Ostali sportovi

Dobar otpor Španjolske, ali Amerikancima ipak zlato

Branimir Korać • nedjelja, 12.08.2012.
Dobar otpor Španjolske, ali Amerikancima ipak zlato
Foto: EPA

Reprezentacija SAD-a je obranila naslov olimpijskih pobjednika. U finalu košarkaškog turnira u Londonu svladala je Španjolsku sa 107:100 i dokazala da je najbolja reprezentacija svijeta...

Po mnogočemu se ponovilo finale košarkaškog turnira iz Pekinga. Ponovno su o zlatnom odličju odlučivali Amerikanci i Španjolci, ponovno su Španjolci bili dobar i konkurentan protivnik, ali je ponovno slavio SAD.

Završilo je 107:100, ispunilo se ono što je rekao Sergio Scariolo, a sve se svodilo na "Amerikanci nas sigurno neće razbiti". Međutim onaj viši cilj, rušenje najveće reprezentacije danas, nije ispunjen. Još jednom su se Amerikanci pokazali predobrima, kada je bilo najvažnije povukli su bez većih problema i apsolutno zasluženo su osvojili zlatno odličje.

Španjolci nisu loše otvorili utakmicu, do sredine prve četvrtine su se dobro držali, ali onda je Anthony povukao, priključili su mu se ostali i vrlo brzo su Amerikanci otišli na dvoznamenkastu prednost.

Međutim, koliko su lošije odigrali drugi dio prve četvrtine, toliko su dobro Španjolci krenuli u drugu dionicu. Serijom 12:2 zahvaljujući braći Gasol, Fernandezu i Rodriguezu uspjeli su napraviti preokret i povesti 39:27. Nagovijestilo je to puno zanimljiviji nastavak susreta i uvođenje doze neizvjesnosti u ovom finalnom dvoboju.

Tako je bilo narednih 20-ak minuta. Svi pokušaji da se Amerikanci ponovno odvoje bili su osuđeni na neuspjeh, uspjeli bi se odvojiti na šest-sedam poena razlike, ali Španjolska je uvijek imala odgovor i brzo se vratila u egal.

U završnici prvog poluvremena vodili su 58:51, međutim Fernandez i Ibaka su ponovno vratili Španjolce u rezultatsku neizvjesnost smanjivši na 59:58 i s tim rezultatom se otišlo na odmor. Fernandez i Navarro su imali iza sebe sjajno poluvrijeme, Rudy je bio na 14 poena, a Navarro na 17 dok je i na drugoj strani bio jedan vrlo raspoloženi i to nezadrživi Kevin Durant sa 17 poena.

Amerikancima se u Londonu znalo dogoditi da protivnik odigra kvalitetno poluvrijeme nakon čega bi uslijedio blitzkrieg, no Španjolci se nisu dali. Treća četvrtina je protekla u izmjenama vodstva, nisu Amerikanci uspjeli napraviti više od pet poena razlike i odluka je pala u posljednjoj četvrtini.

U posljednjoj dionici je došlo ono neizbježno. Američka klupa je jednostavno preduga, Španjolci nemaju tu širinu i ako se tome doda bilja pripremljenost Amerikanaca, pad Španjolske je bio neizbježan. Sedam minuta prije kraja susreta još uvijek je bilo obećavajućih četiri poena zaostatka, ali nakon toga kreće Durant s tricom, Bryant s linije slobodnih bacanja i iz igre i Amerikanci nakon dugo vremena dolaze do dvoznamenkaste prednosti 97:87.

Posljednju šansu za povratak Španjolci su imali na tri minute do kraja kada nisu iskoristili napad kod 97:91, u reketu je bio neprecizan Pau Gasol, LeBron James je nanizao pet poena i završio priču.

Amerikanci su slavili 107:100 predvođeni s 30 poena i devet skokova Kevina Duranta te s 19 poena i sedam skokova LeBrona Jamesa. U španjolskim redovima Pau Gasol je ubacio 24 poena uz osam skokova i sedam asistencija dok je Juan Carlos Navarro dodao 21 poen.

OI 2012., završnica (M)

finale

SAD107:100Španjolska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

OI 2012., završnica (M)

finale

SAD107:100Španjolska

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10813.08.2012. u 19:53
    narada108
  • Obrisan korisnik13.08.2012. u 19:01
    Carmelo tipično. Kompleksaš tricama ubija neke Nigerijce i ostale, a kad narastu ulozi on potpuno nestaje. I dalje ne shvaćam zašto ga vode na turnire.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.08.2012. u 16:13
    Što je rekao Kobe, šteka mi internet pa ne mogu vidjeti snimku
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.08.2012. u 11:45
    ne kužim. Što je netko očekivao prijenos košarke u isto vrijem kad naši vaterpolisti igraju za zlato
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.08.2012. u 01:24
    Sada malo pretjeruješ. Neće ih ni dobit, kamoli ponizit. U Riu će ih jedino Hrvatska pobijedit.
    Obrisan korisnik