Zimski sportovi

Tampa Bay radi odličan posao, nova akvizicija je Matt Carle. Važni ostanci u Denveru i Newarku

Ivan Dominik • četvrtak, 05.07.2012.
Tampa Bay radi odličan posao, nova akvizicija je Matt Carle. Važni ostanci u Denveru i Newarku

Polako se smiruje i stišava prijelazni rok u američko-kanadskoj profesionalnoj hokejaškoj ligi, a nakon prva dva dana koja su prošla turbulentno što se potpisivanja novih igrača tiče u svim klubovima, treći i četvrti dan nisu bili toliko bogati transferima. Štoviše, nakon još jednog odličnog posla Dallasa koji je nakon Dereka Roya i Raya Whitneyja doveo i legendarnog Jaromira Jagra, te poslije odlaska dvojice Amerikanaca, Sutera i Parisea, u Minnesotu, tržište i nema više mnogo za ponuditi. Međutim, unatoč svemu tomu, neki su klubovi ipak uspjeli napraviti još pokoji dobar posao prije odlaska svih aktera u NHL-u na ljetni odmor...

Kao najzvučniji transferi trećeg dana prijelaznog roka u NHL-u etablirali su se odlasci Ryana Sutera i Zacha Parisea, kao dvojice najatraktivnijih slobodnih igrača, iz Nashvillea odnosno New Jerseyja u Minnesotu. Wild koji nije imao velike zvijezde u svom rosteru još od odlaska Mariana Gaborika u NY Rangerse, sada će tako prošlogodišnjoj akviziciji Danyju Heatleyju i dugogodišnjem kapetanu Mikku Koivuu pridružiti dvije zvijezde američke reprezentacije, a ti će transferi imati učinak i na cijelu ligu, ne samo na klub iz St. Paula, jer se Minnesota ovime istaknula za jednog od favorita za doigravanje, ako ne i za sam Stanley Cup naredne sezone.

Američki dvojac tako je zasjenio i prelazak legendarnog Čeha Jaromira Jagra iz Philadelphije u Dallas Starse, koji će tako po prvi puta poslije Mikea Modana imati igrača te veličine u svom kadru. No, osim tih triju transfera štošta se zanimljivog događalo u sjeni opisanih zbivanja. Neki klubovi su se odlično pojačali bez medijske pompe, neki će u novu sezonu znatno oslabljeni, dok neki pokušavaju zadržati istu momčad iz prošle sezone. Međutim, još uvijek je najviše onih koji još nisu ni blizu kompletirali svoje rostere za sljedeću sezonu u NHL-u.

Tampa Bay Lightning radi možda i najbolji posao na tržištu od svih klubova u ligi što i nije čudno znajući da je u Tampi GM legendarni kanadski hokejaš Steve Yzerman. Boltsi pokušavaju složiti jaku i respektabilnu ekipu oko Stevena Stamkosa, pojačavaju svoj napad, ali više obranu. Poslije dolaska sjajnog mladog vratara iz Predatorsa, Andersa Lindbacka, te potpisivanja ugovora s napadačem Benoitom Pouliotom i bekom Samijem Salom još je jedan branič stigao u Tampu.

Radi se o dosadašnjem odličnom braniču Flyersa Mattu Carleu, koji je u Philly i stigao iz Tampe 2008. godine u razmjeni tri kluba u kojoj je iz Lightninga u Sharkse otišao Dan Boyle, dok je u Philadelphiju preko Tampa Baya otišao baš Carle. Iskusni 27-godišnji branič potpisao je ugovor na šest sezona na kraju kojih će inkasirati velikih 33,5 milijuna dolara.

Colorado Avalanche već je, kako izgleda, završio svoju kupovinu u srpnju nakon što je kadar osnažio s tri nova osvježenja. Poslije toga su se Avsi okrenuli potpisivanjem produženja ugovora s igračima koji već jesu u momčadi. Tako je ekipa iz Denvera zadržala ponajboljeg beka ekipe Erika Johnsona u gradu, a na drugoj strani kontinenta, u New Jerseyju, osvajači su Istočne konferencije prošle sezone isto napravili sa svojim ponajboljim obrambenim rješenjem, Bryceom Salvadorom.

Washington Capitalsi rade pravi remont ekipe kao i Pittsburgh Penguinsi, novo lice u svlačionici novog Hall of Famera Adama Oatesa bit će dosadašnji član bekovskih linija Nashville Predatorsa Jack Hillen. Iz Penguinsa je novi odlazak režirao veteran Steve Sullivan koji je otišao u Phoenix Coyotese koji nakon sjajne sezone moraju "krpati rupe" jer je klub napustilo nekoliko vrlo važnih igrača. Isto rade i Philadelphia Flyersi koji su doveli tri nova igrača od kojih niti jedan nije zvučno pojačanje, već više nada za razvoj u kvalitetnog hokejaša.

Također su aktivni na tržištu posljednjih dana bili i NY Rangersi. Oni su prvo potpisali produžetak suradnje sa svojim dosadašnjim napadačem Krisom Newburyjem, a osim njega je stigao i Taylor Pyatt iz Phoenixa koji bi trebao biti pojačanje jer može igrati u bilo kojoj napadačkoj liniji. Umjesto njega je momčad iz Arizone dovela manje poznatog Roba Klinkhammera.

U ekipu Calgary Flamesa su nakon odličnog pojačavanja Jirijem Hudlerom odlučili zadržati drugog igrača u povijesti NHL-a koji je rođen u Nigeriji, a da je zabio pogodak u ligi - Akima Aliua. Mladi i perspektivni Nigerijac ostat će u kanadskom gigantu još koju godinu, a isto je napravio i Paul Byron. Posljednji važan transfer zadnjih dana dogodio se u Winnipeg Jetsima, također franšizi koja se opasno nadograđuje. Stiglo je novo vratarsko ime, iz NY Islandersa je došao Al Montoya, jedan od boljih američkih vratar u ligi u posljednje vrijeme.

Tako su i Jetsi polako završili slaganje ekipe za sljedeću sezonu, a osim Montoye osnažili su je jakim i poznatim internacionalnim imenima poput Ollija Jokinena i Alekseja Ponikarovskog.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!