Ostali sportovi

Phelps: "Imao sam nevjerojatnu karijeru, ali nisam završio posao u Londonu"

Branimir Korać • utorak, 31.07.2012.
Phelps: "Imao sam nevjerojatnu karijeru, ali nisam završio posao u Londonu"
Foto: EPA

Michael Phelps je ušao u povijest kao olimpijac s najviše medalja ikada. U poslijepodnevni program je ušao kao drugoplasirani sa 17 medalja, no večer je dočekao kao najveći. Dvije medalje, srebro na 200 delfin i zlato u štafeti 4×200 slobodno, bili su dovoljni da preskoče veliku gimnastičarku Larisu Latinjinu...

Veliki Michael Phelps sada je i najveći. 19 olimpijskih medalja je doseg koji će biti vrlo teško dostići, prerano je za reći da je nemoguće jer se to govorilo i kada je Latinjina uzela 18. medalju, ali u skoroj budućnosti bit će vrlo teško srušiti Phelpsa.

Dan je započeo svojom omiljenom disciplinom, 200 delfin, u kojoj je u Pekingu u foto finišu s Čavićem stigao do zlatnog odličja.

"Nije se razvilo kako sam očekivao. Sada sam završio s druge strane finiša od prije četiri godine.", rekao je Phelps nakon utrke.

Phelps je ujedno iskoristio priliku pohvaliti mladog Južnoafrikanca. "Chad je isplivao nevjerojatnu utrku. Bila mi je to zadnja utrka na 200 delfin i volio bih da sam došao do zlata, međutim 1:53 nije loše vrijeme."

"Michael je moj idol i nisam niti sanjao da ga mogu pobijediti. Samo sam se želio utrkivati s njim u finalu, još uvijek ne vjerujem, ovo je nestvarno", van sebe od sreće je bio mladi Chad Le Clos.

Razočaranje je trajalo kratko. Uslijedila je štafeta 4×200 slobodno koja ga je postavila na vrh olimpijske povijesti i donijela mu prvo zlato na Olimpijskim igrama u Londonu.

"Rekao sam mojim prijateljima da mi naprave veliku prednost uoči posljednje izmjene i uspjeli su. Nisam previše razmišljao, samo sam želio sačuvati prednost i jako sam im zahvalan što su mi omogućili da uživam u ovom dosegu. Imao sam nevjerojatno karijeru, ali nisam završio, ostalo je još nekoliko utrka u kojima želim odličje", vidno raspoloženiji Phelps govorio je nakon zlata u štafeti.

U olimpijskoj karijeri je osvojio 15 zlata, šest više od sljedećeg najboljeg olimpijca, dva srebra i dvije bronce. Latinjina ima medalju manje, a od 1956. do 1964. godine osvojila je devet zlata, pet srebra i četiri bronce.

Amerikanci slave Phelpsa i svoju štafeti, a u sjeni njegovog dosega ostala je Allison Schmitt koja je s olimpijskim rekordom uzela zlato na 200 slobodno.

"Samo sam se utrkivala, nisam imala neku posebnu taktiku. Znala sam da moram krenuti snažno jer će biti problema i kada sam ušla u cilj i pogledala prvo mjesto i 53 (1:53.61), bila sam van sebe od sreće", rekla je Schmitt.

Njezina prijateljica iz reprezentacije Missy Franklin nije uspjela doći do svoje treće medalje u Londonu. Završila je kao četvrta. "Pokušala sam dati sve od sebe, imala sam veliku priliku doći do medalje, ali nije išlo. Jako sam željela pobjedu u ovoj utrci, razočarana sam."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!