Nogomet

Francuzi u potragu za novim izbornikom, Blanc napušta reprezentativnu klupu

Ivor Krapac • subota, 30.06.2012.
Francuzi u potragu za novim izbornikom, Blanc napušta reprezentativnu klupu
Foto: EPA

Laurent Blanc završio je svoju dvogodišnju epizodu na klupi francuske nogometne reprezentacije. Nedugo poslije završetka francuskog puta na Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini, s četvrtfinalnim porazom od Španjolske, Blanc je sam odlučio da neće tražiti produžetak ugovora i ostanak na izborničkoj dužnosti...

Nakon četvrtfinalnog poraza od Španjolske (2:0), kojim su se prošle subote oprostili od Europskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini, Francuski nogometni savez morat će u potragu za novim izbornikom. Kako je Savez otkrio u priopćenju za javnost, Laurent Blanc, koji je na klupu reprezentacije došao u kolovozu 2010., neće tražiti produžetak suradnje, pa je njegov put na klupi reprezentacije priveden kraju nakon nepune dvije godine.

Blanc je preuzeo reprezentaciju poslije neslavnog nastupa na Svjetskom prvenstvu 2010. u Južnoafričkoj Republici, kada su Francuzi, s Raymondom Domenechom na klupi, doživjeli rezultatski neuspjeh, ali još gore od toga, "istaknuli" su se i potpunom nedisciplinom, svađajući se što s izbornikom, što međusobno. Novi šef stručnog stožera uspio je popraviti sliku rješivši se dijela igrača, a i rezultat je bio dobar, s prolaskom kvalifikacija za Euro.

Na Europskom prvenstvu Francuzi su u prvom krugu bili drugi u skupini D, iza Engleske, dok su u četvrtfinalnom ogledu sa Španjolcima imali blijed nastup i pali s 2:0. Sveukupno, u četiri susreta u Ukrajini nisu oduševili, a poslije sastanka s čelnicima Saveza, stigle su prve informacije kako Blanc neće ostati na izborničkoj dužnosti, što je kasnije i potvrđeno uz pojašnjenje da je odluka bila njegova.

Laurent Blanc je, tako, otišao sa zahvalom Francuskog nogometnog saveza za obavljeni posao, a slijedi potraga za novim izbornikom, čiji će prvi zadatak biti kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu. Na tom putu, Francuska će biti u skupini I europskih kvalifikacija za SP, sa Španjolskom, Bjelorusijom, Gruzijom i Finskom.

EP 2012. - Skupina D

1Engleska 35:3+27
2Francuska 33:304
3Švedska 35:503
4Ukrajina 32:4-23

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.07.2012. u 11:45
    tko god dođe biti če teško jer kriza je izgleda mnogo veča nego što se čini
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.07.2012. u 10:50
    lol a koliko vas je ih je smatralo favoritom eura,ja sam vec nakon prvog kola govorio da nema teorije da oni osvoje,pa posrecilo im se da i ukrajinu dobiju,imali bolju realizaciju al da su bili nes bolji nisu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.07.2012. u 10:42
    Nije imao ograničenu reprezentaciju nego reprezentaciju koja je bahata i u kojoj vladaju neki šerifi poput Riberija...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.07.2012. u 02:04
    šteta što je imao ograničenu reprezentaciju!!!
    Obrisan korisnik