Automoto

Drugi dio sezone započinje na Laguna Seci

Lovro Štrbinić • petak, 27.07.2012.
Drugi dio sezone započinje na Laguna Seci
Foto: EPA

Polovica sezone Svjetskog prvenstva MotoGP klase je završena, a drugi dio započinje na sjevernoameričkom kontinentu. Domaćin deset utrke sezone je Laguna Seca, legendarna staza koja je ujedno i jamac atraktivnosti.

Velika nagrada Italije bila je posljednja od prvog niza europskih utrka u MotoGP kalendaru, a vozači sad sele na sjevernoamerički kontinent. Tamo su na rasporedu dvije utrke, prva je ona na stazi Laguna Secu, službenog naziva Red Bull U.S. Grand Prix.

Riječ je o stazi koju svi ljubitelji automoto sportova izuzetno dobro poznaju i koja ima posebno mjesto u kalendaru MotoGP utrka. Ovo je staza na kojoj nastupa samo "kraljevska klasa", koju tijekom nedjeljne utrke pohodi 130 tisuća navijača i koja nudi niz uzbuđenja kroz 32 kruga.

Staza je dugačka 3610 metara, a krije mnogo zamki i opasnih zavoja. Možda i najpoznatiji na ovom trkalištu sagrađenom 1957. godine je zavoj Corkscrew, jedan od onih čuvenih u automoto svijetu. Sadrži kombinaciju lijevog i desnog zavoja, a posebnost mu daje činjenica što je smješten na nizbrdici. Nažalost, bio je koban za vozača CART-a Gonzala Rodrigueza, koji je na tom mjestu izletio i smrtno stradao.

Inače, MotoGP vozače Laguna Seca ugostila je prvi put 1988. godine, a nakon 1994. je deset godina bila zaobilažena. Povratak je uslijedio 2005. godine, otkada su po dvije pobjede upisali Stoner i Hayden, dok su po jednom bili najbrži Lorenzo, Pedrosa i Rossi.

Prošle godine je slavio upravo Australac na Repsol Hondi, koji će ove nedjelje posljednji put nastupiti na ovo stazi prije odlaska u mirovinu. Posljednje dvije utrke nisu bile dobre za nas, s nekoliko mojih velikih pogrešaka. Ovdje je riječ stazi u kojoj se na nekim mjestima ide zaista brzo, ali je isto tako i tehnički zahtjevna. Sve u svemu, u njoj se zaista može uživati", rekao je aktualni svjetski prvak o prvoj utrci sezone u SAD-u.

Osokoljen pobjedom u Mugellu na američko tlo stiže vodeći u ukupnom poretku Jorge Lorenzo, s 19 bodova prednosti pred konkurentima. Dolazimo na stazu na kojoj sam u prošlosti bio dosta dobar, a uvijek je posebno utrkivati se u SAD-u. Mnogo puta sam ovdje izlijetao u kvalifikacijama, ali i utrci prije četiri godine. No, osjećam se dobro na stazi, kratka je i bit će zahtjevna fizički, baš kao i Sachsenring. Spremni smo, u dobroj smo formi, a motocikl je ove sezone odličan", zaključio je Španjolac iz redova tvorničke Yamahe.

Spomenuta dva vozača ciljat će vrh, a od ostatka bi im najviše briga mogao zadati Dani Pedrosa. Nešto će se pitati i iskusne Haydena i Rossija, koji unatoč slabijem motoru možda mogu iznenaditi, dok iz prikrajka uvijek vrebaju Spiesa, Dovizioso, Crutchlow i društvo.

Kvalifikacije su na rasporedu u subotu u 22:55 po srednjoeuropskom vremenu, a utrka kreće u nedjelju u 23 sata.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!