Tenis

Arnaud Clement odigrao svoj posljednji profesionalni meč

Vedran Babić • petak, 06.07.2012.
Arnaud Clement odigrao svoj posljednji profesionalni meč
Foto: Davor Sajko

Francuski tenisač Arnaud Clement povukao se iz svijeta profesionalnog tenisa. Odluku o odlasku u mirovinu donio je nakon dugotrajnog razmišljanja, a svoj posljednji meč odigrao je u četvrtak u Wimbledonu u konkurenciji parova...

Nakon 16 godina profesionalne karijere 34-godišnji Arnaud Clement objesio je reket "o klin".

"Donio sam ovu odluku nakon dugog razmišljanja, tako da nije bilo teško. Sada je vrijeme da počnem raditi neke druge stvari. Bilo je lijepo igrati još jednom na Roland Garrosu i Wimbledonu", izjavio je Francuz nakon što je sa svojim sunarodnjakom Michaelom Llodrom izgubio meč trećeg kola parova protiv branitelja naslova braće Boba i Mikea Bryana (7:6 (5), 6:4, 3:6, 4:6, 6:2).

Odmor, pa Davis Cup

Nakon nekoliko mjeseci najavljenog odmora u krugu obitelji i prijatelja, Clement će se tenisu vratiti na izborničkoj funkciji francuske Davis Cup reprezentacije koju je do sada vodio Guy Forget.

"Za mene je najvažnije da Francuska ponovno osvoji Davis Cup. Bit ću ponosan ako to ostvarimo. Nasljeđujem Forgeta, koji je bio nevjerojatan izbornik. Poštujem ga, dobri smo prijatelji. Dat ću sve od sebe."

Upravo je s Llodrom Clement osvojio svoj jedini Grand Slam naslov. Bilo je to baš u Wimbledonu 2007. godine u finalu protiv - braće Bryan.

"Bilo je nevjerojatno, vrlo emotivno. Ne samo zbog načina na koji smo igrali, već i zbog šanse da finale igramo na terenu broj 1. Stadion je bio krcat, a atmosfera sjajna. To je bio moj jedini Grand Slam naslov u paru i drago mi je što sam ga osvojio baš s njim", rekao je Clement.

U svojoj karijeri Clement je osvojio samo četiri pojedinačna naslova, od čega čak tri u Francuskoj (Lyon 2000., Metz 2003., Marseille i Washington 2006.). Izgubio je sedam finala, od koje je najvrjednije bilo ono na Australian Openu 2001. godine protiv Andrea Agassija.

"To je zasigurno nešto na što sam jako ponosan. Bilo je to davno, ali uspomene su još tu. Imao sam 15 prekrasnih godina. Nisam bio iznenađen što sam izgubio od Andrea u finalu jer je on toga dana bio puno jači od mene. Nisam igrao na razini koja je bila potrebna da bi se pobijedilo takvog igrača", priznao je Clement.

U konkurenciji parova Francuz je bio uspješniji te je osvojio 12 naslova (sedam s Llodrom) i igrao još deset finala (s Llodrom je izgubio finale Australian Opena 2008.). U pojedinačnoj konkurenciji najbolji renking ostvario je u travnju 2001. godine (10. mjesto), a u konkurenciji parova u siječnju 2008. (8. mjesto).

Clement u mirovinu odlazi sa 143. pozicije ATP ljestvice. Ove sezone odigrao je samo pet mečeva u glavnom ždrijebu na Touru (2 pobjede). Uglavnom je nastupao na Challengerima, a u Wimbledonu je doživio poraz u prvom kolu kvalifikacija.

Na Wimbledonu i US Openu najdalje je otišao do četvrtfinala, a zanimljivo, na Roland Garrosu nikada nije izborio drugi tjedan turnira. U pojedinačnoj konkurenciji ostvario je učinak od 316 pobjeda i 327 poraza.

Inače, Clement je do 2010. godine zajedno sa svojim sunarodnjakom Fabriceom Santoroom držao rekord po duljini trajanja jednog meča u Open eri. Njihov susret u prvom kolu Roland Garrosa 2004. godine završen je nakon tek drugog dana i poslije ukupno šest sati i 33 minute igre. Santoro je pobijedio 6:4, 6:3, 6:7, 3:6, 16:14.

Taj rekord oborili su 2010. u Wimbledonu John Isner i Nicolas Mahut...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.07.2012. u 18:12
    smirnoff kretenu,je to jedino što znaš reći za čovjeka...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.07.2012. u 17:45
    oćalinko....:)
    Obrisan korisnik