Zimski sportovi

NHL: Sidney Crosby zauvijek ostaje "Pingvin", Quick produžio ugovor s Kingsima

Ivan Dominik • subota, 30.06.2012.
NHL: Sidney Crosby zauvijek ostaje "Pingvin", Quick produžio ugovor s Kingsima

Postsezona u NHL-u u punom je jeku, potpisuju se novi igrači, produžuju se ugovori sa starima te se slažu kadrovi, igrački i trenerski, za sljedeću sezonu koja počinje tek u listopadu. Najzvučniji od svih događaja u NHL-u posljednjih dana jest novi ugovor koji je dobio najbolji hokejaš svijeta, ali i produljenje ugovora koje je potpisao MVP finala Stanley Cupa te novi Salary Cap koji će biti aktualan od početka nove sezone u listopadu...

Najbolji hokejaš današnjice Sidney Crosby koji je već s nepunih 25 godina našao svoje mjesto i u povijesti potpisao je novi, povijesni, ugovor sa svojom franšizom. Naime, Kanađanin je potpisao produljenje ugovora na još 12 godina u kojima će zaraditi vrtoglavih 104,4 milijuna dolara.

Dosad je igrač, kojem su mnogi nadjenuli nadimak The Next One kao nasljedniku dvojici najvećih hokejaša svih vremena, Marija Lemieuxa i Waynea Gretzkyja, zarađivao 8,7 milijuna dolara po sezoni, a sada će dobivati devet milijuna dolara godišnje. Presretni radi njegova potpisa i produljenja vjernosti bili su vlasnik kluba Lemieux i jedan od čelnika Ron Burkle, koji su u izjavi za medije kazali: "Ovo je velik dan za hokej i odlična vijest za Pittsburgh Penguinse i naše navijače".

"Zahvalni smo na svemu što je Sidney Crosby učinio za našu franšizu otkad je stigao u Pittsburgh 2005. godine, na ledu i izvan njega, i želimo ga imati i gledati u dresu Penguinsa do kraja njegove karijere. On je izvrstan igrač i još bolja osoba te je sjajan ambasador Pittsburgha i Penguinsa", stoji u izjavi dvojca koji su glavni u tom američkom hokejaškom klubu.

Povećan Salary Cap u ligi

Sljedeće sezone će se u NHL-u povećati Salary Cap za čak devet posto u odnosu na nedavno završenu sezonu. Cap će biti 70,2 milijuna dolara, dok je bio 64,3 milijuna dolara prošle sezone, a u odnosu na sezonu 2005./2006. godine kada je nakon lockouta Cap i uveden, isti je se gotovo udvostručio. Tada je bio 39 milijuna dolara. Sve to znači da će klubovi u ligi moći davati veće ugovore svojim igračima ili kvantitativno imati više hokejaša pod ugovorom u ekipi, jer će plaće svih igrača pod ugovorom od nove sezone ukupno moći biti 70,2 milijuna dolara u globalu.

No, Crosbyjev ugovor ipak nije najviši u hokejaškom svijetu jer je još uvijek prvi Rus Aleksandar Ovečkin koji ima 13-godišnji ugovor s Washington Capitalsima s kojim zarađuje 9,5 milijuna dolara godišnje. Taj ugovor iz 2008. godine i dalje je rekordan u NHL-u što je i normalno jer Ray Shero i Penguinsi moraju čuvati novac i prostor pod Capom za Jevgenija Malkina, drugu zvijezdu kluba.

U isto vrijeme Pensi su produljili suradnju s dosadašnjim trećim vratarom kluba, Bradom Thiessenom, koji će također ostati "Pingvin", ali samo još jednu godinu. Njegovim ostankom i ranijim dolaskom Tomaša Vokouna iz Washingtona, postalo je izgledno da će klub napustiti dugogodišnji drugi vratar Brent Johnson koji će od 1. srpnja biti slobodan igrač.

Na drugoj strani sjevernoameričkog kontinenta veliko i značajno produljenje ugovora potpisao je golman Jonathan Quick, MVP ovogodišnjeg finala NHL-a i osvajač trofeja Conn Smythe. On će u Gradu Anđela ostati još deset godina, a zaradit će 58 milijuna dolara u tomu vremenu. "Jako smo sretni što imamo dogovor na duže vrijeme s jednim od naših najboljih mladih igrača", rekao je po potpisivanju ugovora GM Kingsa, Dean Lombardi. Tako su se dvije ponajbolje momčadi lige osigurale za narednu sezonu te su time najavile zanimljivu godinu koja je od listopada pred svih fanovima hokeja u svijetu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!