Ostali sportovi

Brazilske odbojkašice obranile naslov, Japanu bronca nakon 24 godine

Matej Milanović • subota, 11.08.2012.
Brazilske odbojkašice obranile naslov, Japanu bronca nakon 24 godine
Foto: EPA

Olimpijsko finale odbojkašica nije donijelo previše uzbuđenja. Prvi set bio je jednosmjeran u korist SAD-a, iduća tri u korist Brazila, koji je dominantno i zasluženo došao do pobjede i tako obranio naslov. U borbi za broncu je Japan porazio Južnu Koreju i vratio se na olimpijsko postolje nakon 24 godine.

FINALE: BRAZIL - SAD 3:1 (11:25, 25:17, 25:20, 25:17

Amerikanke su protiv Brazila tražile svoj prvi veliki naslov, koji usprkos fenomenalnim igračicama još uvijek nemaju. Prije četiri godine u Pekingu upravo ih je Brazil zaustavio u finalu, 3:1, te je ovo bila izvrsna prilika za osvetu. Uz to, Amerikanke su djelovale superiorno kroz cijeli turnir, a Brazilke su jedva prošle skupinu, u kojoj su i izgubile od SAD-a, 3:1.

Kako je krenulo finale činilo se da će SAD uspjeti napokon uzeti naslov i da će sve zvijezde koje igraju u toj reprezentaciji napokon moći proslaviti jedno veliko zlato. Naime, Brazilke su u prvom setu skupile samo 11 poena i djelovale su potpuno nemoćno. Međutim, nakon toga je Brazil proigrao i Amerikanke su ostale bez rješenja.

Sve je probao američki izbornik, no ništa nije dalo rezultata. U iduća tri seta Amerikanke su skupile 17, 20 i opet 17 poena. Pritom nisu nikad bile u pravoj prilici da uzmu jedan od tih setova. Brazil je, nakon onog katastrofalnog prvog seta, potpuno dominirao utakmicom i zasluženo došao do zlata. Kod Brazilki je Jaqueline upisala 18 poena, Sheila 15, a Fabiana 14. Kod Amerikanki su 14 poena imale Logan Tom i Destinee Hooker.

Hugh McCutcheon, Novozelanđanin koji vodi Amerikanke, nije uspio osvojiti zlato sa ženskom reprezentacijom, nakon što je u Pekingu osvojio zlato s muškom reprezentacijom SAD-a. Ze Roberto je, pak, drugi put zaredom odveo svoje igračice do olimpijskog zlata. To znači da će Brazilke za četiri godine, na svom terenu u Rio de Janeiru, imati priliku ponoviti ono što je Kuba napravila između 1992. i 2000., tri uzastopna olimpijska naslova.


ZA 3. MJESTO: JAPAN - J. KOREJA 3:0 (25:22, 26:24, 25:21)

Japanke, nekoć velesila kod odbojkašica, 2010. su se nakon 28 godina vratile na svjetsko postolje, a sada su nešto slično napravile i na Olimpijskim igrama. 24 godine nakon posljednje medalje Japanke ponovno imaju olimpijsko odličje. U prvom setu je Japan, usprkos početnom vodstvu od 6:1, set riješio tek u samoj završnici, kada je s 21:21 došao do 25:22.

U drugi set su Japanke krenule još bolje, 8:1, ali se ponovno Južna Koreja vratila sve do -1, 20:19. Japanke su zatim čak imale i 24:21, no set su uspjele uzeti tek na razliku, 26:24. U trećem setu opet je presudila završnica, u kojoj su Japanke došle do 25:21 i osigurale broncu. Saori Sakoda bila je najbolja Japanka s 23 poena, a Korejke je predvodila Yeon Koung Kim s 22 poena. Dok Japanke slave broncu, Korejke mogu biti ponosne na turnir koji su odigrale i na činjenicu da su se vratile u polufinale velikog natjecanje po prvi put nakon Svjetskog prvenstva 1994. Ipak, mogu i žaliti za ovom utakmicom, u kojoj su u sva tri seta bile blizu.

Najbolja igračica Japana, Sakoda, nakon utakmice je izrazila silno zadovoljstvo zbog velikog uspjeha koje su ostvarile ona i suigračice: "Prije utakmice bilo je nervoze i straha. Željele smo to pretvoriti u pozitivnu energiju i uspjele smo. Danas smo odlično djelovale kao ekipa. Ovo je za nas posebna pobjeda. Ne samo da nam je donijela medalju, nego je to prva olimpijska medalja naše ženske odbojke nakon više od 20 godina. Ponosne smo što smo našoj zemlji donijele ovu novu medalju."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis12.08.2012. u 14:57
    realno, bas tako -- finala izmedju kube i brazila su bila sa sportske i sa muske perspektive nesto najbolje sto se moglo gledati ... ;)
    cameosis
  • Obrisan korisnik12.08.2012. u 02:53
    cameosis kubanke vise nisu tolko sjajne kao nekad, tako to ide smjena generacije, u kvalifikacijama su bile pete i nisu se uspjele kvalificirat, uzivao sam ja u tim tekmama finala izmedju kubanki i kineskinja, to su bili dani jos kad je i nasa zenska reprezentacija uspjela uradit rezultata sa... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • cameosis12.08.2012. u 01:57
    steta da kubanke nisu bile na natjecanju ...
    cameosis
  • Obrisan korisnik12.08.2012. u 01:19
    zgodna je ova jaqueline carvalho,bravo brazilke
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.08.2012. u 00:32
    heh bolje da se amerikanke i dalje drze poziranja za ESPN, bolje im to ide nego odbojka:D
    Obrisan korisnik