Ostali sportovi

Kraljica i novi Pele dolaze po zlato, sve ostalo je neuspjeh

Piše:Ante Dubravac • subota, 14.07.2012.
Kraljica i novi Pele dolaze po zlato, sve ostalo je neuspjeh

Predstojeće Olimpijske igre vrlo su ozbiljno shvaćene u Brazilu te je odlučeno da na nogometni turnir pošalju samo ono najbolje što u ovome trenutku mogu ponuditi. A kada Brazil šalje najbolje onda je spektakl zagarantiran.

Iako će mnogi reći, i biti u pravu, da je Europsko prvenstvo u većini sportova kvalitetnije od Svjetskoga takva stvar teško se može konstatirati za najvažniju sporednu stvar na svijetu. Jedan od glavnih razloga zbog čega je "ostatak" svijeta bitan u nogometnom smislu je reprezentacija Brazila koja samom svojom pojavom izaziva respekt gdje god da dođe.

Bilo da je riječ o "velikom" nogometu, dvoranskoj verziji ovoga sporta ili čak nogometu na pijesku Brazilci su svugdje favoriti i njihovi se nastupi iščekuju s posebnim nestrpljenjem.

Iako nogomet ne spada pod najpopularnije olimpijske sportove Brazil je u London odlučio poslati najbolje što u ovom trenutku može pobuditi, a sve s ciljem da napokon dođe do jedinog naslova koji im nedostaje u bogatoj povijesti. Naime ta nogometna velesila nikada nije osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama.

Biti dijelom takve reprezentacije samo po sebi je velika čast i dokaz kvalitete, a biti glavna zvijezda je pokazatelj da spadate u sam svjetski vrh. Upravo se s tim teretom na predstojećem natjecanju moraju boriti Marta i Neymar.

Peleov nasljednik koji se tek mora dokazati

"Kad pogledam individualnu razliku između njih dvojice, Neymar mi se čini daleko boljim igračem. Kompletniji je, puca s obje noge, dribla na obje strane, dribla dobro i zabija jako puno golova," izjavio je jednom prilikom slavni Pele. Ako se zna da je osoba s kojom je usporedio Neymara, ni manje ni više nego Lionel Messi onda je jasno da taj mladić u sebi skriva poseban talent.

Iako je svoju prvu službenu utakmicu za Santos odigrao prije nešto više od tri godine ovaj Brazilac koga svi smatraju nasljednikom legendarnog Pelea već dugo plijeni pažnju medija i gotovo je teško povjerovati da Neymar ima tek 20 godina.

Gotovo u svakom prijelaznom roku taj mladić postaje jedan od najtraženijih igrača i oko njegovoga imena se vrte najbolji europski klubovi kao što su Barcelona, Real Madrid, Manchester United i ostali bogataši koji ne štede u želji da Neymar navuče baš njihov dres. Unatoč svemu on je još uvijek član brazilskog Santosa s kojim ga ugovor veže do 2014. godine, ali vrijeme rastanka je svakim danom sve bliže.

"Pele je jedan i jedini kralj nogometa. Doseći njegov nivo igre je nešto za što mislim da nisam sposoban," rekao je Neymar o svom idolu Peleu.

I letimičan pogled na sve ono što je ostvario u domaćoj ligi jasno ukazuje da je Neymar prerastao te okvire te da mu je vrijeme da se napokon okuša među najboljima i opravda ili demantira sve one koji od njega očekuju samo najveće domete. "Neymar ne samo da mora dostići Messija, mora ga i prestići. Previše je talentiran da bi ostao u Brazilu. On ima talent koji moramo čim prije poslati u Europu," rekao je brazilski napadač Ronaldo.

U 186 klupskih susreta Neymar se čak 110 puta upisao u strijelce dok je u reprezentativnom dresu u 18 susreta precizan bio devet puta. Svoj jubilarni 100. pogodak za Santos Brazilac je postigao točno na dan svoga 20. rođendana. Nesumnjivo je Neymar već puno toga pokazao u kratkom vremenu, međutim velika medijska pažnja i usporedbe s ponajboljim igračima u povijesti pred njega stavljaju veliki teret i pitanje je kako će se on nositi s tim utegom.

Neosporan talent posjeduje, ali pravo pitanje na koje tek trebamo dobiti odgovor je koliko dobar Neymar zapravo može biti? Koje su njegove krajnje granice?

Olimpijske igre su gotovo idealna pozornica da se Neymar predstavi i širokoj svjetskoj javnosti koja će pratiti to veliko natjecanja. Ali osim individualnih poteza on mora pokazati i dokazati da je spreman igrati za momčad i da je u stanju povesti reprezentaciju do najviših dosega jer samo takvi su u Brazilu priznaju.

Kraljica Marta

I dok je pred Neymarom još puno posla njegova kolegica iz ženske reprezentacije Marta Vieira da Silva iako ima tek 26 godina već je stekla slavu ponajbolje svih vremena.

Kada je netko pet puta za redom izabran za najbolju igračicu godine u Fifinom izboru, te još dva puta osvojio drugo mjesto onda je jasno o kakvoj se igračici radi. Gdje god da se pojavi Marta je uvijek najbolja i redovito postaje prvi strijelac lige.

Karijeru je kao 14-godišnjakinja iznimnog talenta započela u Vasco da gami, a 2004. godine seli u Europu te potpisuje za švedsku Umeu gdje se zadržava četiri godine. U 103 susreta postiže gotovo nevjerojatnih 111 pogodaka. Sljedeću korak u karijeri bio je odlazak "preko bare" u Los Angeles Sol. Da ipak nije zaboravila svoju domovinu Marta dokazuje tako što od kluba traži da je pusti na tromjesečnu posudbu u Santos kojemu s 26 pogodaka u 14 utakmica pomaže da osvoji Copa Libertadores i domaći Kup.

"Mano, uzmi Martu"

Upravo to su skandirali razočarani brazilski navijači izborniku Manu Menezesu tijekom utakmice drugog kola Copa Americe u kojem su se Brazilci pogotkom Freda pet minuta prije kraja spasili od poraza protiv Paragvaja.

Nakon još jedne kraće epizode u SAD-u početkom 2012 godine Marta se vraća u Švedsku i potpisuje za Tyreso: "Švedska je moj drugi dom i imam jako lijepe uspomene ovdje." Samo za usporedbu, najbolja svjetska nogometašica na vrhuncu svoje karijere potpisala je ugovor koji joj garantira 400.000 dolara godišnje. Ne treba ni govoriti koliko zarađuju ponajbolji muški joj kolege.

Iako je osvojila gotovo sve što se na klupskom planu može osvojiti Marta ima još uvijek neispunjenih želja, a one su vezane za reprezentativnu karijeru: "Osobno se osjećam ispunjenom. Naravno, uvijek težimo novom napretku i osvajanju novih naslova, ali stvarno mi je san da s brazilskom reprezentacijom postanem svjetska prvakinja i da srebrnu medalju koju smo dva puta osvojile, zamijenimo zlatnom."

Naime Marta je dva puta na Svjetskom prvenstvu osvojila srebrnu medalju, a isto je napravila na dva puta na Olimpijskim igrama. Još jedan motiv koji ima je i postizanje još barem jednog pogotka na Svjetskom prvenstvu da ostane sama na ljestvici najboljih strijelaca u povijesti tog velikog natjecanja. Trenutno vrh dijeli s Njemicom Birgit Prinz, obje su postigle po 14 pogodaka.

Svojim rezultatima, ali i odnosom prema sportu Marta je postala prva i zasad jedina žena koja je otiske svojih nogu ostavila u Dvorani slavnih na nogometnom stadionu Maracani u Rio de Janeiru, a dobila je i titulu ambasadora dobre volje u programu Ujedinjenih naroda za razvoj.

U svakom slučaju pred nama je jedan zanimljiv nogometni turnir na Olimpijskim igrama s puno reprezentacija koje će pokušati pokvariti planove brazilskim zvijezdama koje se moraju nositi i s pritiskom cijele domovine jer sve osim zlatne medalje za Brazilce je neuspjeh.

Neymar i Marta su predodređeni da naprave potrebnu razliku na terenu koja će osigurati radost navijačima i koja će im u konačnici donijeti najsjajniju medalju. Srebra i bronce, kada je nogomet u pitanju, u Brazilu se ne priznaju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.07.2012. u 15:45
    buhahah cao novi pele kako je stari
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.07.2012. u 14:55
    Ma brazlici ne mogu igrat protiv bilo koje ozbiljne europske momčadi jer taktički ne mogu stat na terenu 90 minuta. Nemaju više Emersona koji će im vezati linije. More doli Neymar zabijat koliko hoće ali u premier league ili serie tribalo bi proći dosta godina da zabije preko 15 golova po sezoni.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.07.2012. u 14:38
    Od Brazilaca uvjek se očekuje ono nešto posebno ili još neviđeno.Gdje god dolaze uvijek se očekuje u prvom redu vrhunska atrakcija.Sad su silno gladni velikih rezultata pogotovo što još nemaju Olimpijsko zlato pa nacija od ove Olimpijade puno očekuje, a za dvije godine domaćini su svjetskog... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.07.2012. u 14:15
    zlato odlazi u španjolsku u muškoj, a sad u ženskoj konkurenciji, koji brazil, koji šarlatani
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.07.2012. u 13:57
    vec duze vrijeme nikakve vijesti o neymaru i mogucem transferu u neki klub
    Obrisan korisnik