Rukomet

Dobri nastupi Hrvata na Schlecker kupu, Füchseu trofej

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 20.08.2012.
Dobri nastupi Hrvata na Schlecker kupu, Füchseu trofej
Foto: Marlon Janiček

Dva velika rukometna pripremna turnira odigrana su proteklog vikenda. Na jakom Schlecker kupu trofej pobjednika odnio je berlinski Füchse, dok je na Heide kupu trofej završio u rukama igrača Grosswallstadta...

Füchse pobjednik turnira u Ehingenu

Na Schlecker kupu u Ehingenu sudjelovalo je šest momčadi koje su se natjecale prvo u skupini, a zatim za plasman. Najuspješniji su bili Veszprem i Füchse koji su otišli skroz do finala gdje je njemački predstavnik slavio s minimalnih 25:24.

U skupini A smješteni su bili Veszprem, PSG i Wisla, a Mađari su upisali obje pobjede i kao prvoplasirani prošli u polufinale.

U prvom susretu su bili bolji od Wisle 22:17 u susretu u kojem su prevagu na stranu Veszprema donijeli vratari. Mirko Alilović i Nandor Fazekas imali su svaki po deset obrana što je kod obojice bilo više od 50 posto obranjenih udaraca. U pobjedničkom sastavu najefikasniji je bio Gergö Ivancsik s četiri gola, a jedan gol u pobjedu ugradio je Renato Sulić. U dresu Wisle na vratima je bio i Marin Šego, no niti on, a niti njegov kolega Marcin Wichary nisu bili na razini Alilovića i Fazekasa, te su zajedno skupili manje obrana od svakog vratara mađarske momčadi. (Šego četiri, Wichary pet). Prvi strijelac Wisle, a ujedno i susreta bio je Petar Nenadić s osam golova.

Schlecker kup

Skupina A:
Veszprem - Orlen Wisla 22:17, PSG - Orlen Wisla 28:20, Veszprem - PSG 26:24
1. Veszprem 4 (+7)
2. PSG 2 (+6)
3. Wisla 0 (-13)

Skupina B:
Füchse - Aragon 25:21, Aragon - Montpellier 26:21, Füchse - Montpellier 26:27
1. Füchse 2 (+3)
2. Aragon 2 (+1)
3. Montpellier 2 (-4)

Za peto mjesto: Wisla - Montpellier 36:29

Za treće mjesto: PSG - Aragon 27:19

Finale: Veszprem - Füchse 24:25

Šego je bio znatno bolji u drugom susretu u skupini kada je njegova Wisla igrala protiv jakog PSG-a. Međutim, unatoč dobrom nastupu našeg vratara (12 obrana), Parižani su vrlo uvjerljivo slavili 28:20. Veliki problem za poljsku momčad predstavljao je španjolski reprezentativni vratar Jose Manuel Sierra koji je skupio čak 16 obrana. Najefikasniji je bio Islanđanin Halgrimsson s pet golova dok je odmah njemu uz bok bio Marko Kopljar s četiri pogotka.

Ovim porazom Wisla je završila kao treća u skupini, dok su Veszprem i PSG u posljednjem kolu odlučivali o prvom mjestu u skupini. Mađari su bili bolji 26:24. Početkom drugog poluvremena Veszprem je poveo sa šest golova prednosti, ali Parižani su se uspjeli vratiti i zakomplicirati utakmicu. Ipak, u završnici je za 26:24 zabio Chema Rodriguez čij nije dozvolio PSG-u poravnanje, prvo nakon startnih 1:1. Alilović je i u ovom susretu bio na 50 posto obrana skinuvši osam lopti Parižana dok je Renato Sulić postigao dva pogotka, pogodak manje od najefikasnijih - Rodrigueza, Ugaldea i Pereza. Kod Parižana je šest pogodaka zabio Gunnarsson, a pet Abalo, dok je Kopljar postigao jedan gol iz četiri pokušaja.

Skupina B ponudila je također dobar rukomet; u njoj su se našli Füchse, Montpellier i Aragon. Füchse je nastup otvorio odličnom predstavom protiv Aragona kojeg je svladao 25:21 i to najviše zahvaljujući briljantnom nastupu vratara Silvija Heinevettera koji je obranio čak 23 lopte. Po tri gola su dodali Löffler, Laen, Pevnov i Romero, dok je Ivan Ninčević zabio dva pogotka. Španjolcima nije pomoglo niti 11 obrana Kappelina, niti šest golova Lozana.

Nadu u prvo mjesto Aragon je zadržao pobjedom protiv Montpelliera 26:21. Bez francuskih reprezentativaca Montpellier se nije mogao oduprijeti već zagrijanim Španjolcima i nije im pomoglo niti 18 obrana Primoža Prošta te šest golova Petra Metličića i pet Dragana Gajiča. Na drugoj strani su s po pet golova najefikasniji bili Alex Dušebajev i Carlos Molina.

Uoči posljednjeg kola su sve tri momčadi imale računicu za prolaz. U najboljoj poziciji su bili Nijemci koji nisu smjeli izgubiti s više od tri gola razlike i u svojoj nakani su i uspjeli. Montpellier ih je svladao 27:26, međutim i to je Füchseu donijelo prvo mjesto. Heinevetter je ovaj put upisao deset obrana, po četiri pogotka su zabili Löffler, Igropulo i Christophersen. a Ninčević i Špoljarić su u ovom susretu bili van liste strijelaca. U pobjedničkom sastavu Prošt je dobio odmor, a sjajno ga je zamijenio Mickäel Robin s 21 obranom. Luka Karabatić je predvodio strijelce sa šest golova; Metličić je pogodio triput iz osam pokušaja.

Uslijedili su susreti za plasman, prvi su na parketu bili igrači Wisle i Montpelliera u borbi za peto mjesto, a uspješniji su bili Poljaci 36:29. Marin Šego je odradio dobru utakmicu i skupio je 12 obrana; najefikasniji su s po pet golova bili Syprzak i Nenadić. Kod Francuza je Robin skinuo 13 lopti, a posebno je raspoložen bio mladi Mathieu Grebille s devet golova. Metličić je zabio četiri pogotka.

U dvoboju za treće mjesto PSG je pokazao kvalitetu i bez ikakvih problema nadigrao Aragon rezultatom 27:19. Još jednu odličnu utakmicu imao je Sierra koji je skupio 22 obrane, a strijelce je predvodio Halgrimsson s pet golova. Kopljar je zabio dva uz jedan promašaj, a na drugoj strani najefikasniji je bio ponovno Lozano sa sedam golova. Druga važna karika Aragona, Molina, nije baš najbolje odradila svoj posao šutiravši 0/7.

U velikom finalu susreli su se Veszprem i Füchse, a u susretu punom preokreta, na kraju su slavili Nijemci 25:24. Pogodak za pobjedu postigao je Christophersen, pokušao je Laszlo Nagy u posljednjem napadu poravnati rezultat, ali od bloka se lopta odbila do Heinevettera kojem je to bila 15. obrana. Jaszka sa šest i Christophersen s pet golova bili su najefikasniji kod Füchsea, dok je prvo ime kod Veszprema bio Renato Sulić s pet golova. Mirko Alilović je obranio četiri lopte, a Nandor Fazekas 13.

Heide kup u rukama Grosswallstadta

Istovremeno se u Schneverdingenu igrao Heide kup po pomalo čudnom sustavu. Na turniru su nastupile tri njemačke momčadi i tri sastava iz drugih liga. Prvoga dana na parket su izašli Nijemci protiv internacionalnih momčadi da bi drugog dana pobjednici igrali protiv poraženih i na kraju bi se došlo do ljestvice te susreta za prvo, treće i peto mjesto.

Grosswallstadt je prvog dana igrao protiv Chamberyja i slavio nakon sedmeraca s ukupnih 31:29. U 60 minuta susret je završen 26:26 da bi tijekom sedmeraca Martin Galia obranio pokušaj Kevynna Nyokasa što je donijelo pobjedu Nijemcima. Predvodio ih je s 13 pogodaka u 60 minuta Michael Spätz koji je dodao još jedan iz sedmerca. Kod Chamberyja je 12 pogodaka upisao Edin Bašić.

Heide kup

Prvi dan:
TV Grosswallstadt - Chambery Savoie HB 31:29 (7m)
TSV Hannover-Burgdorf - BSV Bjerringbro-Silkeborg 25:29
TBV Lemgo - KS Vive Targi Kielce 35:33

Drugi dan:
TV Grosswallstadt - TSV Hannover-Burgdorf 28:27
BSV Bjerringbro-Silkeborg - KS Vive Targi Kielce 23:29
TBV Lemgo - Chambery Savoie HB 30:28

Za peto mjesto:
Chambery Savoie HB - TSV Hannover-Burgdorf 24:31

Za treće mjesto:
BSV Bjerringbro-Silkeborg - KS Vive Targi Kielce 22:31

Finale:
TBV Lemgo - TV Grosswallstadt 26:27 (7m)

Bjerringbro-Silkeborg je lakše nego što to rezultat pokazuje svladao Hannover Burgdorf. Na kraju je bilo 29:25 za Dance koji su tijekom susreta imali i deset golova prednosti i samo je serija Hannovera 8:2 na kraju susreta Nijemcima donijela prihvatljiv poraz. Simon Kristiansen sa šest golova je predvodio strijelce Bjerringbra, dok je u momčadi Hannovera Torge Johannsen zabio osam.

U posljednjem susretu prvoga dana Lemgo je bio bolji od Vive Targi Kielce 35:33. Najvećim dijelom utakmice Lemgo je bio u prednosti i na kraju je zasluženo slavio uz devet golova Jensa Bechtloffa. U poljskom sastavu Krzysztof Lijewski je zabio sedam golova, a dva je dodao i Željko Musa.

Drugoga dana turnira Grosswallstadt je za protivnika imao Hannover i na kraju je jedva izvukao pobjedu. Sve se činilo odlično za Grosswallstadt većim dijelom utakmice, vodili su na poluvremenu 17:9, u završnici imali i 26:20 da bi Hannover serijom 7:1 poravnao na 27:27. Ipak, u samom finišu Grosswallstadt postiže pogodak za pobjedu 28:27. Michael Thiede i Oliver Köhrmann su zabili po šest golova za pobjednika, a kod Hannovera sedam golova je zabio Morten Olsen.

Nakon poraza od Lemga, Kielce se oporavilo uvjerljivom pobjedom protiv Bjerringbro-Silkeborga 29:23. Bila je to rutinska pobjeda za momčad Željka Muse koja je vodila cijelim tijekom susreta i nije dopustila Dancima da uhvate priključak. Lijewski je ponovno bio najučinkovitiji kod Kielcea sa šest golova dok je Musa dodao tri gola. Kod Danaca je šest zgoditaka zabio Henrik Toft.

Posljednji dvoboj uoči mečeva za poredak odigrali su Lemgo i Chambery. Već je bilo jasno kako Lemgu za ulazak u finale treba pobjeda i uspio ju je ostvariti. Slavio je 30:28 i to zahvaljujući prednosti koju je ostvario sredinom prvog poluvremena nakon čega Chambery više nije niti jednom uspio doći do poravnanja. Sa sedam golova najistaknutiji je bio Timm Schneidfer; u sastavu poražene momčadi Bašić je zabio osam golova.

Ovim porazom Chambery je otišao u borbu za peto mjesto gdje ga je čekao Hannover koji mu je nanio i treći poraz. Nijemci su glatko slavili 31:24 uz deset golova Olsena i osam Lehnhoffa. Bašić je ovaj put stao na sedam pogodaka, a vrijedi spomenuti kako Damir Bičanić nije sudjelovao na ovom turniru.

U susretu za treće mjesto Kielce je i drugi put nadigralo Bjerringbro-Silkeborg, ovaj put još uvjerljivije 31:22. Na poluvremenu su Poljaci vodili 13:12 nakon čega su odigrali briljantnih 30 minuta i razbili Bjerringgbro. Predvodio ih je s deset golova Rastko Stojković - Musa je ponovno postigao tri. Kod danske momčadi pet golova je zabio Chris Jorgensen.

U velikom finalu sastali su se Lemgo i Grosswallstadt, a nakon sedmeraca pobjedu je odnio Grosswallstadt s ukupnih 27:26. Izvođenje sedmeraca bilo je iznimno uzbudljivo, prvih šest izvođača nije uspjelo pogoditi mrežu, a zatim su Spatz i Köhrmann zabili za Grosswallstadt, Bechtloff za Lemgo da bi posljednji pokušaj Kehrmanna obranio Wolff i donio trofej svojoj momčadi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.08.2012. u 09:29
    veszprem je po imenima opako jak! mogli bi čak i do F4 ove sezone!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.08.2012. u 08:59
    Hvala Bogu pa se negdje ima procitat clanak o klupskom rukometu. Hvala!
    Obrisan korisnik
  • nido21.08.2012. u 08:26
    Fino, fino :-)
    nido