Nogomet

Cibaliji pao mRak na oči, Šiljo vratio vjeru u fair-play

Piše:Vedran Babić • ponedjeljak, 23.07.2012.
Cibaliji pao mRak na oči, Šiljo vratio vjeru u fair-play
Foto: Bruno Karadža

Domaći nogomet (kakav je da je, volimo ga) se vratio u naše gradove, naše kvartove, naša srca. Prvo kolo nije bilo baš efikasno, no nije nedostajalo uzbuđenja. S obzirom na ishode pojedinih utakmica, moglo bi ovo napokon biti jedno uzbudljivo prvenstvo...

S možda više entuzijazma i euforije nego što je to inače bio slučaj započela je nova sezona MAXtv Prve lige. U šest utakmica postignuto je ukupno samo devet pogodaka, no daleko od toga da su utakmice bile dosadne. Osim one na Stanovima između Zadra i Osijeka, na kojoj je rezultat baš bio "ništa-ništa".

Višestruki aktualni prvak Dinamo osvojio je na svom Maksimiru samo bod protiv hrabrog Intera i dao novi poticaj protivnicima Ante Čačića, kojemu mnogi prognoziraju povratak na burzu rada ukoliko u srijedu ne prođe Ludogorec.

Pomlađeni Hajduk zadovoljan je što je Pulu napustio s bodom u džepu. Nakon ravnopravne bitke u prvom dijelu, u drugom je Istra dominirala i bila puno bliže pogotku. Imao je i Hajduk jedan zicer, ali ga nije realizirao. Puljani, vođeni karizmatičnim (i kvalitetnim) trenerom Igorom Pamićem, bit će tvrd orah svakoj momčadi ove sezone, pogotovo na svom stadionu, na kojemu nisu izgubili još od listopada prošle godine.

U derbiju kola Split je na svom Parku mladeži "prizemljio" Rijeku i pokazao koliko je zapravo momčad s Kantride daleko od ispunjenja svojih visokih ambicija. Od svih pojačanja dovedenih "sa strane", na kraju su se među najboljim igračima gostiju pokazali domaći dečki iz vlastitog pogona, Čulina, Kreilach i Močinić. Split je, pak, djelovao vrlo moćno i možda bi ove sezone zaista mogao napraviti pomutnju u vrhu.

Slaven Belupo bio je raspucan i u Vinkovcima i zauzeo vrh prvoligaške ljestvice. S devet pogodaka u prve dvije utakmice sezone Farmaceuti se osjećaju fantastično, možda sada ni Athletic Bilbao više nije nepremostiva prepreka?

Naposljetku, Lokomotiva je u malom zagrebačkom derbiju pobijedila Besekov Zagreb, koji je uoči sezone postavio Europu kao cilj. Možda je Besek govorio iz perspektive hrvatske Vlade.

Igrač kola

Nikola Rak teško da se bolje mogao predstaviti navijačima Slavena Belupa. Nakon što je u svom prvom nastupu za Farmaceute, protiv Portadowna, zabio hat-trick, 24-godišnji je Zagrepčanin efikasan bio i na Bosutu. Protiv Cibalije je zabio još dva pogotka i upisao jednu asistenciju. I više nego dovoljno za titulu igrača utakmice, ali i igrača kola u ovom Sportnetovom Dnevniku. Rak je u Koprivnicu doveden kao zamjena za Gorana Mujanovića, no sigurno se mnogi navijači Slavena sada pitaju "Tko je taj Mujanović?"

Pogodak kola

Televizijsko-radijskim rječnikom rečeno, ostajemo u Vinkovcima na utakmici Cibalia - Slaven Belupo. U 87. minuti, kada su već na koljenima imali svoje suparnike, nogometaši Slavena složili su pravu, školsku akciju za konačnih 3:0. Šaban je odigrao dupli pas s Batarelom, izigrao cjelokupnu obranu domaćih i onda ljevicom ubacio za Raka, koji se samo naklonuo i glavom poslao loptu u mrežu. (Akcija od 4:52)

Potez kola

Hajdukov vratar Goran Blažević uspješno je odradio sve svoje zadatke na gostovanju u Puli i sačuvao praznu mrežu, no više od toga pamtit će se njegov nesvakidašnji potez u 48. minuti susreta. Prgomet je pucao, a Blažević vršcima prstiju obranio njegov udarac. Suci to nisu "registrirali", no zato je Blažević sportski i korektno priznao Ivanu Bebeku da je igrao loptom i Istra je dobila korner. Srećom po Blaževića, ali i Hajduk, iz tog kornera nije se izrodila nikakva prilika domaćina. Reprezentativni vratar, poznat i pod nadimkom Šiljo, zaradio je aplauz gledatelja na stadionu Aldo Drosina i uvjerio nas kako fair-play, čak ni u današnjem svijetu, ipak nije "izumrla vrsta".

Tragičari kola

U ovoj situaciji jedan reprezentativac i jedan potencijalni reprezentativac Hrvatske nisu reagirali u skladu s tim renomeom. Riječ je o Domagoju Vidi i Ivanu Kelavi, inače osloncima Dinamove obrane. Modri su pogotkom Sammira iz prvog dijela imali minimalnu prednost, no ona je nestala kada je u 52. minuti Vida vratio jednu nezgodnu loptu Kelavi, a ovaj je previše oklijevao i to je Mislav Oršić znao kazniti. Nekako je iščeprkao loptu Kelavi i poslao je u nebranjenu mrežu.

Akcija od 4:10

Izjava kola

U rangu najvećih "bisera" sportskih komentatora na ovim područjima Hajdukov napadač Anton Maglica u poluvremenu utakmice protiv Istre mudro je rekao: "Morat ćemo postići pogodak ako želimo pobijediti." True story.

Slavonci kola

Na putu do svoje prve pobjede u novoj sezoni Split se oslonio uvelike na nogometaše iz Slavonije. Osječanin Aljoša Vojnović u svom debiju postao je igračem utakmice. Postigao je vodeći pogodak, za koji mu je asistirao još jedan Osječanin, Tomislav Radotić, i sudjelovao u drugom. Bio je raspoložen od prve minute i redovito stvarao probleme riječkoj obrani. Drugi pogodak djelo je momka iz Starih Mikanovaca, Ivana Barabana, koji se u strijelce upisao svega nekoliko sekundi nakon što je ušao u igru.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3162:20+4271
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Deni8824.07.2012. u 00:06
    cudno, da sad nitko nista ne kaze na sudenje, onaj lakat je bio cisti penal na aslispahicu, da se tako nesto dogodilo hajduku protiv istre, sad bi vec prijetili istupanjem iz lige, a dinamo je zbog toga izgubio 2 boda odma na pocetku i nitko nije nist reko.
    Deni88
  • javasluk23.07.2012. u 23:24
    Jasno je da nije kromanjonac......e pa neka onda njemu 35.000 na Poljudu skandira ime!
    javasluk
  • Obrisan korisnik23.07.2012. u 23:14
    ništa čudno za Blaževića. on je jedan od rijetkih koji je uz profesionalni nogomet odlučio studirati (mislim ekonomiju), nenametljiv je..dobri duh Hajduka
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.07.2012. u 20:07
    Jebalo vas osvježavanje stranice. Gledam clip i nakom 5 min. krene lijepo osvježavanje, pa prođe desetak sekundi, pa onda ispočetka treba pokrenut clip i sjetit se na kojoj si ono minuti i sekundi bio.. Ne znam čemu to osvježavanje, nije nama problem stisnut F5 kad dobijemo volju za refreshanjem... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.07.2012. u 19:35
    Nikola Rak je Velikogoričanin, ne Zagrepčanin. Dečko z Šilakovine!
    Obrisan korisnik