Ostali sportovi

Alex Schwazer neće braniti naslov na 50 kilometara

Matej Milanović • utorak, 07.08.2012.
Alex Schwazer neće braniti naslov na 50 kilometara
Foto: EPA

Talijanski atletski savez danas je suspendirao Alexa Schwazera i time mu zabranio nastup na subotnjem natjecanju na 50 kilometara u brzom hodanju, na kojem je Schwazer branio zlato. Razlog tome je pozitivan nalaz na EPO. Talijanska atletika i talijanska javnost ostali su zatečeni i šokirani ovom viješću.

Talijanska atletika u ponedjeljak je ostala šokirana viješću da je Alex Schwazer dopingiran. Schwazer je branitelj olimpijskog naslova na 50 kilometra u brzom hodanju. Trebao je braniti naslov u subotu u Londonu, no to se neće dogoditi. Talijanski atletski savez saznao je da je jedan Schwazerov nalaz bio pozitivan na EPO i odmah ga je suspendirao, zabranivši mu nastup na subotnjoj trci.

B nalaz još nije analiziran, ali čim mu je javljeno da je otkriven, Schwazer je odmah priznao: "Htio sam biti jači. Pogriješio sam. Moja karijera je gotova." Njegov potez iznenadio je sve koji rade u talijanskoj atletici, ali i cijelu talijansku javnost. 28-godišnji Schwazer u svojoj karijeri osim olimpijskog zlata osvojio je dvije svjetske bronce na 50 kilometara i jedno europsko srebro na 20 kilometara. Osim toga, Schwazer je u talijanskoj javnosti uvijek imao imidž dobrog i poštenog dečka te je zbog toga njegov potez još više šokirao Italiju.

Međutim, istina je da je od Pekinga Talijan bio bez pravog rezultata i više je puta razmišljao o povlačenju. Upravo ga je taj manjak rezultata, uz pritisak koji je osjećao oko sebe, vjerojatno naveo na ovakav potez. Tim činom je potpuno ostao iznenađen predsjednik talijanskog atletskog saveza, Franco Arese: "Ja ovo stvarno ne razumijem. Sportaši se dopingiraju kada nisu dovoljno dobri, ili kada ne treniraju dovoljno jako pa žele poboljšati svoje rezultate. Alex je odličan sportaš, koji je uvijek bio sposoban za najviše rezultate i koji je uvijek odrađivao naporne treninge i nije bježao od njih. Zbog toga mi je apsolutno nejasno zašto je mislio da mora postati jači. On je već bio dovoljno jak. U svakom slučaju, uvijek sam govorio da ću radije odustati od jedne medalje nego doći do nje varanjem. To smo sada i dokazali. Kada se vratimo u Italiju ćemo porazgovarati s dečkom i potom ga teško kazniti."

Njegov trener, Michele Didoni, bivši svjetski prvak na 20 kilometara, najviše je pogođen ovom viješću: "Ja sam šokiran. Nisam ovo očekivao. Telefonirao mi je da mi to kaže, ali nisam ga niti htio pitati zašto je to napravio. Ne postoji dobar razlog za tako nešto. Pokazao je da je nezrela osoba. Ne samo zbog onoga što je napravio već i zbog toga što ne shvaća da je time nanio štetu meni, svojoj obitelji, talijanskoj atletici, carabinierima i svima koji su nam pomagali u ovih posljednjih par godina. Talijanski savez stavio nam je sve na raspolaganje, a ja sam provodio puno vremena daleko od moje obitelji da bi bio s njime. Ovako nam je svima zahvalio. Ja s njime više ne želim razgovarati i mislim da je njegova karijera gotova, ali moram razmišljati i što napraviti sa svojom karijerom. Ako ja, kao njegov trener, nisam shvatio što on smjera, onda vjerojatno nešto ne funkcionira u mom načinu rada i moram dobro razmisliti da li sam sposoban ponovno obavljati ovakav posao."

Schwazer još nije bio niti stigao u London, a kako su se stvari razvile niti neće. Time je natjecanje na 50 kilometara u brzom hodanju izgubilo jednog od favorita, a Italija je izgubila vjerojatno jedinu šansu da dođe do medalje u atletici na ovim Olimpijskim igrama.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!