Zimski sportovi

Nakon Staala i Corva stigao i Semin, Shea Weber ostaje u Nashvilleu

Ivan Dominik • subota, 28.07.2012.
Nakon Staala i Corva stigao i Semin, Shea Weber ostaje u Nashvilleu
Foto: Martina Oštrić

Proteklog se tjedna stanje na tržnici u NHL-u podosta ponovno zahuktalo, a rezultat toga su neke važnije promjene u rosterima brojnih franšiza. Nakon što je završena sapunica oko odlaska Ricka Nasha iz Columbusa, čime je zaključen trade godine u NHL-u, Shane Doan i Rus Aleksandar Semin postali su najveće zvijezde prijelaznog roka. Potonji je ubrzo promijenio sredinu i napustio redove Washington Capitalsa...

Dva ruska hokejaška virtuoza, a ujedno i imenjaka, Aleksandar Ovečkin i Aleksandar Semin neće više dijeliti svlačionicu Capsa niti krilnu poziciju na ledu Verizon Centra. Semin je nakon sedam sezona i deset godina provedenih pod ugovorom s Capitalsima odlučio otići te je kao slobodan igrač potpisao ugovor s Carolina Hurricanesima.

28-godišnje rusko reprezentativno desno krilo iz Krasnojarska dosad je u NHL karijeri ostvarilo 408 bodova iz 469 utakmica, a od toga se ističe 197 pogodaka. Posebno je Semin popularan postao zbog slične igre s ponajboljim hokejašem svijeta, Ovečkinom, s kojim je često igrao u napadačkoj liniji te osobito u situacijama s igračem više.

Semin je bio ponajveća zvijezda ovogodišnjeg prijelaznog roka, želio je napustiti Washington, a spominjao se i povratak u KHL. U doigravanju NHL-a nastupio je 51 put i ostvario 34 boda od čega 15 golova, a i s reprezentacijom ima svjetsko zlato iz Helsinkija ove godine te još brojna odličja. Smatra se jednim od najboljih krila na svijetu, Capitalsi su ga 2002. godine uzeli kao svoj prvi, a ukupno 13. izbor drafta, a sada je već drugo "zvjezdano" pojačanje u Canesima koji su napravili potpuni remont ekipe posljednjih mjeseci.

Nakon što su u Pittsburgh pustili centra treće linije Brandona Suttera, inače sina trijumfalnog trenera i ovogodišnjeg osvajača lige s LA Kingsima, Darryla Suttera, zauzvrat su dobili Jordana Staala. Potom su u Raleigh stigli i odlični vratar Brian Boucher, finalist Stanley Cupa iz 2010. godine s Flyersima, koji bi trebao biti adekvatna zamjena kanadskom reprezentativcu Camu Wardu. U obranu je stigao mladi Kanađanin, također reprezentativac, Marc-Andre Gragnani, zatim odlični Joe Corvo iz Bruinsa te Amerikanac Tim Wallace.

U posljednje je vrijeme napravljeno produženje suradnje s napadačem Jeromeom Samsonom, ostao je i kvalitetni grinder Drayson Bowman te je kao pojačanje iz Bostona doveden i Zach Boychuk. Priča je, vjerojatno, zaključena dovođenjem Semina koji je potpisao jednogodišnji ugovor vrijedan sedam milijuna dolara. On bi Carolini trebao donijeti barem 25 golova u narednoj sezoni jer mu je to uspijevalo u šest od posljednjih sedam sezona, a imat će pomoć od Erica Staala, njegova brata Jordana, Jussija Jokinena i inih.

Tko zna, možda se za Hurricanese i ponovi 2002. ili 2006. godina..

Ponajbolji bek svijeta, Kanađanin Shea Weber ostat će u Nashvilleu što je postalo neminovno nakon što su njegovi Predatorsi poslije odlaska Ryana Sutera izjednačili "nemoralnu ponudu" Philadelphia Flyersa. Igrač s drugim najjačim šutom na svijetu (Poslije Zdena Chare) potpisao je s Predsima ugovor na 14 godina vrijedan nevjerojatnih 110 milijuna dolara te će vjerojatno do kraja karijere ostati u gradu Countryja.

Kris Versteeg, osvajač Stanley Cupa 2010. godine s Chicago Blackhawksima te igrač koji može igrati sve četiri napadačke linije, ostat će još četiri godine u Florida Panthersima i pritom zaraditi 17.6 milijuna dolara. Nakon trijumfalne 2010. Versteeg je lutao od Toronta preko Philadelphije do Floride u kojoj će sada ostati malo duže. Polivalentno kanadsko krilo jedno je od najkorisnijih i najvrjednijih igrača lige, a protekle je sezone bio najbolji igrač ekipe iz Sunrisea.

Od ostalih događaja na tržištu treba izdvojiti još jedan odlazak iz Washingtona, a njega je izveo napadač Keith Aucoin, koji se pridružio Maple Leafsima. Maxime Macenauer ostao je u Winnipegu, Mark Fistric u Dallasu, a Sergej Kosticin zajedno s Weberom i Colinom Wilsonom u Nashvilleu. Jedan od rijetkih Latvijaca u NHL-u, Kaspars Daugavins produžio je ugovor s Ottawa Senatorsima kao i jedini francuski reprezentativac u najjačoj svjetskoj hokejskoj ligi, Stephane Da Costa, dok je napadač Dale Weise ostao u Canucksima.

Ugovore s dosadašnjim klubovima produžili su i Jordie Benn, koji če s bratom All Star igračem Jamiejem ostati u Dallasu, Šveđanin Anton Stralman produžio je s NY Rangersima, Devilsi su dobili tri igrača za sljedeću sezonu od kojih je najzvučniji Mark Fayne, a u Kanadi, točnije u Calgary Flamesima, Leland Irving će i dalje biti vratarska alternativa finskoj legendi Miikki Kiprusoffu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!