Nogomet

Bert van Marwijk podnio ostavku na dužnost izbornika nizozemske reprezentacije

Marin Vuković • četvrtak, 28.06.2012.
Bert van Marwijk podnio ostavku na dužnost izbornika nizozemske reprezentacije
Foto: EPA

Nizozemski izbornik Bert van Marwijk povukao je očekivani potez te nakon neslavnog nastupa i preranog ispadanja nizozemske reprezentacije s Europskog prvenstva podnio ostavku na dužnost izbornika.

Nizozemski nogometni savez potvrdio je odlazak izbornika Berta van Marwijka, koji je 2010. odveo Oranje na korak do naslova svjetskih prvaka, ali mu nije pošlo za rukom ostvariti barem približno dobre rezultate na ovom Europskom prvenstvu.

"Savez je zahvalan Van Marwijku za njegov doprinos. Osobno sam imao puno vjere u našu suradnju, tužno je rastati se ranije nego je to bilo predviđeno, ali moramo biti realni", izjavio je predsjednik krovne nizozemske nogometne organizacije Bert van Oostveen.

Premda je 60-godišnji Nizozemac nakon eliminacije već nakon natjecanja po skupinama odbio govoriti o svojoj budućnosti i mogućoj ostavci, čini se da je pritisak javnosti, ali i samog Saveza ipak bio prevelik.

"Nisam siguran da je ovo ispravna odluka, ali svejedno sam odlučio odstupiti", naveo je Van Marwijk u priopćenju povodom odlaska s kormila nizozemske reprezentacije, koju je prema ugovoru trebao voditi do 2016. godine.

Nizozemska je pod vodstvom Berta van Marwijka ostvarila čak devet pobjeda iz deset kvalifikacijskih susreta za odlazak na Europsko prvenstvo, a u kolovozu 2011. godine izbila je i na prvo mjesto Fifine ljestvice. Na Europsko prvenstvo Nizozemci su stigli kao jedni od prvih favorita za osvajanje naslova, a na kraju su prvi put u svojoj povijesti izgubili tri natjecateljske utakmice zaredom.

Van Marwijkov nasljednik nije poznat, no za očekivati je da će biti imenovan do prve kvalifikacijske utakmice za odlazak na Svjetsko prvenstvo, koju Nizozemska igra u rujnu protiv Turske.

EP 2012. - Skupina B

1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.06.2012. u 15:27
    a što drugo nakon takvog katastrofalnog rezultata, te na oči gled vidljivog kriminlnog stanja u svlačionici.autoritet mu je sveden na nulu te je s njegove strane najlogičnije bilo otiči
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.06.2012. u 00:28
    Jako, jako pogrešna odluka. Jest da je čovjek lutao, ali ovdje je očito da neki igrači nisu bili profesionalni. Perfidno su ga eliminirali, a novinari razapeli. Taj čovjek ih je doveo u finale SP-a, što je objektivno njihov maksimum! Savez je trebao stat iza njega i provest selekciju igrača. S... [više na forumu]
    Obrisan korisnik