Nogomet

Hrvatska povela, Engleska brzo izjednačila na otvaranju EP-a

Iz Tallinna za Sportnet:Yasuyuki Nagatsuka • utorak, 03.07.2012.
Hrvatska povela, Engleska brzo izjednačila na otvaranju EP-a
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

U svom prvom nastupu na Europskom prvenstvu za igrače do 19 godina starosti, Hrvatska je odigrala 1:1 s vršnjacima iz Engleske...

Engleska - Hrvatska 1:1 (0:0)

Tallinn, stadion Kadriorg. Europsko prvenstvo U19, skupina B, 1. kolo.
Gledatelja: 500
Sudac: Alain Bieri (Švicarska)

Strijelci: 0:1 - Pavičić (57'), 1:1 - Chalobah (60')

Engleska U19: Johnstone - Dier, Thorpe, Keane, Garbutt - Coady (od 64' Robinson), Thorne, Chalobah - Barkley (od 84' Redmond), Afobe, Kane (od 77' Hall). Izbornik: Noel Blake.

Hrvatska U19: Sluga - Gorupec, Mitrović, Čalušić, Aleksić - Močinić, Miškić (od 79' Datković), Pajač, Pavičić (od 85' Miličević) - Dugandžić (od 74' Pongračić), Čolak. Izbornik: Dinko Jeličić.

Prvu utakmicu skupine B europske smotre u Estoniji odradili su Hrvatska i Engleska, a nakon 90 minuta borbe i jednima i drugima pripao je po bod.

Hrvatska nogometna reprezentacija u potpunosti je dominirala kroz prvo poluvrijeme, uz dobar protok lopte, ali i osvojenu bitku u skoku, iako je izgledalo kako su Englezi fizički dominantniji. Kompaktna Hrvatska kontrolirala je utakmicu, a nije bilo teškoće u prijenosu lopte prema naprijed. Središnji vezni igrači Močinić i Pavičić dobro su pronalazili svoje suigrače, ali i kroz dribling stvarali višak, kojeg su koristili Miškić i Pajač, dolascima pred protivnička vrata iz drugog plana. i Dugandžić i Čolak, dvojica isturenih napadača, dobro su se snalazili s protivničkim obrambenim igračima. Hrvatska posljednja linija bila jako sigurna, a bekovi Aleksić i Gorupec često su koristili priliku kako bi se priključili napadačkim akcijama.

Englezi su zaprijetili pred sam kraj poluvremena, ubačajem u hrvatski kazneni prostor, no, jedini njihov raspoložen igrač bio je vratar, Sam Johnstone, čuvar mreže Manchester Uniteda.

Prvi je engleskog vratara ugrozio upravo Aleksić, već u šestoj minuti susreta, dok je Dugandžić, samo par minuta kasnije lijepo primirio loptu na prsa, isprobao udarac, ali Johnstone je ukrotio taj pokušaj. Nakon jedne prijetnje Engleza u 13. minuti krenuo je hrvatski uragan pred protivničkim vratima. I Dugandžić i Pajač, u dva navrata, i Miškić, svi su oni pucali prema vrataru engleske U19 reprezentacije, ali nisu ga mogli svladati.

Hrvatska je uz fenomenalnu igru lagano mogla imati i tri, čak i četiri pogotka prednosti do poluvremena.

U nastavku susreta, situacija se na terenu promijenila. Englezi su promijenili svoj sustav igre, pokušali su doći do dominacije u sredini terena. Uskoro su im se promjene gotovo isplatile, jer je Barkley pogodio gredu, a udarac Afobea glavom na drugoj vratnici dobro je zaustavio Sluga.

Pao je tempo hrvatske igre, vjerojatno zbog umora, ali kad su to najmanje očekivali, Englezi su primili pogodak. Miškić je ubacio s desne strane, Čolak je poslao loptu prema vratima, Thorpe je samo nakratko raščistio ispred gola, ali je Pavičić pokupio loptu i izvan kaznenog prostora precizno poslao loptu u lijevi kut. Bilo je to 1:0 za Hrvatsku.

Međutim, veselje nije dugo trajalo. Iako je Aleksić u kratkom vremenu imao veliku priliku za povećanje vodstva, ubrzo su Englezi stigli do izjednačenja. Chalobah, igrač londonskog Chelseaja, snažno je u 60. minuti tukao s nekih 25 metara, a uz pomoć Sluge, koji nije ukrotio udarac, lopta pogađa gredu i ulazi u mrežu, za 1:1.

Hrvatska je u posljednjih pola sata prepustila inicijativu protivniku, čekala je svoju priliku iz protunapada. Miškić i Pavičić nakon velike trke i borbe zbog grčeva su morali biti zamijenjeni prije završetka dvoboja.

Još je Hrvatska u sudačkoj nadoknadi imala dvije jako lijepe prilike za pobjedu. Pajačev slobodan udarac još je jednom ukrotio vratar Johnstone, dok se engleski vratar, istaknuo i u sljedećoj akciji kada je nakon kornera zaustavio pokušaj Datkovića, koji je ušao na teren u posljednjih desetak minuta.

Bio je to znak da sudac odsvira kraj. Izabranici Dinka Jeličića pokazali su veliko zajedništvo, momčadski duh, veliku borbu, što se i vidjelo na travnjaku. Bez obzira na osvojeni bod Hrvatska i dalje ima izglede za prolazak skupine, a može se potvrditi kako hrvatski U19 reprezentativci imaju veliku i svijetlu budućnost pred sobom.

U drugoj utakmici skupine B Francuska je riješila sve dileme oko pobjednika već u prvom dijelu, s tri pogotka u mreži Srbije. U drugom poluvremenu Srbija je zbog isključenja Mitrovića ostala s desetoricom. U drugom kolu Hrvatska igra s Francuskom, a Engleska sa Srbijom.

EP U19, skupina B, prvo kolo:
Engleska - Hrvatska 1:1
Srbija - Francuska 0:3

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10804.07.2012. u 22:06
    Koga zanima, autor ovog clanka, gosp. Yasuyuki Nagatsuka-San, od 1997. zivi u Zagrebu, gdje i studirao. Veliki je ljubitelj hrvatskog nogometa (!) (bravo), pa je napravio web stranicu o nasem nogometu, Sad se bavi fotografijom/novinarstvom. Vec se gore vidi pomalo njegov stil. Samo tako dalje... [više na forumu]
    narada108
  • lambik04.07.2012. u 11:00
    Bas sam ovaj tjedan u Tallinnu i soba mi je preko puta hotela u kojem je nasa repka. Na utakmicu jucer nisam mogao ici, ali probat cu ih veceras posjetiti u hotelu...
    lambik
  • Obrisan korisnik04.07.2012. u 02:27
    @narada108 To sam upravo i ja mislio :)
    Obrisan korisnik
  • narada10804.07.2012. u 02:08
    Gospodine Yasuyuki Nagatsuka, ako ste Vi napisali ovaj clanak, onda Vama svaka cast na poznavanju hrvatskog jezika!
    narada108
  • Obrisan korisnik03.07.2012. u 21:38
    za mi je samo sta nema kovacica i radosevica......po meni ovo prvenstvo nema smisla ako svima nedostaju glavni igraci
    Obrisan korisnik