Tenis

Đoković i Federer impresivno izborili očekivani međusobni okršaj

Vedran Babić • srijeda, 04.07.2012.
Đoković i Federer impresivno izborili očekivani međusobni okršaj
Foto: EPA

U polufinalu Wimbledona naći će se četiri od pet najboljih tenisača svijeta, što znači da četvrtfinalni susreti nisu donijeli iznenađenja. Novak Đoković i Roger Federer nisu izgubili ni set, a Andy Murray i Jo-Wilfried Tsonga izgubili su po jedan...

Branitelj naslova Novak Đoković i šesterostruki pobjednik Wimbledona Roger Federer preskočili su i posljednju prepreku na putu do međusobnog ogleda u polufinalu najvećeg svjetskog turnira. Đoković je u svom četvrtfinalnom susretu izgubio samo devet gemova, a Federer još manje, pet.

Đoković - Federer 12:14

Đoković i Federer u petak će se sastati po 27. put u svojim karijerama. Do sada je Federer ostvario 14 pobjeda, a Đoković 12. Zanimljivo, nikada se još nisu sastali na travi, a u dvobojima na Grand Slam turnirima omjer je izjednačen, 5-5.

"Izazov je igrati protiv Rogera ili bilo koga od najjačih tenisača. On je tako dugo u vrhu, osvojio je ovaj turnir šest puta. Danas je pobijedio vrlo brzo. Ja igram dobro i vjerujem u pobjedu. Oboje ćemo morati igrati svoj najbolji tenis ako želimo pobjedu. Ja nemam što izgubiti", izjavio je Đoković, koji je slavio u oba ovosezonska dvoboja, u polufinalima Rima i Roland Garrosa.

Federer, koji će eventualnim osvajanjem Wimbledona ponovno zasjesti na poziciju broj jedan i praktički prestići Petea Samprasa po broju tjedana na toj poziciji (286-285), je izjavio: "Zanimljivo da je ovo naš prvi meč na travi. Radujem mu se. Opet se osjećam dobro i pun sam samopouzdanja uoči tog velikog meča." Švicarcu je ovo inače 32. polufinale na Grand Slamu, čime je pretekao Jimmyja Connorsa (31).

Srpski tenisač porazio je 31. nositelja Floriana Mayera 6:4, 6:1, 6:4, no Nijemac je mogao zakomplicirati susret. U prvom setu kod 4:4 imao je tri vezane break lopte, ali ih nije iskoristio te je u sljedećem gemu izgubio svoj servis, a s njime i set. Drugu dionicu Đoković je osvojio premoćno s dva breaka, a u trećem je do odlučujuće prednosti stigao u devetom gemu kod 4:4. Na servisu za meč spasio je nove tri break lopte Mayera.

Đoković je ispucao čak 50 izravnih poena te je napravio samo 20 neprisiljenih pogrešaka. Realizirao je pet od devet break lopti i anulirao sedam od osam koje je imao Mayer.

Federer je sa 6:1, 6:2, 6:2 nadigrao svoju "mušteriju" Mihajla Južnija i pokazao da ozljeda leđa, koja ga je mučila u osmini finala protiv Malissea, nije ostavila dubljeg traga. U međusobnim dvobojima s Rusom Federer sada vodi 14-0.

"Iz nekog razloga, ide mi protiv Južnija. Danas su se stvari poklopile meni u korist, bilo mi je drago što smo igrali na otvorenome. Bio sam agresivan i ponovno dobro servirao", zadovoljan je bio Federer.

Meč je zbog kiše nakratko bio prekinut pri vodstvu Švicarca 4:1 u prvom setu, no u nastavku ništa se nije promijenilo. Treći nositelj i dalje je bio dominantan te je Južniju prepuštao "mrvice". Postigao je 11 izravnih poena više (25-14) i sedam neprisiljenih pogrešaka manje (13-20). Na svom servisu izgubio je ukupno samo 17 poena i spasio obje break lopte.

Andy Murray bio je na korak od zaostatka 2:0 u setovima, ali je uspio preokrenuti meč protiv Davida Ferrera i plasirati se u polufinale po četvrtu godinu u nizu (6:7 (5), 7:6 (6), 6:4, 7:6 (4)). Britanac se tako osvetio Španjolcu za poraz u četvrtfinalu Roland Garrosa prije mjesec dana.

Ferrer je osvojio prvi set tek u tie breaku nakon što je propustio realizirati servis za set kod 5:3. U drugom setu servirao je za vodstvo 2:0 u setovima kod 5:4, ali je tada odigrao svoj najlošiji gem u meču i s nekoliko jeftinih pogrešaka vratio Murraya u meč. U 13. igri Španjolac je imao 5-2 i 6-5, ali je ipak izgubio set.

U trećem setu Murray je jedini break napravio kod 4:4 nakon što je u četvrtom gemu spasio 15-40, a u četvrtom nije bilo oduzetih servisa premda su obojica imala po dvije šanse. Kod 5:5 meč je zbog kiše bio prekinut na nešto manje od pola sata.

Posljednje tri sezone Murray je gubio polufinala od Nadala (dvaput) i od Roddicka (jednom). Ove sezone na putu do toliko priželjkivanog finala stoji mu peti nositelj Jo-Wilfried Tsonga, kojega je pobijedio u pet od šest međusobnih dvoboja na Touru. Škota će ohrabriti činjenica da ga je pobijedio prije dvije godine u četvrtfinalu Wimbledona.

Tsonga je drugu uzastopnu godinu izborio polufinale porazivši Philippa Kohlschreibera, koji je igrao svoje prvo Grand Slam četvrtfinale (7:6 (5), 4:6, 7:6 (3), 6:2).

"Prije nisam bio toliko konzistentan u glavi, znao sam često gubiti koncentraciju. Bilo mi je teško igrati tenis jer bih svaki dan gubio koncentraciju, bilo je teško", priznao je Francuz.

Wimbledon, četvrtfinale:
Đoković (Srbija, 1) - F. Mayer (Njemačka, 31) 6:4, 6:1, 6:4
Federer (Švicarska, 3) - Južnij (Rusija, 26) 6:1, 6:2, 6:2
Murray (VB, 4) - Ferrer (Španjolska, 7) 6:7 (5), 7:6 (6), 6:4, 7:6 (4)
Tsonga (Francuska, 5) - Kohlschreiber (Njemačka, 27) 7:6 (5), 4:6, 7:6 (3), 6:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • PeroH06.07.2012. u 16:40
    Ma sve OK, meni jedino smeta to što svi pričaju Federer je star, Federer je sporiji, nema snage u njegovim udarcima, itd... Jedina razlika između Federera od prije par godina i ovog današnjeg je što povećao broj pogrešaka u igri. Brzinu, reakciju i preciznost jo&scaron... [više na forumu]
    PeroH
  • Obrisan korisnik06.07.2012. u 16:37
    Više je njih ispalo glupo ko kurac. Al ništa novo za ovaj forum. Tu ih ima koliko očeš!! Fedex ga je pomeo ko beba zvečku i pokazao još jednom tko je najbolji svih vremena u tenisu!!
    Obrisan korisnik
  • PeroH06.07.2012. u 16:30
    Jesi li svjestan da si ispao glup ko kurac?
    PeroH
  • PeroH05.07.2012. u 21:08
    Nevjerojatno je koliko ste puta do sada slali Federera u mirovinu, a on je još uvijek tu, a ovo boldano se niti ne isplati komentirati. A da jednostavno ljudi navijaju za Federera zato što je hodajuća legenda tenisa? Nije ti palo na pamet?
    PeroH
  • Obrisan korisnik05.07.2012. u 18:14
    i ja se slazem da mi mirise da ce Conga osvojiti turnir
    Obrisan korisnik