Zimski sportovi

NHL: Narednoj sezoni prijeti lockout zbog (pre)raspodjele novca

Ivan Dominik • subota, 18.08.2012.
NHL: Narednoj sezoni prijeti lockout zbog (pre)raspodjele novca

NHL-u prijeti lockout - to je postalo sasvim izvjesno nakon prva dva dana pregovaranja između vodstva Lige (NHL) i sindikata igrača (NHLPA) u Torontu. Budući da se mora sklopiti novi kolektivni ugovor (CBA) kako bi sezona mogla normalno započeti, jer će stari isteći 15. rujna, igrači i vodstvo Lige nalaze se u pregovorima, a najveći je problem dakako (pre)raspodjela novca...

U najjačoj hokejaškoj ligi svijeta, NHL-u, mogao bi lako nastupiti lockout nakon 15. rujna kada ističe dosadašnji kolektivni ugovor između igrača i vlasnika klubova te same Lige. Ukoliko novi kolektivni ugovor do toga datuma ne bude sklopljen, lockout bi nastupio kao neminovno rješenje, a time bi se ugrozio i početak naredne sezone, koja bi startati trebala 11. listopada.

Ono oko čega se trenutno u ligi između vodstva, vlasnika klubova i igrača najviše "lome koplja", dakako, jest novac. NHL na čelu s povjerenikom Garyjem Bettmanom želi smanjiti igrački udio u hokejaškim prihodima s 57 posto na čak 46 posto što je ogromno smanjenje s kojim će se igrački sindikat na čelu s direktorom igračkog sindikata NHL-a (NHLPA) Donaldom Fehrom teško složiti.

Zamjene igrača

Zadnjih nekoliko tjedana nedostajalo je velikih uzbuđenja i velikih prelazaka igrača iz svojih matičnih klubova u nove, međutim, nekoliko se zvučnijih transfera ipak dogodilo.

Vrlo vrijedni i korisni branič Buffala Patrick Kaleta produžio je ugovor sa svojim klubom te će i naredne sezone braniti boje Sabresa, isto je učinio i Marc-Andre Bourdon sa svojim Philadelphia Flyersima, dok su se nova lica pojavila u Newarku i Gradu Country glazbe.

Dva najzvučnija tradea dogodila su se između Ottawe i NJ Devilsa jer je napadač Bobby Butler iz Senatorsa prešao u Prudential Center u New Jersey. A posljednji u nizu prelazaka bio je onaj odličnog braniča Calgary Flamesa koji je zanat pekao u Washington Capitalsima, Scotta Hannana, koji je iz Kanade otišao put Nashville Predatorsa gdje bi kao i mnogi trebao "pokrpati" rupu nastalu odlaskom Amerikanca Ryana Sutera u Minnesotu.

Premda je prošla sezona za sjevernoamerički hokej bila izuzetno uspješna s porastom televizijskih prava i televizijskog interesa i iako je ubilježeno čak 3.3 milijarde dolara prihoda, stvorio se veliki jaz između "bogatih" i "siromašnih" klubova. Dok primjerice jedni Detroit Red Wingsi, Toronto Maple Leafsi ili Minnesota Wild uživaju lijepe dane s financijskim "plusevima", ugrožena su tržišta Columbus Blue Jacketsa, Phoenix Coyotesa pa čak i osvajača trofeja Prince Of Wales, odnosno Istočne konferencije prošle sezone, NJ Devilsa. Nekim klubovima zbog financijskih gubitaka prijeti i preseljenje te stoga vlasnici zahtijevaju veći udio u prihodima vezanim za hokej.

Međutim, ono što svi zajednički žele izbjeći jest ponavljanje sezone 2004./2005. kada je izgubljena cijela sezona, također zbog lockouta koji je uslijedio zbog prepiranja i razmirica oko financija u Ligi. Tada je aktualni prvak NHL-a dvije godine zaredom bila Tampa Bay Johna Tortorelle, današnjeg trenera NY Rangersa, a 2006. godine je naslov otišao u ruke Caroline Hurricanesa Petera Laviolettea, današnjeg stratega Philadelphia Flyersa, koji su tada bili predvođeni Ericom Staalom te legendarnim Markom Recchijem i Rodom Brind'Amourom.

No, te 2005. godine dogodio se praktički presedan u NHL-u jer Stanley Cup nije dodijeljen po prvi put nakon 119 godina, a prije toga se jedini značajni lockout dogodio u sezoni 1994./1995. kada su prvaci bili NY Rangersi Marka Messiera, ali tada nije izgubljena čitava sezona, već se u skraćenoj naslovom okitila ekipa NJ Devilsa Claudea Lemieuxa i Scotta Stevensa.

Bilo kako bilo, dva dana vijećanja u Torontu nisu donijeli napredak u odlukama o čemu svjedoče i Bettman i Fehr, ali i neki igrači koji su prisustvovali sastancima - među njima se najviše ističu imena Sidneyja Crosbyja, Alexa Ovečkina i Stevena Stamkosa, dok od igrača glavnu riječ vodi Chris Campoli, bek Montreal Canadiensa.

Prijedlog igrača je prihvaćanje smanjenja svog udjela na sljedeće tri godine ako će to uzrokovati rast Lige na svim poljima te ako će vlasnici bogatijih klubova svoje viškove preraspodijeliti siromašnijima. Naravno, uvjet je da se CBA vrati na staro, odnosno na današnje postojeće stanje nakon te tri godine. Drugim riječima, igrači predlažu da oni zajedno s vlasnicima bogatijih klubova pomognu i asistiraju u stabilizaciji industrije i da pomognu financijski manje moćnim klubovima.

To bi značilo da bi se igrači mogli odreći čak 465 milijuna dolara u prvoj sezoni te kasnije i do 800 milijuna dolara, ukoliko Liga nastavi s rastom kao u posljednje dvije sezone. Poznato je da je i sport u Sjevernoj Americi zahvatila kriza i novčana nestašice zbog koje je došlo do lockouta u NBA-u prošle sezone te je sezona bila skraćena, no iako je ostalo manje od mjesec dana do isteka postojećeg CBA-a, mnogi se nadaju kako do toga u NHL-u ove sezone neće doći, premda je trenutna situacija u Torontu u najmanju ruku - ozbiljna.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!