Nogomet

Video: Belgija razmontirala Nizozemsku u završnici, Makedonija minimalno protiv Litve

Damir Žbulj • srijeda, 15.08.2012.
Video: Belgija razmontirala Nizozemsku u završnici, Makedonija minimalno protiv Litve
Foto: EPA

Posljednje provjere prije početka kvalifikacija za odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu 2014. godine odigrali su i budući protivnici hrvatske nogometne reprezentacije. Belgija se prikazala u odličnom izdanju te je u zanimljivoj i uzbudljivoj utakmici punoj preokreta stigla do 4:2 domaće pobjede nad Nizozemskom, Makedonija je svladala Litvu, Škotska Australiju, dok je Wales na svom terenu doživio poraz od BiH, a Srbija Siniše Mihajlovića na Marakani odigrala s Irskom samo 0:0...

U ljetnom kolovoškom terminu, prije početka novog ciklusa kvalifikacija, u kojem će reprezentacije pokušati izboriti mjesto na Svjetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu, i protivnice Hrvatske iz skupine A odigrali su prijateljske pripremne utakmice.

Prvi protivnik novom hrvatskom izborniku Igoru Štimcu i njegovim odabranicima 7. rujna bit će reprezentacija Makedonije, čiji se nogomet trenutno nalazi u velikim problemima i na svojevrsnoj prekretnici pa će biti zanimljivo vidjeti kako će se spremiti za gostovanje u Hrvatskoj.

Posljednja provjera Makedoniji bila je domaća utakmica protiv Litve, koja je odigrana na renoviranom stadionu Filip II.. Prije samo nekoliko dana ostali su bez izbornika, Velšanina Johna Toshacka, kojem je novi predsjednik tamošnjeg nogometnog Saveza Ilčo Georgievski uručio ostavku jer nije želio prihvatiti uvjet da živi u Makedoniji i da više pridonese razvoju lokalnog nogometa. O novom izborniku odlučivat će se nakon ove utakmice, a čast da privremeno preuzme kormilo reprezentacije pripala je poznatom licu u Hrvatskoj, bivšem braniču Hajduka, legendi Dinama, ali i makedonskog nogometa, Goci Sedloskom.

Makedonija i Litva nisu puno prikazali u prvom dijelu, na odmor se otišlo bez postignutih pogodaka, no, u nastavku utakmice jedan gol bio je dovoljan za makedonsku pobjedu. Zabio je, tko drugi nego, Goran Pandev, početkom drugog poluvremena, u 55. minuti susreta. Iako možda u ovom trenutku dvoboj s Litvom nije pravo mjerilo kvalitete makedonske nogometne reprezentacije, mogli bi biti tvrd orah u prvom kvalifikacijskom nastupu Štimčevoj Hrvatskoj.

Samo četiri dana nakon utakmice s Makedonijom, 11. rujna, Hrvatska gostuje kod Belgije, koja je za posljednju provjeru pred početak kvalifikacija odabrala susjedski obračun s Nizozemskom. Nakon debakla na ovogodišnjem Euru Nizozemci su za izbornika doveli Van Gaala, napravljene su određene kadrovske rošade, nekim igračima zahvaljeno je na dosadašnjem doprinosu, ali nije to donijelo puno promjene na terenu, gdje je Belgija još jednom dokazalu svoju snagu nove, nadolazeće generacije, ali i pokazala kako će biti izuzetno neugodan suparnik u kvalifikacijskoj skupini A.

Njihov novi izbornik Marc Wilmots, bivša igračka legenda belgijske reprezentacije, na teren je poslao vratara Courtoisa, dok su u početnom sastavu mjesto našli i Gillet, van Buyten, Vermaelen, Vertonghen pa Defour, Chadli, Mirallas, Witsel, Benteke i Hazard. Iako su u otvaranju susreta Nizozemci prvi prijetili, domaćin je preko Hazarda i Bentekea pokušavao ugroziti suparnička vrata.

Mlada belgijska zvijezda Christian Benteke iskazao se i u 20. minuti, kada je na asistenciju Mirallasa odlično reagirao i svladao Stekelenburga

Domaća obrana bila je na mukama u nekoliko navrata do kraja poluvremena, ali su uspješno i smireno odolijevali nizozemskim nasrtajima prema vrataru Courtoisu. Početkom nastavka Van Gaal je napravio brojne promjene, na odmor je poslao Mathijsena, Van der Vaarta, Heitingu, Wilmots je zamijenio Van Buytena s Alderweireldom, a sve je rezultiralo otvorenijom utakmicom i golovima u mreži Belgije.

Nakon prodora Robbena u 53. minuti i asistencije u sredinu kaznenog prostora za Narsingh rezultat je bio poravnat na 1:1, dok je samo dvije minute kasnije Nizozemska stigla i do prednosti kada je Robben izbjegao jednu zamku zaleđa, sjurio se prema protivničkom vrataru i još jednom, pomalo iznenađujuće, nesebično asistirao za Huntelaara, kojem nije bio problem zabiti drugi nizozemski gol.

Za Belgiju su još do kraja priliku dobili i Moussa Dembele, Romelu Lukaku, Dries Mertens i tada je krenuo još jedan preokret, no, ovaj put golovi su pljuštali u nizozemsku mrežu. Prvo je Mertens iskoristio veliku pogrešku De Jonga, za 2:2. Novu slabu reakcije Mertens je kaznio samo dvije minute kasnije, kada je odlično asistirao za slobodnog Lukakua, dok je na 4:2 postavio Vertonghen, nakon još jedne odlične akcije 25-godišnjeg igrača PSV-a Driesa Mertensa, koji se prikazao u fantastičnom izdanju, ali baš kao i kompletna belgijska reprezentacija.

Za Srbiju je dvoboj protiv Irske bio prvi susret Siniše Mihajlovića pred domaćim navijačima od kada je preuzeo kormilo te reprezentacije. U mandatu novog izbornika Srbija je doživjela tri poraza. od Španjolske, Francuske i Švedske, ali protiv Trapattonijeve Irske, koju je nedavno na Euru svladala i Hrvatska, od srpskih nogometaša očekivao se pozitivniji rezultat.

Pred gotovo praznim tribinama Marakane Mihajlović je na teren izveo vratara Stojkovića te Ivanovića, Biševca, Nastasića, Kolarova, Mijailovića, Kuzmanovića, Ignjovskog, Tadića, Tošića i Lekića.

Srbija se nije predstavila u nekom posebno dojmljivom izdanju. Kontrolirali su utakmicu, ali nisu pred suparničkim vratima stvorili ozbiljniju ili opasniju priliku za pogodak. U početku je Irska prijetila, Stojković je dobro branio, a jedini opasan pokušaj domaćina bio je po isteku pola sata igre kada je Kuzmanović u doboj situaciji loš reagirao glavom.

U nastavku susreta Mihajlović je na teren poslao Maksimovića, Lazara Markovića, nešto kasnije i Ninkovića i Đuričića pa Nemanju Tomića i Dušana Bastu, ali osim nekoliko pokušaja pred irskim vratima u završnici susreta nije reprezentacija Srbije prikazala nešto što bi trebalo posebno izdvojiti iz njenog nastupa.

Velški izbornik Chris Coleman također je imao debi pred domaćim navijačima. U goste mu je stigla Bosna i Hercegovina, koja mu je zagorčala život pred početak kvalifikacija.

Osovina velške nogometne reprezentacije su Bale, Ramsey, novi igrač Liverpoola Joe Allen, ali i Bellamy, koji ipak dobiva sve manje minuta na travnjaku, no, kvalitetom se oni izdižu iz prosjeka ostatak ekipe. Wales je bio bolji protivnik na početku susreta, uz priliku Ramseyja, Allen je, uz intervenciju Begovića pogodio i okvir gola, no, BiH je stigla do prednosti. Stevanovićev prodor po desnoj strani odlično je na petercu u pogodak pretvorio Ibišević, u 19. minuti susreta, da bi početkom nastavka baš Stevanović, na asistenciju Pjanića u 53. minuti postavio na konačnih 0:2.

I Škotska je bila domaćin u ovom prijateljskom terminu, a na njihov Hampden Park stigla je ekipa Australije, koja je i stigla do početne prednosti. Bresciano je fantastičnim volej udarcem u 19. minuti osigurao vodstvo gostima. Međutim, Škoti su do odmora uspjeli poravnati rezultat, nakon što je Rhodes glavom pospremio ubačaj Foxa.

U nastavku, debi iz noćne more za Australiju zaokružio je pogotkom u vlastitu mrežu Davidson, za 2:1 Škotske, dok je na konačnih 3:1 postavio McCormack. čime je ova reprezentacija baš prije početka novog kvalifikacijskog ciklusa stigla do prve ovogodišnje pobjede.

prijateljske pripremne utakmice, 15. kolovoza:
Belgija - Nizozemska 4:2
Makedonija - Litva 1:0
Wales - BiH 0:2
Škotska - Australija 3:1
Srbija - Irska 0:0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.08.2012. u 00:49
    belgija mlada a odlicna ekipa
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.08.2012. u 00:49
    Stvarno su dobri ali se i prije znalo da imaju super talentiranu generaciju, bit će nam najteži protivnik sa ovim Mamićevim klaunom na našoj klupi.
    Obrisan korisnik
  • wanksta16.08.2012. u 00:13
    dobra igra Belgije nije nešto čudno, kao ni da za koju sezonu budu u samom vrhu europskog nogometa, imaju odličnog mladog golmana courtoisa, jednu od boljih obrana (kompany, verma, vertonghen, alderweireld, pa i iskusni van buyten) trenutačno, odličan vezni red hazard, fellaini, defour... [više na forumu]
    wanksta
  • Obrisan korisnik15.08.2012. u 23:54
    Svi nasi protivnici i konkurenti za prva dva mjesta nazalost izgledaju puno bolje od nas. Nadam se da ce se nesto do pocetka kvalifikacija promjeniti, naravno nabolje! Al sa Štimcem se nikad ne zna.
    Obrisan korisnik