Automoto

U Njemačkoj se kreće s "nule"

Lovro Štrbinić • petak, 06.07.2012.
U Njemačkoj se kreće s "nule"
Foto: EPA

Prošlotjedna utrka u nizozemskom Assenu potpuno je vratila u borbu za naslov Caseya Stonera. Australac i Lorenzo na Sachsenring dolaze s jednakim brojem bodova, mnogo ne zaostaje ni Pedrosa pa je po svemu sudeći na rasporedu još jedan zanimljiv vikend.

Nakon sedam ovosezonskih utrka Svjetskog prvenstva MotoGP klase Jorge Lorenzo i Casey Stoner imaju po 140 prikupljenih bodova i ostatak sezone dočekuju s jednake startne pozicije. Španjolac je, doduše, upisao pobjedu više, ali je prednost izgubio odustajanjem u posljednjoj utrci u Assenu.

Samo tjedan dana poslije uzbuđenja u Katedrali slijedi nastavak borbe za naslov na njemačkom Sachsenringu, a račune vodećem dvojcu pokušat će pokvariti i Dani Pedrosa, koji s 19 bodova zaostatka i dalje ostaje u ozbiljnim kombinacijama za titulu.

Prvu utrku u srpnju najpoznatiji svjetski motociklisti odradit će u istočnom dijelu Njemačke, na stazi koja je od 1998. godine domaćin Velike nagrade Njemačke, utrke koja se vozi od 1925. godine i premijere na berlinskoj stazi AVUS.

Sam Sachsenring izgrađen je 1996. godine, nakon što je od početka 20. stoljeća postojala kultura utrkivanja oko grada Chemnitz, a sedam godina kasnije je doživio manje promjene. Tijekom jednog kruga dugog 3671 metar vozače čekaju deset lijevih i tri desna zavoja, a najduža ravnica iznosi 700 metara.

Zanimljivo je kako je na posljednje dvije utrke ovdje slavio Dani Pedrosa, prošle godine baš ispred Lorenza i Stonera. Lorenzo, inače, nikad nije pobijedio na Sachsenringu, dok Australac ima pobjedu iz 2008. godine. Pedrosa je slavio još 2007. godine u "kraljevskoj" klasi, dok je u slabijoj klasi do 250 kubičnih centimetara upisao još dva slavlja.

Od aktivnih vozača u MotoGP klasi slavio je još i Valentino Rossi, i to u četiri navrata. Ipak, ove sezone teško je očekivati Talijana na postolju, uspjeh će biti i ako se primakne vodećem trojcu, a borba za pobjedu trebala bi se voditi među vozačima spomenutim u prethodnom paragrafu.

Inače, uoči ove utrke Lorenzo još uvijek osjeća posljedice pada prošle subote. "I dalje ne mogu staviti stopalo na pod, no nadam se da će biti u redu kad sjednem na motocikl jer je tako manji pritisak na stopalu. Vidjet ćemo kako ću se osjećati", izjavio je vozač Yamahe uoči utrke, dok njegov glavni konkurent dolazi u nešto boljem stanju.

"U Assenu je bio prilično težak vikend, no posljednjih dana sam zaliječio sve manje ozljede. Ova staza fizički nije toliko zahtjevna, tako da se nadam da će sve biti u redu", rekao je aktualni svjetski prvak Casey Stoner, naglašavajući: "Ovo je natjecateljska staza na kojoj smo imali dosta uspjeha u prošlosti."

Kvalifikacije na Sachsenringu na rasporedu su u subotu u 13:55, dok je utrka u nedjelju u 13 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!