Košarka

Zlatni kadeti izlaze na svjetsku scenu

Bernard Jurišić • četvrtak, 28.06.2012.
Zlatni kadeti izlaze na svjetsku scenu
Foto: fiba.basketball

Hrvatski reprezentativci koji su se prošlog ljeta u Češkoj popeli na europski kadetski tron, godinu dana kasnije izlaze na svjetsku scenu. Na Svjetskom prvenstvu U17 u Litvi, generacija igrača rođenih 1995. i 1996. godine pokazat će koliko je napredovala u posljednjih godinu dana...

Prošlog ljeta pokorili su Europu, ovoga kreću na svijet. Hrvatski košarkaški kadeti, pod vodstvom izbornika Ante Nazora, prošlog su ljeta u Češkoj obranili naslov prvaka koji im je "ostavila" generacija Darija Šarića iz ljeta 2012. Godinu dana kasnije očekuje ih novi veliki ispit - Svjetsko prvenstvo u Litvi.

Hrvatska U17 na Svjetskom prvenstvu

4 Josip Gulam (Jolly JB, branič)
5 Ivan Jukić (Split, branič)
6 Paolo Marinelli (Split, branič)
7 Domagoj Bošnjak (Široki, krilo)
8 Mario Hezonja (Zagreb, branič/krilo)
9 Andrija Ćorić (Široki, krilo)
10 Dorian Jelenek (Cedevita, krilo)
11 Tomislav Gabrić (Jolly JB, krilo)
12 David Škara (Zadar, krilo)
13 Marko Arapović (Cibona, centar)
14 Ivan Bender (Split, krilo/centar)
15 Karlo Žganec (Feniks, krilo/centar)

Izbornik: Ante Nazor

"Hezonjina generacija" još je prošlog ljeta najavila da se u klasi rođenoj 1995. i 1996. godine kriju novi veliki potencijalni koji bi (napokon) mogli povući hrvatsku seniorsku košarku naprijed. U Europi im prošlog ljeta nije bilo premca, godinu dana kasnije vidjet ćemo koliko su napredovali ušavši u ozbiljnije klupske sustave na prijelazu iz kadetskog u juniorski staž.

Mario Hezonja prvo je ime ne samo ove reprezentacije, nego i jedan od najvećih europskih potencijala u 1995. godištu. Ipak, od njega će teško biti očekivati da bude na razini prošloljetnih izdanja, jer osim činjenice da će na Svjetskom prvenstvu konkurencija biti strahovito jaka, Dubrovčanin je praktično cijelu prošlu sezonu propustio zbog mononukleoze. U puni pogon vratio se tek na početku reprezentativnih priprema, pa tek treba vidjeti koliko će moći dati u Litvi.

Ipak, ova reprezentacija nije samo Hezonja, ima tu još puno materijala za prave stvari u budućnosti. Od braniča Marinellija i Jukića, krila Bošnjaka i Jeleneka do raznolikih krilnih centara Karla Žganeca, Ivana Bendera i Marka Arapovića, svakog sa svojim adutima. Neki od njih, poput Marinellija u Splitu ili Bošnjaka u Širokom, u prošloj su sezoni "okusili" i seniorsku košarku, pa će biti zanimljivo vidjeti koliko im je to iskustvo koristilo.

Hrvatska skupina u Litvi je iznimno teška, Nazorovu momčad očekuju okršaji s Argentinom (29. lipnja), Kanadom (30. lipnja), Južnom Korejom (1. srpnja), Litvom (3. srpnja) i Španjolskom (4. srpnja). U četvrtfinale će proći četiri najbolje plasirane reprezentacije, nakon čega slijedi "križanje" s drugom skupinom u kojoj su Australija, Češka, Egipat, Francuska, Kina i SAD.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaReprezentacija
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.06.2012. u 10:20
    Dobra ideja
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.06.2012. u 23:59
    pa za to postoji jedno vrlo jednostavno rijesenje...eno vratia se vujosevic u partizan...sve ih tamo poslat...nazalost ili nasrecu neka svatko protumaci kako hoce
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.06.2012. u 17:56
    Imamo dobru budućnost opet. no sta nam se desi sa tim momcima kasnije??? Mnoge generacije kaderta, juniora osvajaju medalje na prvenstvima no kasnije jednostavno nestanu. Šta se dogodi s njima? Jednostavno nema rada s njima. Samo da ova generacija ne bude još jedna koja je samo imala... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • pikepiletina28.06.2012. u 17:04
    nije mi jasno kako to da idemo na SP sa samo 3 centra?!
    pikepiletina
  • Obrisan korisnik28.06.2012. u 17:00
    grupa nam je zaista nemoguća. ali ako prođemo bilo bi dobro izbjeći sad i odlične australce
    Obrisan korisnik