Zimski sportovi

NHL: Splasnula groznica prijelaznog roka, ali Steve Yzerman i dalje radi sjajan posao

Ivan Dominik • subota, 07.07.2012.
NHL: Splasnula groznica prijelaznog roka, ali Steve Yzerman i dalje radi sjajan posao

Posljednjih dana u najjačoj svjetskoj ligi hokeja na ledu mnoge momčadi "spavaju". Iako je prijelazni rok u tijeku, onaj najveći val transfera splasnuo je te se sada posluje manjim intenzitetom. Međutim, i u tih posljednjih nekoliko dana neke su ekipe uspjele napraviti odlične poslove za svoje rostere, osobito Tampa Bay Lightning, Dallas Starsi te u zadnje vrijeme i Philadelphia Flyersi te Vancouver Canucksi, koji se moraju osjetno pojačati budući da se očekuje odlazak Roberta Luonga, njihovog najboljeg vratara i ponajboljeg igrača uopće...

Tampa Bay Lightning i njegov GM, legenda svjetskog hokeja Steve Yzerman, rade odličan posao dovodeći slobodne igrače u klub i slažući ekipu oko dosadašnje okosnice koju imaju u četvorci Stevenu Stamkosu, Martinu St Louisu, Vincentu Lecavalieru i Ryanu Maloneu. Nakon nekoliko odličnih poslova na početku prijelaznog roka u kojima su u klub doveli čak pet vrlo dobrih pojačanja, Boltsi s time nisu stali.

Poslije novog bekovskog para Sami Salo - Matt Carle, koji su stigli iz Vancouvera odnosno Philadelphije, potom napadača Benoita Pouliota i Kylea Wilsona te dosadašnjeg vratara Nashvillea Andersa Lindbacka, s kojim je produžen ugovor na dvije godine vrijedan 3.6 milijuna dolara, u Tampu je stigao i vrijedni dosadašnji branič NJ Devilsa Matt Taormina. Solidan branič od nove će sezone biti još jedno obrambeno rješenje za trenera Guyja Bouchera, a izgleda kako Yzerman još ne namjerava stati s novim akvizicijama i poslije šest novih igrača u rosteru.

U isto vrijeme Tampa se i riješila nekolicine igrača, a posljednji u nizu je Bruno Gervais, branič za kojim nitko neće previše "plakati" i koji je novu sredinu pronašao na istočnoj obali SAD-a u Flyersima. Nekoliko važnijih igrača u brojnim klubovima produžilo je ugovore te više nisu na tržištu. Neki od njih su i Mathieu Perreault koji je ostao u Washingtonu kao i Jay Beagle, švedski centar Mikael Backlund produžio je suradnju s Calgary Flamesima, povremeni kanadski reprezentativni vratar Devan Dubnyk ostao je u Edmontonu zajedno s bekom Jeffom Petryjem, a najzvučniji od svih ostanaka bio je onaj Davida Perrona koji će još četiri sezone ostati u St. Louis Bluesima.

Također sredinu nisu mijenjali ni Nick Foligno koji će ostati u Columbusu nakon što je stigao iz Ottawa Senatorsa, Kyle Chipchura ostaje "Kojot", Danac Lars Eller potpisao je daljnju suradnju s Montreal Canadiensa, dok je isto s Dallasom učinio Tom Wandell. Na tržištu više nije ni branič Panthersa Keaton Ellerby koji ostaje na Floridi i iduće sezone.

Napokon su se aktivirali i Vancouver Canucksi te Philadelphia Flyersi u prijelaznom roku, momčadi koje su ostale bez dosta igrača u prvih nekoliko dana trgovine u NHL-u. Dva zvučna imena potpisali su narančasti, a njihovi najnoviji članovi su Bruno Gervais i Ukrajinac Ruslan Fedotenko koji je stigao iz NY Rangersa, prošlosezonskog finalista Istočne konferencije i najbolje ekipe "regularnog" dijela sezone.

Fedotenko je u NHL i stigao preko Flyersa davne 2000. godine, budući da nije bio draftiran, a 33-godišnje defenzivno krilo promijenilo je tri kluba u posljednje četiri godine. Nakon Penguinsa i Rangersa Flyersi će mu ponovno biti dom nakon što je iz njega otišao već 2002. godine. Inače, rođeni je Kijevljanin i vlasnik dva NHL prstena koje je osvajao s Tampom, za koju je zabio i pobjednički gol u finalu 2004. godine u sedmoj utakmici protiv Calgaryja, te s Pittsburghom 2009. godine, a ujedno je i statistički drugi najbolji Ukrajinac u NHL-u iza Dmitrija Hristića.

Vancouver je nakon odlaska Samija Sala morao pojačati obranu pa je doveo dva nova beka, Derek Joslin i Patrick Mullen zamijenit će dresove Caroline odnosno LA Kingsa onim kanadske momčadi sa zapada kontinenta. Pittsburgh Penguinsi također su još uvijek aktivni na tržištu, a posljednji je dolazak onaj napadača Phillipea Dupuisa iz Toronta, koji će tako igrati uz svog prezimenjaka Pascala. Iz Anaheim Ducksa u Florida Pantherse prešlo je lijevo krilo Jean-Francois Jacques, a iz Detroita u St. Louis Andrew Murray. U Dallas je stigao i branič nakon brojnih napadača, Tyler Sloan bit će novi igrač Starsa nakon što je igrao za Predatorse.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • nowtocombo07.07.2012. u 17:33
    Nije Yzerman loše kupovao ali sa Luongom na tržištu i činjenicom da mu je familija u Miamiju, on se odlučio za Garona i Lindbacka, što mu neće garantirati playoff.
    nowtocombo
  • Obrisan korisnik07.07.2012. u 13:54
    pitanje je koliko je dovođenje carlea i sala dobar yzermanov potez. carle je dosta problematičan u obrani, a 6 godina po 5.5 milijuna je velika lova. sami salo je odličan, ali je već dosta star, a ozljede ga nisu mazile ni kad je bio mlađi (nikad u karijeri nije odigrao sve utakmice u sezoni). sve... [više na forumu]
    Obrisan korisnik