Nogomet

Damir Milinović: "Ambicije su velike, zato sam i stigao u Goricu"

Razgovarao:Damir Žbulj • subota, 14.07.2012.
Damir Milinović: "Ambicije su velike, zato sam i stigao u Goricu"

Velikogorički nogometni drugoligaš s velikim planovima ulazi u novu sezonu. Uz solidan igrački kadar, priliku je na trenerskoj poziciji HNK Gorice dobio Damir Milinović, mlad i ambiciozan stručnjak, bivši proslavljeni igrač, kapetan i ikona Rijeke, član šampionske Zagrebove generacije iz 2002. godine, koji je u karijeri nastupao i za Dinamo, ali i njemački Bochum te Austriju iz Salzburga. U razgovoru za Sportnet iznio je svoja razmišljanja vezana za novu sredinu...

Na isteku prošle sezone, koju je Gorica zaključila na sedmoj poziciji drugoligaškog poretka, Uprava se odlučila zahvaliti tadašnjem strategu prve ekipe Sretenu Ćuku na suradnji te angažirati mladog, ambicioznog, ali već provjerenog stručnjaka, koji je u svojoj relativno kratkoj trenerskoj karijeri ostavio zapaženi trag i u drugoligašu Pomorcu, s kojim je igrao čak i četvrtinu finala Hrvatskog nogometnog kupa, ali i trećeligašu Grobničanu, koji je pod njegovim vodstvom imao priliku ući u drugoligaško društvo 2011. godine.

Ambicije Gorice su kao i svake godine, ostvariti visoki plasman, ali i dobrom igrom privući što veći broj nogometnih zaljubljenika na velikogorički stadion. U vodstvu ovog drugoligaša vjeruju kako će upravo Damir Milinović biti pravi trenerski izbor za ostvarenje svih zacrtanih ciljeva.

Damir Milinović rođen je u Rijeci 1972. godine, gdje je i ostvario zapaženu nogometnu igračku karijeru pouzdanog braniča. Bio je kapetan ekipe, ikona kluba, a osim dva kratka pokušaja u Dinamu, karijeru je gradio i u njemačkom Bochumu te Austriji (danas Red Bull) iz Salzburga, bio je dio šampionske generacije Zagreba 2002. godine, a igračke dane priveo je kraju u Pomorcu u Kostreni. Milinović je pred kraj 90-tih godina prošlog stoljeća zabilježio i četiri nastupa u reprezentativnom hrvatskom dresu, pod izborničkom palicom Miroslava Ćire Blaževića upisao je dva prijateljska remija, s Turskom na Kirin kupu 1997. te s Italijom na Maksimiru 1999. godine. Sudjelovao je i u dva poraza, 3:2 od Grčke u Ateni te 0:1 od Danske na Poljudu.

Produžena trenerska ruka

Milinović je pojasnio kako je još za vrijeme igračke karijere imao utjecaja na suigrače na terenu: "Još dok sam nosio kapetansku traku u Rijeci, bio sam produžena ruka trenera na travnjaku. Već sam za vrijeme igračke karijere znao kako ću se baviti ovim poslom."

Dolazak u Veliku Goricu za Milinovića je sigurno korak naprijed u trenerskoj karijeri, gdje se nada kako će ostvariti ambicije i planove kluba u potrazi za dobrim rezultatima: "Mogu kazati kako je do suradnje došlo slučajno. Na kraju sezone dogovorili smo sastanak preko nekih zajedničkih prijatelja, a iz Gorice su priznali kako su moj radpratili posljednje vrijeme. Brzo smo usuglasili viđenja razvoja kluba, ambicije su velike i mogu samo reći kako sam siguran da sam stigao u najsređeniji klub Druge lige."

"Bit će mi ovo svakako iskorak u karijeri. Ovdje ću imati odlične uvjete za rad, a privukla me i ambicija vodstva kluba o planovima za ulazak u prvoligaško društvo. Nadam se kako ću pokazati svoje trenersko znanje. U Pomorcu sam proveo tri sezone, igrali smo i četvrtfinale Kupa 2008. godine, ispali nesretno od Cibalije na jedanaesterce. Posljednji angažman bio mi je u Grobničanu, s kojim sam osigurao ulazak u Drugu ligu 2011. godine, međutim, tadašnja Uprava procijenila je kako im je to ipak bio preveliki financijski zalogaj," približio je svoj trenerski put.

Prilikom svoje dugogodišnje igračke karijere Damir Milinović radio je s mnogim hrvatskim nogometnim stručnjacima, ali ja na prvom mjestu kao trenerski uzor izdvojio legendarnog Ćiru: "Najveći trag na mene ostavio je Ćiro Blažević. Njegov način motivacije, ali i nogometno znanje nešto su posebno. Od trenerskih uzora, izdvojio bih i Cicu Kranjčara u Zagrebu, ali učio sam i od Ivana Katalinića, Nenada Gračana. Pokušao sam u svakoj sredini prihvatiti neku novinu u radu, od Ralfa Zumdicka u Bochumu ili Manfreda Linzmaiera u Salzburgu."

Ovih dana u Tuheljskim toplicama održan je trenerski seminar u organizaciji HNS-a, na kojem je sudjelovao i novi trener Gorice, a dojmovi su izuzetno pozitivni: "Odlično je bilo na seminaru, dojmovi su vrhunski. Sudjelovalo je puno kolega od kojih uvijek mogu nešto korisno saznati. Nadam se kako ću na nekom od idućih ovakvih okupljanja sudjelovati možda i kao prvoligaški trener Gorice. Uvijek treba bit spreman na učenje, treba poslušati savjete te na kraju donijeti odluku. Ne smije se biti tvrdoglav."

Želja je efikasan i napadački nogomet

Jedan od ciljeva Uprave velikogoričkog drugoligaša je uz ostvarenje dobrog rezultata u narednoj sezoni dobrom, atraktivnom igrom privući što veći broj gledatelja na tribine lokalnog stadiona. Milinovićevi nogometni svjetonazori dobro se uklapaju u tu filozofiju: "Želim da Gorica igra jedan napadački i atraktivni nogomet. Bez obzira što sam ja bio stoper, to je moja nogometna filozofija. U sezoni kada smo završili drugi, Grobničan je bio najefikasnija ekipa lige. Naravno, nećemo zanemariti obranu, od nje sve kreće i ne kaže se uzalud 'kada je temelj čvrst, tada je i kuća stabilna'. Međutim, moj je cilj da ekipa u završnicu akcija uvijek ulazi s tri ili četiri igrača."

Protekle srijedu na terenima HNK Gorica okupili su se budući prvotimci na početku priprema za novu sezonu, a Milinović se nada kako će kroz selekciju dobiti kadar od 20-ak kvalitetnih igrača na koje će moći računati. Uvjeren je i kako će se tom broju pridodati i nekolicina kvalitetnih velikogoričkih juniora, koji će dobiti svoju priliku kroz sezonu: "Starosjedioci su kvalitetni, željni rada, dok su pojačanja koja su stigla također dobra. Vidjet ćemo tko će sve od njih biti u konkurenciji za nekih 20-ak igrača za novu sezonu. Cilj nam je napraviti skupinu ravnopravnih igrača, a od njih moramo napraviti pravu klapu, bez toga neće biti niti pravog rezultata."

"Posebnu pažnju kroz sezonu dobit će i perspektivni juniori. Radit ćemo s njima, postepeno ih uvodit u ekipu. Bit će prilike igračima za dokazivanje. Sezona je duga, a igrat ćemo i Kup, što će biti posebna nagrada za uloženi trud i šansa za njihovu promociju. Imat će prigodu zaigrati protiv protivnika iz višeg ranga natjecanja, bit će pod povećalom javnosti, medija, što im može koristiti u karijeri," naglasio je strateg Velikogoričana.

Bez obzira na oprezne izjave Uprave prije početka prvenstva, postoji vjera kako će se ova ekipa ravnopravno boriti s konkurentima za vodeće pozicije drugoligaškog poretka naredne sezone. Situacija u klubu je stabilna, financijski je Gorica vjerojatno najuređeniji drugoligaš, što će sigurno olakšati rad novom treneru: "Naravno, puno toga će ovisiti i o rezultatima na početku sezone. Malo je preuranjeno pričati o prvenstvu, a tek smo na početku priprema, no, ukoliko nam se pruži prilika, klub će nas sigurno popratiti na tom putu. Osnovni cilj nam je da budemo konkurenti za vrh, što neće biti jednostavno ostvariti. Želimo igrati što ljepši i efikasniji nogomet, a sportski je boriti se za nešto, za rezultatski uspjeh, kao i imati ambicije za napredak," uvjeren je novi trener Gorice Damir Milinović.

HNK Gorica nastavlja s kvalitetnim i promišljenim radom u svojoj nogometnoj sredini, a iz svih nedaća koje su ih snašle protekle godine izašli su organiziraniji, stabilniji i ne bi bilo nikakvo iznenađenje kada bi uskoro, svojom igrom i rezultatima, osigurali mjesto gdje su već i trebali zaigrati - u najvišem rangu hrvatskog klupskog nogometa.

Foto: www.hnk-gorica.hr

Supersport Prva NL

1Šibenik 2959:17+4270
2Zrinski 2844:13+3169
3Vukovar '91 2946:31+1552
4Sesvete 2933:32+139
5Jarun 2932:42-1037
6Dugopolje 2833:37-433
7Dubrava 2828:39-1132
8Cibalia 2828:46-1830
9Croatia Zmijavci 2833:40-729
10BSK Bijelo Brdo 2827:36-927
11Orijent 2831:46-1526
12Solin 2825:40-1520

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • woogla16.07.2012. u 11:12
    dakle Mlinka, legendarni branič Rijeke. bio mi je trener frendu u Grobničanu, čuo sam samo pohvale o njemu, stalno ga je hvalio. sretno Mlinka i ne padaj u mamićeve ralje
    woogla
  • Obrisan korisnik15.07.2012. u 13:16
    Nisam baš siguran da Gorici treba Mamić sa svojim poluproizvodima i po ovome što sam vidija u Gorici su se odrekli suradnje s Mamićem jer su otirali sve one Mamićeve Vukiće, Bičaniće, Brekale i ostale. Gleda san sastav Gorice jučer i tamo više nema nijednog Mamićevog (koliko... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.07.2012. u 01:33
    Milinović se nudio brojnim klubovima, a došao u Goricu obećavši da ima dobru suradnju s Mamićem za nabavku igrača (?!). Nemam u njega nikakvo povjerenje, ali liga je slaba, pa mu se možda zalomi
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.07.2012. u 23:51
    razmem
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.07.2012. u 23:44
    a nama goričanima je radnik kao ime ostao u srcu,znaš kako je...
    Obrisan korisnik