Tenis

Serena Williams osvojila peti naslov u Wimbledonu unatoč krizi u drugom setu

Vedran Babić • subota, 07.07.2012.
Serena Williams osvojila peti naslov u Wimbledonu unatoč krizi u drugom setu
Foto: EPA

Finale Wimbledona u ženskoj konkurenciji 2012. godine nije donijelo nikakvo iznenađenje. Serena Williams opravdala je snažnu ulogu favorita protiv Agnieszke Radwanske i došla do svog 14. pojedinačnog Grand Slam naslova u karijeri. Amerikanka je do pobjede došla u trećem setu premda je imala set i break prednosti u drugom...

Vladarica Wimbledona ponovno je Serena Williams. Šokantni poraz u prvom kolu Roland Garrosa prije mjesec dana očito ju je još više motivirao te je impresivnom igrom osvojila svoju petu titulu u All England Clubu. U finalu je sa 6:1, 5:7, 6:2 pobijedila Agnieszku Radwansku.

Kada je Amerikanka vodila 6:1, 4:2, mnogi su zasigurno "kopali" po prijašnjim rezultatima finala Wimbledona i tražili mečeve u kojima su poražene tenisačice osvojile tako mali broj gemova, no onda je uslijedio preokret. Radwanska je osvojila drugi set 7:5, ali Williams je u trećem setu ipak uspjela izvojevati pobjedu.

Azarenka opet broj 1

Poslije ovog turnira doći će do novih promjena na WTA ljestvici. Marija Šarapova više neće biti broj jedan, to je sada ponovno Viktorija Azarenka, koja može zahvaliti Sereni Williams. Naime, da je Agnieszka Radwanska pobijedila u finalu, onda bi ona bila broj jedan. Ovako, Radwanska će zauzeti drugu poziciju, što će joj biti najbolji renking karijere. Šarapova će pasti na treće mjesto, a Williams će napredovati sa šeste na četvrtu.

Sada Serena ima jednaki broj naslova poput svoje sestre Venus, a na ljestvici najuspješnijih na najvećem svjetskom turniru ispred njih dvije još su Steffi Graf sa sedam i Martina Navratilova s devet naslova.

Odmah od prvog poena Williams postavila autoritativno i počela dominirati. Radwanska, koja je postala prva Poljakinja u finalu Grand Slama, se s njezinom snagom i preciznošću jednostavno nije mogla nositi. Znala se solidno držati u nekim izmjenama, no Serena bi kad-tad prevladala i ipak osvojila poen. Jedina šansa za Radwansku bila je da Serena počne nekontrolirano i u serijama griješiti, što se i počelo događati sredinom drugog seta.

Nakon premoćno osvojenog prvog seta, koji je Sereni mogao pripasti i sa 6:0 da je realizirala jednu od dvije break lopte kod 5:0, meč je zbog kiše bio prekinut na 15-ak minuta (krov je ostao otvoren) i taj događaj zakomplicirao je finale.

Iako je Williams u trećem gemu napravila break i povela 2:1, njena igra u drugom setu bila je znatno lošija nego u prvom. Puno više je griješila i Radwanska je osjetila da ima šansu. Pružala je sve jači otpor u izmjenama, a bilo je vidljivo da se nervoza polako uvlači u igru Amerikanke.

Kod 4:3 Williams je tako nizom vlastitih pogrešaka prosula break prednosti, a u sljedećem gemu propustila je 0-30 na servisu Radwanske. Poljakinja se u tim trenucima ohrabrila i počela bolje servirati, a poboljšalo se i raspoloženje u njezinom "boksu" na tribinama. Serena se potpuno "izgubila" te je s još nekoliko pogrešaka otvorila Radwanskoj put do trećeg seta. Poljakinja je napravila još jedan break i osvojila drugu dionicu sa 7:5.

U otvaranju drugog seta Radwanska se često nalazila pod pritiskom, ali je uspjela osvojiti svoja prva dva servis gema i povesti 2:1 nakon što je ukupno anulirala tri break lopte Amerikanke. No, u petom gemu Williams je napokon došla do breaka i tu je bio kraj poljskih nadanja. Radwanska do kraja meča više nije osvojila ni gem.

Mnogi su uoči početka meča istaknuli kako Serena može izgubiti samo od - Serene, i zaista to je bilo tako. Williams je imala 58 izravnih poena naspram 13 Radwanske te je napravila 36 neprisiljenih pogrešaka, a Poljakinja 14.

Protiv Jie Zheng i Jaroslave Švedove Amerikanka je pokazala određene slabosti te je u tim mečevima izgubila ukupno dva seta, no od četvrtfinala nadalje pokazala je svoje pravo lice izbacivši pritom tri od prve četiri nositeljice. Nadigrala je braniteljicu naslova Petru Kvitovu, zatim Viktoriju Azarenku i u finalu Radwansku.

Ovom pobjedom 30-godišnja Williams postala je prva tenisačica s 30 ili više godina koja je osvojila Grand Slam još od Martine Navratilove, koja je 1990. godine otišla do kraja baš u Wimbledonu kada je imala 33 godine.


Kasnije tijekom večeri Serena je zajedno sa sestrom Venus po peti put osvojila Wimbledon porazivši u finalu parova Čehinje Hlavačkovu i Hradecku 7:5, 6:4. Sestrama je to ukupno 13. Grand Slam naslov u parovima, a vjerovali ili ne, još nisu izgubile ni jedno finale! Serena ukupno ima zapanjujućih 29 Grand Slam naslova (14 u singlu, 13 u paru i dva u mješovitim parovima), a Venus 22.

Wimbledon, finale (Ž):
S. Williams (SAD, 6) - A. Radwanska (Poljska, 3) 6:1, 5:7, 6:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Mithrandir08.07.2012. u 10:55
    5-i naslov u singlu za Serenu, 5 ima i Venus i zajedno su sinoć osvojile i 5 wimbledon u paru!!
    Mithrandir
  • Obrisan korisnik08.07.2012. u 10:38
    svaka čast
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.07.2012. u 00:59
    kakav ta servis ima,komotno za igrat u muskoj konkurenciji...svaka joj cast
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.07.2012. u 00:21
    malo kasnije je osvojila i parove...
    Obrisan korisnik
  • canastra07.07.2012. u 19:29
    Radwanska izgleda kao dijete naspram Serene
    canastra