Zimski sportovi

Dallas Starsi nastavljaju remont momčadi, doveden Derek Roy

Ivan Dominik • utorak, 03.07.2012.
Dallas Starsi nastavljaju remont momčadi, doveden Derek Roy

Drugi dan prijelaznog roka u NHL-u prošao je u nešto manje aktivnom ritmu jer su svi klubovi smanjili količinu potpisivanja igrača. Međutim, neke se franšize potpuno osvježavaju, neke nastoje zadržati postojeće kadrove, a najljepše u svemu jest to što su mnogi atraktivni i fenomenalni hokejaši još uvijek slobodni igrači. Ipak, nekoliko se važnih prelazaka dogodilo i prvoga dana tekućeg tjedna...

Nakon što je većina klubova produžila suradnju sa svojim najboljim i najvažnijim igračima te poslije prvog dana prijelaznog roka u najjačoj ligi svijeta u hokeju na ledu, drugi je dan istog donio nekoliko zanimljivih promjena sredina. Važne poslove s produživanjem ugovora napravili su NJ Devilsi i Montreal Canadiensi, a čini se kako Dallas Starsi u potpunosti mijenjaju ekipu za iduću sezonu te su dosad bili najaktivniji na tržištu zajedno s Colorado Avalancheom.

Trade dana

Dallas Starsi rade sjajan posao u slaganju napadačkih linija za iduću sezonu te su nakon prvog dana prijelaznog roka i u drugom napravili značajnu kupovinu. Nakon Raya Whitneyja je nova "Zvijezda" u svlačionici Starsa postao dosadašnji centar Buffalo Sabresa Derek Roy. Za omalenog je Kanađanina GM Starsa, legendarni bivši hokejaš Joe Nieuwendyk, poslao krilo Stevea Otta te vrlo dobrog braniča Adama Pardyja čime je profitirala i ekipa iz Buffala.
Osim tog tradea dana, solidan posao napravila je i Ottawa. U Columbus su Senatorsi poslali svog napadača Nicka Foligna koji nije bio toliko važna karika u njihovoj ekipi, a Jacketsima bi mogao biti od pomoći, dok su za njega dobili izvrsno obrambeno rješenje za sve četiri bekovske linije Marca Methota, inače povremenog kanadskog reprezentativca i jednog od boljih dosadašnjih igrača Columbusa.

Prvi posao drugog dana prijelznog roka bio je ujedno i velik te značajan za cijelu ligu. Iako je najbolji vratar svih vremena Martin Brodeur izašao na tržište i "testirao" svoju vrijednost, ni u jednom trenutku nije ni pomišljao da napusti franšizu u kojoj je proveo čitavu karijeru. Naravno, Devilsi nisu mnogo oklijevali što se 40.godišnjeg Kanađanina tiče te su mu ponudili novi ugovor, a Brodeur ga je zadovoljno potpisao te je suradnja golmana i kluba iz Newarka produžena na još dvije godine u kojima će legendarni Marty zaraditi devet milijuna dolara.

Poslije Brodeura Devilsi su produžili ugovor za dvije godine i svom drugom vrataru Johanu Hedbergu. Švedski će veteran također ostati u NHL-u unatoč poznim godinama, a zaradit će gotovo tri milijuna dolara za sljedeće dvije sezone.

Također važan "golmanski" posao učinili su i Montreal Canadiensi. Najveći kanadski klub svih vremena produžio je suradnju s dosadašnjim starterom između vratnica, Careyjem Priceom na šest godina, a po sezoni će perspektivni i sjajni golman zarađivati 6,5 milijuna dolara.

Washington Capitalsi napravili su dobar posao produživši ugovor braniču Kevinu Marshallu te dovevši još dva nova imena u svoju momčad. Novi Capsi dolaze iz Canadiensa i Maple Leafsa, a oni su bek Garrett Stafford i napadač Joey Crabb koji je imao sjajnu proteklu sezonu u Torontu te bi trebao biti izrazito dobro pojačanje za klub iz glavnog grada SAD-a. Također su su dva nova igrača "sletjela" među San Jose Sharkse, no oni vjerojatno neće biti dio ekipe Todda McLellana u novoj sezoni.

Najbolji igrači na tržištu

Najboljih pet igrača koji su još uvijek nepotpisana ugovora i koji čekaju nove angažmane su sljedeći hokejaši: Zach Parise koji još uvijek ne zna svoju sudbinu s Devilsima, legendarni Teemu Selanne koji će najvjerojatnije ostati u Anaheimu ukoliko ne ode u mirovinu. Zatim Ryan Suter, branič Nashvillea koji se također nije odlučio gdje bi otišao, potom Jaromir Jagr, najbolji europski igrač svih vremena koji je još uvijek u formi i ima mnoštvo ponuda te Aleksandar Semin koji gotovo sigurno neće ostati u Capitalsima, a spominje se i povratak u KHL.
Od ostalih atraktivnih igrača slobodni su još napadači: Mike Knuble, Shane Doan, Jamie Langenbrunner, Petr Sykora, Ruslan Fedotenko, Andrei Kosticin, Steve Sullivan, Jason Arnott, Dominic Moore, Kyle Wellwood, Erik Christensen i Taylor Pyatt.
Braniči: Matt Carle, Michal Rozsival, Bryce Salvador, Scott Hannan, Carlo Colaiacovo, Steve Eminger, Pavel Kubina, Milan Jurčina, Kurtis Foster i Bruno Gervais
Vratari: Brent Johnson, Dan Ellis, Al Montoya, Alex Auld i Dwayne Roloson.

St. Louis Bluesi, jedno od najvećih iznenađenja minule sezone, ne odlučuju se na veliku kupovinu te žele zadržati momčad s kojom su stigli do polufinala doigravanja Zapadne konferencije. No, Bluesi su ipak osnažili svoj napad jer su potpisali suradnju s dosadašnjim napadačem NY Rangersa koji je bio godinama i u Dallas Starsima. Radi se o Jeffu Woywitki, polivalentnom igraču, koji će definitivno biti osvježenje u ekipi Kena Hitchcocka.

Vancouver Canucksi produžili su ugovore svojim solidnim napadačima više zaduženima za defenzivu, Andrewu Ebbettu i Steveu Pinnizottu, strašno se u obrani i napadu pojačavaju NY Islandersi koji su nakon dovođenja nekolicine igrača prvog dana prijelaznog roka u ponedjeljak doveli i iskusnog Erica Boultona iz New Jerseyja. Centar Toby Petersen ostao je u Dallasu, a branič Matt Smaby u Anaheim Ducksima.

Na kraju transferima bogatog dana najaktivniji su bili Calgary Flamesi. Oni su prvo napravili odlično potpisivanje ugovora s dosadašnjim centrom Detroit Red Wingsa, Jirijem Hudlerom. Sjajni lucidni češki defenzivni centar koji je dosad minutažu dijelio s Pavelom Dacjukom ovim će prelaskom u Calgary postati jedna od vodećih zvijezda te ekipe. Nakon odličnog posla s Hudlerom Flamesi su pustili svog dosadašnjeg centra, finskog veterana koji je već ušao u legendu, Ollija Jokinena pa je on postao novi igrač Winnipeg Jetsa.

Napadač Martin St. Pierre zamijenio je dres Columbus Blue Jacketsa onim Chicago Blackhawksa, a uspješan su dan osim Dallas Starsa i Calgary Flamesa imali te završili Phoenix Coyotesi. Finalisti Zapada iz ove godine potpisali su daljnju suradnju s napadačem Alexandreom Bolducom, a novo lice je u njihovu svlačionicu došlo iz Detroita u liku Chrisa Connera, rasnog strijelca i korisnog napadača koji je dio karijere proveo i u Pittsburgh Penguinsima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.07.2012. u 13:46
    ajmo suter,neka tvoj izbor bude grad bratske ljubavi!!!
    Obrisan korisnik