Zimski sportovi

Rick Nash završio u NY Rangersima u zamjenu za tri igrača i prvi izbor drafta

Ivan Dominik • ponedjeljak, 23.07.2012.
Rick Nash završio u NY Rangersima u zamjenu za tri igrača i prvi izbor drafta
Foto: EPA

Jedan od najboljih kanadskih hokejaša te zvijezda NHL-a koja već duže vrijeme pokušava promijeniti sredinu, napokon je u tomu i uspjela. Saga o odlasku Ricka Nasha iz Columbus Blue Jacketsa napokon je, nakon dosta mjeseci "navlačenja", dobila svoj epilog, a Nash je nakon deset godina u Jacketsima postao novi igrač New York Rangersa.

Definitivno najveća sportska saga o odlasku nekog igrača iz svojeg dosadašnjeg kluba, naravno uz onu o Luki Modriću, konačno je stigla svome kraju. Rick Nash, osvajač olimpijskog zlata iz Vancouvera te ponajbolji kanadski napadač današnjice, postao je novi igrač pod trenerskim navođenjem Johna Tortorelle u Velikoj Jabuci.

Nash je nakon desetljeća provedenog u Columbus Blue Jacketsima već početkom ove godine zatražio trade u neki bolji i jači klub kako bi se mogao natjecati za Stanley Cup i nakon dugo vremena su ga napokon potpisali NY Rangersi.

Rick Nash

Rođen: 16.6.1984. - 28 godina
Mjesto rođenja: Brampton, Ontario, Kanada
Pozicija: Lijevo krilo/desno krilo
Puca: Lijevom rukom
Sezona u NHL-u: 9
Broj na dresu: 61
Izbor na draftu: 1. izbor 1. runde, 2002. godine
Dva puta u karijeri preko 40 golova, pet puta preko 30 golova, 547 bodova u 674 utakmica u NHL-u

Iz Madison Square Gardena su u Columbus zbog Nashova dolaska otišli kvalitetni napadači više orijentirani na obrambene zadatke, Rus Artem Anisimov i Amerikanac Brandon Dubinsky, te solidni branič Tim Erixon. Osim njih trojice Rangersi su u Columbus poslali i svoj izbor prve runde na draftu iduće godine.

Franšiza Blue Jacketsa izabrala je Nasha kao svoj prvi izbor na draftu 2002. godine, a odonda je 28-godišnji Kanađanin postao igrač Jacketsa s najviše nastupa (674), golova (289) i asistencija (258) za taj klub. Prošle je sezone odigrao sve 82 utakmice u kojima je ostvario 30 golova i 29 asistencija, no, Jacketsi su i unatoč tomu ostali najgora momčad NHL-a drugu godinu zaredom.

Tijekom čitave karijere u Jacketsima, Nash je postao All-Star igrač, hokejaš kojeg mnogi poštuju zbog odanosti svom klubu i kanadskoj reprezentaciji koju nikad nije odbio bez razloga i u koju se odazivao najčešće od svih zvijezda najjače hokejaške svjetske lige. Dva puta je igrao za Kanadu na ZOI, osvojio je zlato u Vancouveru, četiri je puta bio sudionik SP-a u hokeju, a 2007. godine kada je Kanada osvojila zlato, Nash je bio ponajbolji igrač te reprezentacije.

Ima i dva srebra sa SP-a 2005. i 2008. godine, a od potonje godine je bio i kapetan Columbusa. Prije dvije godine potpisao je osmogodišnji ugovor s Jacketsima prema kojem mu godišnja plaća iznosi 7.8 milijuna dolara. Taj će iznos sada preuzeti poznata i popularna ekipa iz Grada koji nikad ne spava te će njime opteretiti svoj Salary Cap.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.07.2012. u 15:04
    Stanley Cup dogodine u New York ode
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.07.2012. u 20:49
    želje su jedno, a realnost nešto sasvim dugo. u ovom slučaju realnost je da je nash želio iz columbusa te da zbog nmc klauzule mogao stopirati trejd u bilo koji klub. kad imaš nezadovoljnog igrača i samo 5-6 potencijalnih klubova u koje ga možeš trejdat, za uzvrat u pravilu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • nowtocombo24.07.2012. u 20:28
    Trojac koji je Sather poslao u Columbus je sve samo ne loš. Kad se tome doda i 1st pick taj trade je sasvim solidan za Howsona.
    nowtocombo
  • Obrisan korisnik24.07.2012. u 11:23
    Howson neće moć sjedit jako dugo koliko ga je Sather naguzio u ovom dealu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.07.2012. u 06:44
    @albinho, s tim da Gaborika neće biti par mjeseci na početku sezone :( Čudna odluka Blue Jacketsa, prijetili su se da žele u zamjenu dobiti top scorera, a na kraju šipak... Ne kažem da Dubinsky neće dati svoj doprinos, ali očekivao sam više od GM-a Jacketsa :)
    Obrisan korisnik