Zimski sportovi

Penguinsi i Maple Leafsi opasno se pojačavaju

Ivan Dominik • ponedjeljak, 02.07.2012.
Penguinsi i Maple Leafsi opasno se pojačavaju

U NHL-u je u nedjelju 1. srpnja počeo prijelazni rok za sve igrače kojima je istekao ugovor krajem minule sezone. Ludnica free agencyja preplavila je sve klubove u najjačoj hokejaškoj ligi svijeta, a neki su se počeli opasno pojačavati za sljedeću sezonu, dok drugi kupuju i potpisuju igrače koliko mogu i koliko im treba...

Pittsburgh Penguinsi najaktivniji je klub na tržištu NHL-a što se tiče potpisivanja novih slobodnih igrača i samih tradeova. Nakon što su pustili jednu od najvećih zvijezda kluba, Jordana Staala, u Carolinu te produžili suradnju s najboljim hokejašem današnjice, Sidneyjem Crosbyjem na još 12 godina, nastavili su s potpunim remontom ekipe.

Tako su Penguinsi produžili ugovore i napadaču Steveu MacIntyreu i vrataru Bradu Thiessenu, dok se čini kako je došao kraj suradnje s dosadašnjim drugim vratarom Brentom Johnsonom. Veliko pojačanje za Pense bit će i dosadašnje lijevo krilo Winnipega Tanner Glass koji je defenzivni napadač za četvrtu liniju, a on će zamijeniti Arrona Ashama koji je otišao u NY Rangerse. Također iz Jetsa je u Pittsburgh stigao i Riley Holzapfel, također napadač, dok je vratar Jeff Zatkoff došao iz LA Kingsa, ovogodišnjih prvaka lige.

Transfer dana

Apsolutni transfer dana dogodio se između Phoenix Coyotesa i Dallas Starsa. The Wizard Ray Whitney već u poznim hokejaškim godinama otišao je iz Arizone u Teksas te će bogatu karijeru nastaviti u Starsima. Potpisao je dvogodišnji ugovor vrijedan devet milijuna dolara, a Dallas, koji ima probleme s prostorom pod Capom i novcem, tako je osnažio svoje napadačke linije. Blizu transfera dana bio je i odlazak izrazitog bekovskog strijelca Jasona Garrisona iz Floride u Vancouver, ali je Whitney ipak veće ime čemu svjedoči i njegov nadimak "Čarobnjak".

Iz NY Islandersa je Pittsburgh doveo solidnog braniča Dylana Reesea, zatim napadača Minnesote Warrena Petersa, dok je najzvučnije pojačanje uz Glassa stiglo iz Tampe u liku dobrog obrambenog napadača Trevora Smitha. Penguinsi imaju još manevarskog prostora pod Capom, a smatra se kako u svoje redove žele dovesti Zacha Parisea i/ili Ryana Sutera - najveće zvijezde prijelaznog roka.

Toronto Maple Leafsi imaju i više nego solidnu momčad, ali su i oni krenuli u jačanje kadra kako bi bili što konkurentniji za toliko željeno i očekivano doigravanje iduće sezone. Tako su Leafsi nakon dovođenja sjajnog mladog napadača Jamesa van Riemsdyka iz Flyersa prvog dana prijelaznog roka doveli još nekoliko kvalitetnih pojačanja. Prvi u nizu jest dosadašnji centar Colorada Jay McClement koji će pojačati napad i realizaciju.

Produžili su Kanađani ugovor i s još jednim važnim ofenzivcem Mattom Frattinom te su doveli još tri manje poznata igrača koji vjerojatno neće ni zaigrati iduće sezone u NHL-u. Tampa također želi složiti respektabilnu momčad oko dvostrukog najboljeg strijelca NHL-a Stevena Stamkosa pa je u svoje redove ugradila Benoita Pouliota, vještog napadača koji je prošle sezone igrao za Boston, a nastupao je i za Montreal Canadiense. Još veće pojačanje za Lightening od Pouliota je finski bek Sami Salo, jedan od najboljih braniča NHL-a posljednjeg desetljeća koji je stigao iz Vancouver Canucksa.

Najatraktivniji slobodni igrači

Definitivno najatraktivniji slobodan igrač ovoga ljeta je desno krilo ovogodišnjih prvaka Istočne konferencije, NJ Devilsa, Zach Parise. On je odlučio "testirati" tržište i vidjeti koliko vrijedi, a u borbu za njega su se odmah bacili Penguinsi i Wingsi te mnogi drugi klubovi, no, treba znati da ga Devilsi mogu zadržati ukoliko izjednače bilo koju ponudu za njega. Međutim, problem je u tomu što su Devilsi u financijskoj krizi te će teško imati novca do produže ugovor s Amerikancem, iako bi on htio ostati, pa će Parise vjerojatno naći novi klub.
Ista je stvar s Martinom Brodeurom, ali legenda kluba će najvjerojatnije ostati "Vrag".
Ryan Suter iz Nashvillea je američki reprezentativac i jedan od najboljih braniča lige te je najatraktivniji slobodan igrač iz Zapadne konferencije. Za njega se također bore mnogi klubovi te je izgledan i njegov odlazak iz Grada Countryja, ali je sljedeća njegova destinacija još uvijek nepoznata.

Najbolja momčad Istočne konferencije u "regularnom" dijelu prošle sezone, NY Rangersi, potpisali su daljnju suradnju sa Stuom Bickellom, igračem kojeg su prošle godine doveli iz Chicaga. U Colorado je otišao John Mitchell, korisni napadač, a još poznatiji ofenzivac od njega, Brandon Prust postao je novi igrač Canadiensa što je jako odjeknulo ligom. Od zvučnijih pojačanja Rangersa tu je samo spomenuti Asham.

Od istaknutijih i poznatijih igrača koji su bili aktivni prvoga dana prijelaznog roka treba izdvojiti Joea Corvoa koji se nakon godine dana u Bruinsima vratio u obrambene redove svojih Hurricanesa. Mike Lundin, također branič, iz Wilda je došao u Ottawu, a u suprotnom je smjeru otišao Zenon Konopka, dok je otpušteni vratar Jonas Gustavsson - The Monster dres Toronta zamijenio onim Detroit Red Wingsa. Također je iz Toronta otišao Colby Armstrong koji je postao novi igrač najvećih rivala iz Montreala.

Iz San Jose Sharksa je u Minnesotu došao Torrey Mitchell, potom je Brad Boyes iz Buffala otišao u Islanderse, a Dallas se riješio beka Adama Burisha koji je potpisao za Sharkse. Vratar Bostona Tuukka Rask ostao je član Bruinsa te će ove sezone biti prvi vratar te ekipe, a njegov kolega iz Phoenixa, Curtis McElhinney, pronašao je novi klub u Columbus Blue Jacketsima. U Ottawi je bilo prometno, još jedan branič napustio je klub, a radi se o sjajnom Čehu Filipu Kubi koji je postao član Floride. Matt Carkner je također napustio kanadsku prijestolnicu i otišao u Islanderse.

No, zato je u Senatorse stigao rasan strijelac, Guillaume Latendresse je potpisao za Kanađane nakon što je igrao za Minnesotu i posljednjih nekoliko godina. Dustin Penner ostao je član trijumfalne momčadi LA Kingsa, iako se spekuliralo da će napustiti klub, a još jedan efikasan napadač je promijenio sredinu - Iz Calgaryja je u Phoenix otišao David Moss. Blackhawksi su pojačali obranu Sheldonom Brookbankom iz Anaheim Ducksa, dok su isto napravili i Panthersi koji su potpisali iskusnog defenzivnog centra iz Anaheima, Georgea Parrosa.

Među zvučnijim transferima su i odlasci P.A. Parenteaua iz Islandersa u Colorado Avalanche te jednog od rijetkih Ukrajinaca u ligi, Alekseja Ponikarovskog, koji je iz NJ Devilsa otišao u Winnipeg. Dugogodišnji kapetan Phoenix Coyotesa Adrien Aucoin pred kraj je karijere napustio Arizonu te će nastaviti igrati u dresu Columbusa koji strašno pojačava obranu. Colorado se pojačava na svim pozicijama, a u obranu su doveli dosadašnjeg igrača Wilda, Grega Zanona.

Šveđanin Mikael Samuelsson se nakon nekoliko godina lutanja po ekipama Vancouver Canucksa i Florida Panthersa vratio u Detroit Red Wingse, klub u kojem je proveo najbolje dane karijere te će sigurno biti pojačanje za Wingse, koji su osim njega doveli i Jordina Tootooa iz Nashvillea. Aaron Rome, zahvalni branič Canucksa, pokrio je rupu nastalu u Dallasu odlaskom Sheldona Souraya u Anaheim te je postao nova "Zvijezda". Nashville je doveo poznatog vratara Chrisa Masona iz Jetsa te je potpisao još dva produljenja ugovora sa svojim igračima od kojih je najzvučnije ime Paula Gaustada, a isto su sa tri svoja igrača učinili i St. Louis Bluesi.

Budući da su doveli nekoliko odličnih braniča, Panthersi su se i morali riješiti barem jednog takvog pa su pustili u Vancouver svog najefikasnijeg beka iz prošle sezone, Jasona Garrisona, koji bi barem po imenu trebao biti adekvatna zamjena otišlom Samiju Salu. Posljednja dva transfera dana bila su "branička". Francis Bouillon je iz Predatorsa stigao u Montreal Canadiense, a Bryan Allen je napustio Hurricanese kako bi se pridružio svom novom klubu na Floridi.

Tako su prvoga dana prijelaznog roka najviše trgovali i profitirali Penguinsi, Avsi i Leafsi, na istom su ostali Canucksi, Starsi i Senatorsi, dok je prerano govoriti o gubitnicima prijelaznog roka, jer se mnoge ekipe tek spremaju "krenuti u akciju".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • :))05.07.2012. u 05:58
    "Toronto Maple Leafsi imaju i više nego solidnu momčad"??? Vec 7 godina ih nema u doigravanju a proslu sezonu su zavrsili 5 od kraja. O kakvoj solidnoj momcadi je rijec?
    :))
  • Obrisan korisnik02.07.2012. u 18:43
    Ili je generalni menadžer Colorada, Greg Sherman, napokon naučio kako se radi posao, ili su taj posao ipak obavili njegovi pomoćnici, Joe Sakic i Eric Lacroix. U svakom slučaju, dobar posao je napravljen dovođenjem P.A. Parenteaua.
    Obrisan korisnik
  • shunqino02.07.2012. u 15:08
    @Ivan Dominik...ajde još jednom pročitaj rečenicu o Ryan Suter-u... :)
    shunqino