Nogomet

Štimac: "U ovom kadru nema potrebe za Pranjićem, Radošević jedina alternativa Vukojeviću"

Iz Rusanove:Borna Rupnik • četvrtak, 23.08.2012.
Štimac: "U ovom kadru nema potrebe za Pranjićem, Radošević jedina alternativa Vukojeviću"
Foto: Bruno Karadža

Hrvatski izbornik Igor Štimac objavio je popis kandidata za prve kvalifikacijske dvoboje za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazilu te prokomentirao nepozivanje Danijela Pranjića, pozive Manuelu Pamiću i Josipu Radoševiću, te nadolazeće utakmice...

Nogometna reprezentacija Hrvatske svoj će put prema svjetskoj smotri 2014. godine početi 7. rujna protiv Makedonije u Zagrebu te 11. rujna protiv Belgije u Bruxellesu.

Igor Štimac: "Bio bih najsretniji da u ovom trenutku Sammir može, ali sada njegova igra još nije na razini koja bi opravdala poziv".

Izbornik Igor Štimac, koji je debitirao porazom u prijateljskoj utakmici protiv Švicarske na Poljudu (2:4), u četvrtak je u Kući nogometa u Rusanovoj obznanio na koje će nogometaše računati za te dvije utakmice.

Na popisu su se našli povratnik Mladen Petrić, Hajdukov mladić Josip Radošević, Manuel Pamić iz češke Sparte, a nema Danijela Pranjića iz portugalskog Sportinga.

"Svi počeci su teški, nije nas poljujao poraz od Švicarske i skrenuo sa zacrtanog smjera. Dobili smo odgovore za ono najvažnije, ove kvalifikacijske utakmice", rekao je izbornik.

Igor Štimac: "U svlačionicu u kojoj ja šefujem nitko neće unijeti kaos, pa tako ni mediji prenošenjem navodnih izjava koje nikada nisu izrečene. Žao mi je što je izjava o Sammiru prebačena na naslovnice, senzacionalistički, iz usta našeg kapetana. Svi su naši igrači odrasli, pogotovo iskusni poput kapetana, i poštuju jedni druge."

"Hvala svima na kritikama", nastavio je Igor Štimac, "iz poraza od Švicarske izvukli smo pouke. Naš je minimum osvojiti devet bodova u prve četiri utakmice, premda je želja uzeti svih 12 i napravit ćemo sve da do njih i dođemo. Start je vrlo važan, borba će biti bespoštedna jer je skupina takva da će svi gubiti bodove, s obzirom na snagu protivnika".

Reprezentacija će u Zagrebu biti smještena u hotelu AS i tražit će se potpuna privatnost: "Bit će osiguran mir za igrače i stručni stožer. Trenirat ćemo u Maksimiru i Zagrebellu. Napravili smo inspekciju Zagrebella, koji dobro poznajem, i tamo ćemo imati optimalne uvjete za rad. Jedva čekamo početak".

"Utakmice s Makedonijom nisu bile lagane u prošlosti. Dobili smo potvrdu da je Belgija u ovoj skupini najopasniji konkurent, iako će utakmice sa Srbijom imati posebnu težinu. Belgija je poput Švicarske, ako ne i jača. To su moderne momčadi, koje možda ne zauzimaju visoke pozicije na raznim popisima, ali bit će teško. Ipak, svjesni smo svojih kvaliteta i usredotočit ćemo se na podizanje atmosfere u svlačionici", dodao je izbornik Štimac.

Pranjić, Radošević, Lovren, Modrić, Sammir i sedam napadača

Pojasnio je potom Štimac i nekoliko stavki s popisa kandidata, posvetivši se imenima oko kojih je bilo nekoliko pitanja.

"Pranjić je dobio protiv Švicarske priliku na lijevom boku i na lijevom krilu. U konktekstu onoga što nam treba, alternativa za lijevi bok je Pamić, koji ima punu minutažu u svom klubu. U ovom kadru nemamo potrebu za Pranjićem, ali ostaje kandidat za nastavak ciklusa. Lovrenov je nastup još upitan, premda se on osjeća se vrlo motivirano i ulazi među kandidate za prvu momčad Lyona. Što se tiče Luke Modrića, vrijeme neumitno teče, a mi tu dilemu nećemo moći vući sa sobom. Kao izbornik neću dopustiti da se uoči ovako važnog starta povlači pitanje je li netko spreman ili nije. Na prvom danu priprema skinut ćemo to pitanje s dnevnog reda", najavio je.

Alen Bokšić: "Izuzetno je važno dobro startati u ove dvije utakmice, čak i ključno, s obzirom na razočaranje protiv Švicarske. Želimo pokazati svoju snagu, makar su protivnici vrlo kvalitetni, posebno Belgija, ali Makedonija nam je u ovom trenutku najvažnija"

O pozivu Josipu Radoševiću Štimac kaže: "Radošević je jedina alternativa Vukojeviću. U Splitu smo vidjeli koliko gubitak pozicija na sredini može biti poguban za momčad, a ovo je i početak stvaranja zaloga za budućnost. Neka to bude pokazatelj svim mladim igračima. Godine nisu važne, ni one Radoševića, kao ni one Šimunića, bit će važno samo koliko tko može i koliko tko zna".

Nije li sedam napadača previše? "Mnogo ih je, ali imamo dvije utakmice. Želim ih sve na prvom natjecateljskom okupljanju. Neke nisam imao u Splitu, a zaslužili su biti s nama. Želimo natjecateljsku atmosferu u svlačionici kako bismo bili pravi na utakmicama", odgovorio je Igor Štimac.

O Dinamovoj "desetki" nije želio previše raspravljati: "Bio bih najsretniji da u ovom trenutku Sammir može, ali u ovom trenutku njegova igra još nije na razini koja bi opravdala poziv".

Osim Hrvatske i Makedonije, u prvom će kolu snage odmjeriti Wales i Belgija te Škotska i Srbija, dok u drugom kolu igraju još Srbija i Wales te Škotska i Makedonija.

Popis kandidata za utakmice s Makedonijom i Belgijom:

Vratari: Stipe Pletikosa (Rostov, Rus), Danijel Subašić (Monaco, Fra), Ivan Kelava (Dinamo).

Braniči: Darijo Srna (Šahtar, Ukr), Vedran Ćorluka (Lokomotiv M., Rus), Ivan Strinić (Dnipro, Ukr), Josip Šimunić (Dinamo), Domagoj Vida (Dinamo), Gordon Schildenfeld (Dinamo M., Rus), Dejan Lovren (Lyon, Fra), Manuel Pamić (Sparta P., Češ).

Vezni igrači: Luka Modrić (Tottenham, Eng), Niko Kranjčar (Dynamo K., Ukr), Ognjen Vukojević (Dynamo K., Ukr), Ivan Perišić (Borussia D., Nje), Ivan Rakitić (Sevilla, Špa), Milan Badelj (Dinamo), Ivo Iličević (HSV, Nje), Josip Radošević (Hajduk).

Napadači: Mario Mandžukić (Bayern, Nje), Ivica Olić (Wolfsburg, Nje), Nikica Jelavić (Everton, Eng), Eduardo da Silva (Šahtar, Ukr), Mladen Petrić (Fulham, Eng), Nikola Kalinić (Dnipro, Ukr), Ante Vukušić (Hajduk).

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.08.2012. u 22:40
    obit če mu se o glavu-ipak Pranjije prekaljeni borac velikih i klupskih i reprezentativnih utakmica
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.08.2012. u 04:31
    Da, nažalost nemamo alternativu zadnjeg veznog. Osim nekog tamo Dujmovića koji igra u nekoj tamo ruskoj ligi i ima iskustva kao Vukojević i Radošević zajedno. Svaka čast talentu, ali za sve postoji vrijeme i mjesto.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.08.2012. u 08:34
    Nevjerovatno, neki ne budu nikad shvatili: 1. Pranjić nikad, ali nikad nije/ne bi trebal (ni na minutu kao zamjena jer su dva lijeva beka koja imamo slomila nogu) igrati na lijevom beku, to su se opekli treneri u repki/Bayernu, gdje god hoćeš i kad god hoćeš 2. Dajte pustite Srnu da... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • cameosis24.08.2012. u 01:24
    pogledaj molim te znacenje pojma "motoricno / nemotoricno" prije no sto ga rabis u ovom kontekstu.
    cameosis
  • signum_temporis23.08.2012. u 21:28
    Idealna postava Hrvatske, pod pretpostavkom da su svi zdravi, za mene je: ............................Pletikosa............................ Ćorluka.........Lovren.........Schindelfeld.........Strinić... [više na forumu]
    signum_temporis