Automoto

Yamaha potvrdila: "Rossi potpisao na dvije godine"

Igor Šestak • petak, 10.08.2012.
Yamaha potvrdila: "Rossi potpisao na dvije godine"
Foto: EPA

Izrazito loši rezultati i nekonkurentan motocikl prisilili su Valentina Rossija na odlazak iz Ducatija. Nakon dvije sezone u talijanskoj momčadi, sedmerostruki svjetski prvak u najjačoj klasi vraća se u Yamahu, momčad za koju je vozio od 2004. do 2010. godine, gdje će se u idućoj sezoni priključiti Španjolcu Jorgeu Lorenzu.

Prije nešto više od tjedan dana Valentino Rossi je izjavio: "Ducati mi je ponudio novi ugovor. Financijski nešto slabiji od dosadašnjeg, ali to mi nije važno. U Ducatiju bih i s tim ugovorom dobio više novca nego u bilo kojoj drugoj momčadi. Da mi je novac važan, odluka bi već odavno bila donesena. Ono što mi je zaista važno je povratak na pobjedničke staze. Do toga mogu doći ili promjenom momčadi ili ostankom u Ducatiju i pokušajem razvoja motocikla."

Odluka je pala. Rossi je očito procijenio kako je u godinama u kojima mu se ne razvija Ducatijev motocikl, već želi pobjeđivati. I to odmah.

"U lipnju smo osigurali potpis novog ugovora s Jorgeom Lorenzom, a sada imamo novu odličnu vijest za Yamahu. Valentino Rossi i Yamaha su dogovorili dvogodišnju suradnju koja će početi od 2013. godine. Ovim dogovorom smo složili najjaču moguću momčad, koja ima zadatak boriti se za pobjede i promovirati Yamahino ime", poručio je Lin Jarvis, šef Yamahine momčadi.

Jarvis je kratko objasnio ciljeve njegove momčadi u narednim sezonama: "Ciljevi u godinama koje dolaze su vrlo očiti i napravit ćemo sve da ih ostvarimo. Uopće ne sumnjam da ćemo s našim znanjem, iskustvom i sposobnostima te brzinom ove dvojice velikih šampiona biti u borbi za pobjedu na velikoj većini utrka u sezonama 2013. i 2014."

Rossi se tako nakon dvije godine izbivanja vraća u staro jato. Iako je bio vrlo uzbuđen pri prelasku u Ducati, shvatio je da u toj momčadi ne može ostvariti svoje ciljeve. Rossija je intrigirala mogućnost da upiše pobjede na tri različita motocikla. S Hondom i Yamahom je to uspio, ali ne i s Ducatijem, koji je postao veliko razočaranje posljednje dvije sezone.

Rossi je u prošloj i prvoj polovici ove sezone samo dvaput stigao do pobjedničkog postolja, a pobjeda talijanskog vozača na talijanskom motociklu je ostala samo san. Rossi je prošlu sezonu okončao na sedmom mjestu u ukupnom poretku, a u aktualnoj sezoni drži osmo mjesto s 82 osvojena boda, 123 boda manje od vodećeg Lorenza.

Rossi je svoj prvi mandat u Yamahi započeo 2004. godine, a u narednih sedam sezona je osvojio četiri naslova svjetskog prvaka. U drugom mandatu ga očekuje veliki izazov budući da će mu momčadski kolega biti izrazito uspješni Jorge Lorenzo, svjetski prvak iz 2010. godine, viceprvak iz 2011. i trenutno vodeći vozač u ukupnom poretku klase MotoGP.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!