Automoto

Indianapolis označava kraj ljetne stanke

Lovro Štrbinić • petak, 17.08.2012.
Indianapolis označava kraj ljetne stanke
Foto: EPA

Utrka na Laguna Seci bila je posljednja prije ljetne stanke u MotoGP kalendaru, a vozači lov na bodove nastavljaju na sjevernoameričkom kontinentu. U borbi za naslov sljedeća epizoda odvija se u Indianapolisu...

Tri tjedna nakon slavlja Caseya Stonera na stazi Laguna Seca nastavlja se Svjetsko prvenstvo u MotoGP klasi, s jedinom utrkom na sjevernoameričkom kontinentu koja je domaćin svim klasama. Polovica sezone je odrađena, a 11. utrka sezone ponudit će vjerojatno po običaju troboj za sam vrh poretka.

Jorge Lorenzo ima 205 prikupljenih bodova, 23 više od Australca i 32 više od sunarodnjaka Pedrose. Dovoljno je utrka do kraja da se sustigne i prestigne svjetskog prvaka iz 2010. godine i svaka utrka nudit će pregršt uzbuđenja, pa tako i ova nadolazećeg vikenda.

Staza u Indianapolisu ima dugogodišnju povijest, s prvim automoto događajem, upravo motociklističkim, održanim 1909. godine. Ipak, Svjetsko prvenstvo MotoGP klase zaobilazilo je ovo trkalište sve do 2008. godine. Za prilagodbu je napravljena mala promjena staze te kroz legendarni "Oval" motociklisti prolaze drugačijom putanjom, zaobilazeći zapravo dio po kojem je ovaj kompleks najpoznatiji.

Tijekom kruga dugog 4168 metara vozači savladavaju 16 zavoja, od čega deset lijevih, a vozi se u smjeru suprotnom od kretanja kazaljke na satu. Najduža ravnica iznosi 872 metra, a rekord staze prošle je godine postavio aktualni svjetski prvak Casey Stoner u vremenu 1:39,807.

Upravo je Australac slavio ovdje prošle godine, naslijedivši tako Danija Pedrosu, dok pobjede u Indianapolisu imaju upisane još i Jorge Lorenzo te Valentino Rossi, koji je nedavno obznanio kako se sljedeće sezone vraća u Yamahu.

"Nakon sjajne pobjede u Laguna Seci, dobro smo se odmorili, a sad slijedi Indy kojeg nisam baš najveći poklonik. Jedan od razloga je i vožnja u 'krivom' smjeru. Nekoliko je zavoja koji znaju biti zabavni, ali većina je teška, uska i staza nema neki svoj prirodni ritam. Lijepo je posjetiti stazu s tolikom poviješću, ali je sramota što je zapravo uopće ne iskusimo", nezadovoljno je govorio Stoner u najavi ovog vikenda.

Nešto drugačijeg mišljenja je njegov momčadski kolega Dani Pedrosa: "U Indianapolisu je u ovo doba veoma vruće pa fizička priprema zna biti ključna. Uživam voziti ovdje, a u prošlosti sam zabilježio i odlične rezultate. Veselim se utrci u kojoj ćemo se boriti za pobjedu."

Kvalifikacije su na rasporedu u subotu u 19:55 po srednjoeuropskom vremenu, a utrka u nedjelju u 20 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!