). Osvojio je sve što jedan hokejaš može osvojiti, a u Kuću slavnih je primljen u prvoj godini u kojoj je to bilo moguće, budući da je karijeru završio 2009. godine.

Oates novi trener Capsa i "vratarska" previranja

Adam Oates novi član hokejaške Kuće slavnih u istom je danu postao i novi trener Washington Capitalsa, kluba u kojem je prije više od deset godina uspješno i igrao. Naslijedit će Dalea Huntera koji je otišao krajem sezone, a Oates je doveden kako bi poboljšao napad Capsa jer je i sam bio fantastičan napadač. Dosad nikad nije bio glavni trener, posljednje je tri godine bio pomoćnik u Tampi, a vrijednosti i trajanje ugovora nisu poznati.

Što se tiče razmjena u NHL-u, najviše se sele vratari. Šveđanin Anders Lindback otišao je iz Nashvillea u Tampu, Vokoun je novi drugi vratar Penguinsa, a posljednja vijest dolazi iz tabora Winnipeg Jetsa koji su produljili vjernost prvom vrataru, Čehu Ondreju Pavelecu, koji će na jugu Kanade ostati još pet sezona.

Mats Sundin: Bio je prvi europski igrač u povijesti hokeja na ledu koji je izabran kao ukupni prvi izbor na draftu. Uz Petera Forsberga bez konkurencije najveći švedski napadač svih vremena koji je 13 sezona proveo u Toronto Maple Leafsima u kojima je i rekorder u svim kategorijama postignutih golova i u asistencijama.

U karijeri je ostvario 1.349 bodova u 1.346 utakmica, a igrao je punih 18 sezona u NHL-u. Također je vlasnik olimpijskog zlata, ali iz Torina 2006. godine, a za reprezentaciju Švedske je odigrao bezbroj velikih i važnih partija. Također je karijeru završio 2009. godine te će u Hall of Fame ući u prvoj godini u kojoj mu je to omogućeno.

Pavel Bure: Jedan od najatraktivnijih i najbržih hokejaša u ruskoj, ali i svjetskoj povijesti hokeja. Bure je većinu karijere proveo u Vancouver Canucksima, a zbog načina i stila igre bio je u vremenu pada SSSR-a pa do kraja 90-ih jedan od najposebnijih hokejaša NHL-a. Dobio je i nadimak "Ruska raketa". U dvije sezone je zabio 60 golova što je uspjelo mizerno malom broju NHL napadača, a smatra se da je svog nasljednika dobio u ovogodišnjem prvom izboru drafta, mladom Tataru i muslimanu, Nailu Jakupovu.

Drži još uvijek mnoštvo ofenzivnih rekorda u Vancouveru i Florida Panthersima, osvajao je naslove za najboljeg strijelca NHL-a, bio je najbolji novak godine u NHL-u, a odigrao je samo 13 sezona u toj ligi. Iz nje je otišao 2003. godine, dok je karijeru završio 2005. godine te je definitivno jedan od najboljih i tehnički najpotkovanijih Europljana koji je igrao u NHL-u i apsolutno igrač koji je utjecao na taj sport na drugačiji način od nekoga prije njega.

Kingsi zadržavaju momčad

Novi prvaci i osvajači Stanley Cupa, LA Kingsi, pokušavaju zadržati pobjednički roster na okupu. Jedna od važnijih karika ekipe, 30- godišnji centar Jarrett Stoll produžio je ugovor na još tri godine, a u isto vrijeme je zadržan i drugi defenzivni centar, Colin Fraser. Oba su igrača stigla iz Edmontona prije četiri, odnosno jedne godine u razmjenama te su se pokazali kao izuzetno dobra pojačanja, pogotovo u fazi obrane.

Adam Oates: Najstariji je igrač primljen u Kuću slavnih ove godine ispred Sakica koji je dvije godine stariji od vršnjaka Sundina i Burea. Oates je igrao krajem 80-ih i početkom 90-ih, a karijeru je izgradio i najbolje godine proveo u St. Louis Bluesima gdje je zajedno s Brettom Hullom činio jedan od najubojitijih napadačkih parova toga vremena.

Smatra se jednim od najboljih asistenata uopće u povijesti s 1.079 asistencija te 341 golom u 1.337 utakmica. A igrao je sjajno i Boston Bruinsima te za još neke renomirane NHL klubove poput Oilersa, Ducksa i Red Wingsa u kojima je proveo karijeru. Njegovu lucidnost najbolje pokazuje 2001. godina, u kojoj je kao 39-godišnjak bio najbolji asistent lige, a trajao je do 42. godine života, kada je napokon završio bogatu karijeru.

Ova četiri velika sportaša i hokejaša povezuje mnogo toga. Igrali su u gotovo istom vremenu te su im se karijere često preklapale. Svi su ostavili dubok trag u hokeju i klubovima u kojima su igrali, osobito Sakic i Sundin. Svi su zabili preko 300 golova, osim Burea svi imaju preko 1.000 utakmica u NHL-u, no samo je Joe Sakic osvojio Stanley Cup. Ipak, sva četvorica su zaslužila ulazak u prestižno društvo Hall of Famea, a službeno će biti primljeni u nju 12. studenog 2012. godine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.06.2012. u 10:07
    Još uvijek se naježim kad čujem komentatora iz 7. utakmice Stanley Cup finala 2001. godine: "Sakic...fakes it, takes it... HE SCOREEES!! 3:0 COLORADOOO!!!!"
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.06.2012. u 23:49
    Odlican potez, zasluzeno za ovu cetvorku pogotovo mi je drago za Russian Rocket. :)
    Obrisan korisnik