Ostali sportovi

Perković s olimpijskim zlatom danas u Stockholmu

Maja Giljanović • petak, 17.08.2012.
Perković s olimpijskim zlatom danas u Stockholmu
Foto: Kristijan Komarica

Pet dana nakon ceremonije zatvaranja Olimpijskih igara u Londonu Stockholm je domaćin 10. ovogodišnjeg mitinga iz serije Dijamantne lige, a među 11 olimpijskih pobjednika na 46. izdanju Galan mitinga, 11 dana nakon što je postala prva hrvatska atletska olimpijska pobjednica, nastupit će i nova zlatna olimpijka u disku Sandra Perković.

Sandra Perković je pobjedom u Monte Carlu tjedan dana prije početka Olimpijskih igara u Londonu obranila prošle godine osvojen naslov pobjednice Dijamantne lige u bacanju diska, a pet dana nakon svečanosti zatvaranja Igara 22-godišnja Zagrepčanka nastupa na 10. ovosezonskom mitingu u sklopu Dijamantne lige u Stockholmu.

Na Olimpijskom stadionu na kojem su OI održane prije okruglo 100 godina Perković će prvi put u krug stupiti kao nova olimpijska pobjednica i nakon pobjeda u Shanghaiju (68,24 m), Eugeneu (66,92 m), Oslu (64,89 m) i Monte Carlu (65,29 m) pokušati stići do pete ovogodišnje u Dijamantnoj ligi (jedino drugo mjesto s 61,46 m osvojila je u Parizu početkom srpnja).

U Stockholmu je gotovo sve najbolje što disk ove sezone može ponuditi, drugoplasirana u poretku Dijamantne lige i europska viceprvakinja Nadine Műller, vodeća na ovogodišnjim tablicama i olimpijska vicepobjednica Darija Piščalnjikova sigurno će biti najveće prijetnje, tu su i bivša olimpijska pobjednica Stephanie Brown-Trafton, bivša olimpijska viceprvakinja Yarelis Barrios, Žaneta Glanc, Melina Robert-Michon, Zinaida Sendriute i Heidi Schmidt, a nedostaju brončana iz Londona Li Yanfeng i brončana s EP-a u Helsinkiju Natalija Semenova.

Natjecanje u bacanju diska počinje u 17:20, a uz Sandru publika u Stockholmu vidjet će još 10 olimpijskih pobjednika. Među ostalima i Valerie Adams koja je s drugog skočila na prvo mjesto i uzela titulu u bacanju kugle nakon diskvalifikacije dopingirane Nadežde Ostapčuk, tu su i Ana Čičerova u skoku u vis, Tomasz Majewski u kugli, Sanya Richards-Ross na 400 metara, Felix Sanchez na 400 metara s preponama, Julija Zaripova na 3000 metara sa zaprekama, Christian Taylor u troskoku, Jen Suhr u skoku s motkom, Brittney Reese u skoku u dalj i olimpijski pobjednik na 1500 metara Taoufik Makhloufi koji će ovdje trčati na 800 metara.

Utrka na 100 metara osiromašena je izostankom Usaina Bolta, u Stockholm nisu stigli ni Yohan Blake, Justin Gatlin ni Tyson Gay i u prvog se favorita prometnuo petoplasirani u finalu OI Ryan Bailey. Od velikih zvijezda u posljednji je čas svoj dolazak otkazala svjetska rekorderka u skoku s motkom Jelena Isinbajeva, a olimpijska pobjednica na 100 metara s preponama Sally Pearson odlučila je već završiti sezonu.

Miting u Stockholm poseban je ne samo po entuzijazmu navijača koji vole i prate atletiku nego i po jednokaratnom dijamantnu procijenjenom na 10.000 $ koji će organizator uručiti svima koji postave novi rekord mitinga. Lijepa tradicija na snazi je od 1994., a do danas ih je podijeljeno 65. Rekord mitinga u bacanju diska primjerice stariji je od Sandre Perković, Kubanka Carmen Romero 1980. godine postavila ga je na 64,76 m.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Willy Wonka17.08.2012. u 18:29
    Sandra pobijedila s rekordom mitinga - 68,77m. Druga Ruskinja sa 66,85m, a treća Muller sa hicem od 65,07m.
    Willy Wonka
  • Obrisan korisnik17.08.2012. u 18:24
    sada je Sandra puna samo puzdanja i mogu se očekivati izuzetno dobri rezultati. Sve brige i svi nekadašnji problemi su iza nje a to puno znaći
    Obrisan korisnik