Automoto

Lorenzo stiže u Assen po četvrto uzastopno slavlje

Igor Šestak • četvrtak, 28.06.2012.
Lorenzo stiže u Assen po četvrto uzastopno slavlje

Sedma postaja u MotoGP kalendaru je nizozemski Assen, jedina staza na kojoj se Svjetsko motociklističko prvenstvo vozi od samog početka 1949. godine. Četvrtu uzastopnu i ukupno petu pobjedu sezone tražit će prvi favorit natjecanja i vodeći u ukupnom poretku, Španjolac Jorge Lorenzo.

"Katedrala motociklizma", kako navijači zovu stazu Assen, smještena je pokraj grada Assena u sjeveroistočnoj Nizozemskoj. Prvi put je korištena 1925., a 1955. godine je pored starog izdanja izgrađena sasvim nova staza. Od tada je nekoliko puta renovirana, posljednji put 2006. godine, otkad je dugačka 4.542 metra. Ima 12 desnih i šest lijevih zavoja, a najduža ravnica je dugačka 487 metara.

Iako je najduži ravni dio prilično kratak, staza u Assenu ima drugu najveću prosječnu brzinu u MotoGP kalendaru. Staza ima vrlo brzih, ali i izrazito sporih zavoja, a zbog tradicije i posebne atmosfere je omiljena među motociklistima. Na tribinama ima mjesta za 60.000 navijača, dok ih se ukupno uz stazu smjesti i do 100.000.

Prošle godine pobjedu u najjačoj klasi je odnio Amerikanac na Yamahi Ben Spies, koji se nestrpljenjem očekuje ovogodišnje izdanje Velike nagrade Nizozemske: "Izrazito se radujem ovoj utrci. Volim voziti na stazi u Assenu i na njoj imam odlične rezultate, posebno prošle godine. Prva pobjeda u karijeri se uvijek posebno pamti. Ove sezone sam loše počeo, ali postoji određeni napredak i nadam se borbi za postolje."

Najviše pobjeda na ovoj stazi u najjačoj klasi ima Giacomo Agostini, talijanski vozač koji je u 70-im godinama 20. stoljeća upisao šest pobjeda. S pet slavlja ga prate Mick Doohan i Valentino Rossi.

Kao vodeći motociklist u ukupnom poretku u Nizozemsku stiže Jorge Lorenzo. Yamahin adut je u prvih šest utrka slavio četiri puta. Pobijedio je na prvoj utrci sezone u Kataru te na posljednja tri natjecanja. Na stazi Assen je u najjačoj klasi slavio 2010. te još tri puta u nižim klasama.

Na Silverstoneu je ugrabio svoje jubilarno 50. postolje u karijeri, ali nakon tri uzastopne pobjede i vodstva s 25 bodova prednosti u ukupnom poretku, Lorenzo još uvijek ostaje čvrsto na zemlji: "Možda su nekome moji posljednji nastupi izgledali lagani, ali meni nisu bili. Naravno da je bolje biti u vodstvu, ali još ništa nije odlučeno. Održano je tek prvih šest utrka, a preostalo ih je još 12 i još uvijek imamo dosta prostora za napredak."

Iza Lorenza su u poretku dva Hondina vozača, Casey Stoner s 25 i Dani Pedrosa s 39 bodova zaostatka. Kako ističe Australac, Honde se dosta muče s Bridgestoneovim gumama: "Svaki Bridgestoneov korak nam je otežao situaciju, ali to je za nas samo još veći izazov. Budemo li u borbi za naslov i pri kraju sezone biti će to veliki uspjeh za nas jer nam trenutno ništa ne ide u korist."

Dani Pedrosa prošle sezone nije nastupio u Assenu zbog ozljede, a uoči ovogodišnje utrke očekuje dobar nastup: "U Assenu nas često dočekaju promjenljivi vremenski uvjeti, ali se nadam da će biti suhog vremena kako bismo mogli raditi na postavkama motocikla i unaprijediti njegovo ponašanje na stazi. Treba nam još iskustva s novim prednjim gumama koje je napravio Bridgestone i nadam se kako će ovaj vikend biti korak naprijed."

U četiri od dosadašnjih šest utrka na pobjedničko su se postolje penjali Lorenzo, Stoner i Pedrosa. Osim njih, u dosadašnjem su se dijelu prvenstva samo dva vozača penjala na pobjedničko postolje. U Francuskoj je umjesto Pedrose na postolje uskočio Valentino Rossi, a u Španjolskoj umjesto Stonera Andrea Dovizioso.

U talijanskom Ducatiju također očekuju pozitivan pomak u formi. Postolje Valentina Rossija u kišnoj Francuskoj im je dalo nadu, a onda su u Velikoj Britaniji ponovno pali u poretku. Valentino je bio tek deveti, a Hayden sedmi.

"Rezultat u posljednjoj utrci nije bio pozitivan, ali smo naučili nekoliko stvari. Prije svega da moramo biti pažljiviji prema gumama, a ne ih potrošiti na samom početku utrke. Radit ćemo na tome u Nizozemskoj i pokušati ostvariti što bolji plasman", izjavio je Nicky Hayden.

Već tradicionalno, utrka za Veliku nagradu Nizozemske vozi se posljednje subote u lipnju, a utrka u klasi MotoGP počinje u 14 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!