Tenis

Švedova osramotila Errani, Serena se pošteno namučila

Branimir Korać • subota, 30.06.2012.
Švedova osramotila Errani, Serena se pošteno namučila
Foto: EPA

Poznate su sve sudionice osmine finala Wimbledona. Jedino pravo iznenađenje današnjeg programa je pobjeda Jaroslave Švedove protiv Sare Errani i to ne toliko zbog same pobjede koliko zbog načina na koji je došla do nje...

Druga nositeljica Viktoria Azarenka 75 minuta je lomila otpor Slovakinje Jane Cepelove i uspjela ju svladati s dva puta po 6:3. Cepelova bez obzira na ovaj poraz može biti zadovoljna, treće kolo Grand Slam turnira za nju je uspjeh karijere i pravi poticaj za budućnost za ovu 19-godišnjakinju. Protiv Azarenke, jedne od najboljih igračica u svijetu danas, bila je prilično ravnopravna, u drugom setu u četvrtom gemu propustila je tri break lopte i Azarenka je iskusno znala to iskoristiti.

Braniteljica naslova Petra Kvitova projurila je trećim kolom. Žrtva je bila Varvara Lepchenko, Amerikanka koja je uhvatila jedan jedini gem u cijelom meču. Dogodilo se to na samom kraju prvog seta nakon čega je Kvitova nastavila igrati svom snagom i za 54 minute bila spremna na put u svlačionicu. Čehinja je odigrala taktički vrlo dobar meč, u pravim trenucima je znala izaći na mrežu, a praktički svaki pritisak prema protivnici je završen u njezinu korist. U konačnici je osvojila gotovo dvostruko više poena što dovoljno govori o koliko jednostranom dvoboju je bilo riječi.

Zlatni set Švedove

Ono što je Jaroslava Švedova napravila Sari Errani u prvom setu ne viđa se tako često. Set je završen 6:0, u poenima 24:0. Dapače, dogodilo se prvi put od 1968. godine i moderne ere u ženskom tenisu da je netko u jednom setu nanizao 24 poena. 2006. godine upravo Švedova je bila vrlo blizu tog dosega u Memphisu protiv Amy Frasier, međutim nanizala je 23 poena, a izgubila 24. Nakon što je uništila Errani u prvom setu, u drugom setu je, logično, imala više problema, ali je bez obzira na to slavila sa 6:0, 6:4.

"Mislim da još uvijek nisam na onoj razini od prošle godine kada sam osvojila ovaj turnir. Tada sam odigrala sedam nevjerojatnih mečeva, osjećam se i sada dobro na terenu, ali treba mi još malo vremena. Ova pobjeda mi je dobro došla za takvo što. Idemo dalje, sljedeća protivnica je Francesca Schiavone, vrlo neugodna na travi, ima stvarno težak backhand slice i morat ću biti vrlo opasna."

Na ogromnim mukama je bila Serena Williams kojoj je dugo prijetila Kineskinja Jie Zheng. Dva i pol sata se Williams mučila, a onda je u konačnici uspjela s 9:7 u trećem setu slomiti čvrstu i borbenu protivnicu te doći do pobjede. Upisala je Serena čak 23 asa, nije izgubila niti jedan servis u cijelom meču, ali bez obzira na sve to nije uspjela lakše slaviti.

"Dugačak i težak meč, upravo kakav sam i očekivala. Protiv Serene je teško igrati na ovoj podlozi, ima sjajan servis i ogroman je uspjeh pobijediti ju na ovoj podlozi. Mislim da sam bez obzira na sve odigrala odličan meč, imala sam prilika i mogu žaliti za njima. U trećem setu kod 2:1 nisam iskoristila tri break lopte, kod 7:7 sam odservirala najlošiji gem u meču i to je to", rekla je nakon susreta Kineskinja.

Konjuh prošla prvu prepreku

S nastupom su započele i igračice u juniorskoj konkurenciji, a naša predstavnica Ana Konjuh u Wimbledonu igra u statusu 16. nositeljice. Na startu je igrala protiv Kanađanke Erin Routliffe i upisala pobjedu 6:4, 6:3. U drugom kolu igrat će protiv bolje iz dvoboja Ukrajinke Oleksandre Korašvili i Amerikanke Catherine Harrison. Donna Vekić u prvom kolu igra protiv Amerikanke Christine Makarove.

Nešto manje od dva sata trajala je borba Ane Ivanović i Julije Goerges. Ivanović u posljednje vrijeme igra dobar tenis i procjene su govorile kako bi u Wimbledonu mogla otići daleko. Međutim, protiv Goerges nije sve išlo baš tako glatko. Prvi set Srpkinja je izgubila da bi početkom drugog uhvatila ritam i preuzela kontrolu igre. Nakon poravnanja na 1-1 u setovima, uslijedile su još veće muke po Njemici. Prvo je kod 1:1 Ivanović imala 0:40, tu se Goerges izvukla, međutim u sljedećem servis gemu nije joj bilo spasa, izgubila je servis i tu je bio kraj. Odmah u sljedećem gemu otvorila joj se prilika za vraćanje izgubljenog servisa, no nije ju iskoristila. Ana Ivanović odlazi dalje i nastavlja svoj put u Wimbledonu. Goerges je u trećem setu previše griješila, imala je tek 45 posto ubačaja prvog servisa u tom razdoblju igre i na taj način nije mogla protiv vrlo dobre Ivanović.

Tek nešto više od sat vremena trebalo je za pobjedu Francesci Schiavone protiv Klare Zakopalove. Čehinja je posljednjih nekoliko tjedana igrala dosta dobro, međutim u ovom susretu nije imala šanse. Bez obzira što je Talijanka bila tek na 50-ak posto ubačaja prvog servisa, neraspoložena Zakopalova nije imala niti jednu break loptu, čak štoviše, u cijelom meču je osvojila ukupno tek deset poena protiv servisa. U takvom odnosu snaga Schiavone je imala lagan posao i bez problema je došla do četvrtog kola. Nakon ekspresnog prvog seta, u drugom je presudan bio sedmi gem u kojem je Schiavone uzela protivnici servis i lako slavila.

"Mislim da sam odigrala briljantan meč, posebno u prvom setu i na kraju drugog. U sljedećem kolu me čeka nedvojbeno teži meč, igram protiv braniteljice naslova, igračice koju svi žele pobijediti. Ona ima sjajnu igru na travi, profil njezine igre odgovara ovoj podlozi i morat ću odigrati uistinu sjajno da bih ju iznenadila", rekla je Schiavone.

Tamira Paszek i Yanine Wickmayer odradile su pravi maraton na terenu broj 18, a nakon dva sata i 45 minuta igre pobjedu je odnijela Austrijanka s 3:6, 7:6, 7:5. Paszek je u velikoj formi, ovo joj je osma uzastopna pobjeda na travnatoj podlozi, a spada među definitivno teže u tom nizu. Wickmayer je prijetila, odigrala odličan prvi set, ali nije zadržala tu razinu igre i u nastavku i Paszek se vratila. Drugi set je dobila u 13. igri iako je mogla posao dovršiti i ranije da bi u trećem setu bila prava drama. Prvo je Austrijanka povela s 4:2 i došla nadomak pobjede da bi odmah izgubila servis i kod 4:4 Wickmayer napravila još jedan break za servis za meč. Međutim, nije izdržala, Paszek je napravila novi preokret i nanizala tri gema za pobjedu 7:5 u trećem setu iako je Wickmayer i kod 5:5 imala break loptu, a zatim kod 6:5 ispustila 40:15.

Wimbledon, tenisačice, treće kolo:
Ana Ivanović (Srbija, 14) - Julia Goerges (Njemačka, 22) 3:6, 6:3, 6:4
Tamira Paszek (Austrija) - Yanine Wickmayer (Belgija) 2:6, 7:6(4), 7:5
Francesca Schiavone (Italija, 24) - Klara Zakopalova (Češka) 6:0, 6:4
Petra Kvitova (Češka, 4) - Varvara Lepchenko (SAD) 6:1, 6:0
Serena Williams (SAD, 6) - Jie Zheng (Kina, 25) 6:7(5), 6:2, 9:7
Viktoria Azarenka (Bjelorusija, 2) - Jana Cepelova (Slovačka) 6:3, 6:3
Jaroslava Švedova (Kazahstan) - Sara Errani (Italija, 10) 6:0, 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.07.2012. u 08:10
    vjerojatno je errani imala one dane u mjesecu...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.07.2012. u 01:04
    ta errani igrala nedavno finale RL a sad nije mogla uzet niti poen u jednom setu?ja da sam na njezinom mjestu momentalno bi se ostavio tenisa od srama
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.07.2012. u 00:22
    slažem se s tobom od riječi do riječi..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.06.2012. u 21:53
    ništa me ne čudi u ženskom tenisu. da se mene pita ja bih ga ustavom zabranio. a tek ova lakrdija da muški i ženske isto zarađuju. to nema smisla
    Obrisan korisnik