Nogomet

1.HNL - juniori: Prvaci porazom krenuli u novu sezonu, Dinamo najuvjerljiviji

Ivan Dominik • četvrtak, 23.08.2012.
1.HNL - juniori: Prvaci porazom krenuli u novu sezonu, Dinamo najuvjerljiviji
Foto: Vedran Tolić

U nedjelju 19. kolovoza ove godine krenula je nova sezona 1.HNL za juniore i kadete hrvatskih nogometnih klubova, a u obje je kategorije kao prvak i aktualni branitelj naslova ušao splitski velikan, Hajduk. Kolo nije kompletirano sve do četvrtka, dok se igralo i u ponedjeljak, a baš je posljednja utakmica bila vrlo zanimljiva, jer su se sučelile ekipe Lokomotive i Hajduka. Ta je utakmica, uz fascinantno Dinamovo otvaranje sezone, bila i najzanimljivija nakon završenog uvodnog kola lige...

Od nove sezone svi će čitatelji Sportneta moći nalaziti izvještaje kola i iz 1.HNL za juniore, u kojoj je već tijekom četvrtka 23. kolovoza kompletirano prvo kolo natjecanja. U prvenstvo je kao prvak ušao Hajduk, koji je inače prvak i među kadetima, no, kandidaturu za nasljednika Splićana već su najavili i dječaci iz zagrebačkog Dinama. Pregršt zanimljivih događanja, dobrog nogometa i mladih nada Hrvatske te mnoštvo golova viđeno je proteklog tjedna na travnjacima diljem Lijepe naše, na kojima su trčali i igrali juniori i kadeti hrvatskih klubova.

Lokomotiva - Hajduk

Na Kajzerici se odigrao derbi prvog kola 1.HNL za juniore, a i za kadete, budući da je kod zagrebačkog prvoligaša gostovao aktualni prvak i branitelj naslova iz prošle sezone, Hajduk. "Bili tići", koji su koncem prošle sezone nakon punih sedam godina donijeli naslov prvaka u juniorskoj i kadetskoj konkurenciji u Grad pod Marjanom, porazom su krenuli u obranu istog.

Gostovanje kod Lokosa bilo je i više nego zanimljivo, prava poslastica već u prvom kolu prvenstva te vrlo neizvjestan susret pun preokreta. Hajduk je došao u podosta izmijenjenoj ekipi u odnosu na prošlu, trijumfalnu, sezonu - naravno, zato što su mnogi prošlogodišnji juniori sada dio prve momčadi. Stoga se i Lokomotiva dodatno "nabrijala" na prvake i slavila 3:2. Vrlo zanimljiv, dinamičan i otvoren dvoboj prvi je "začinio" igrač zagrebačke ekipe, Mihaljević, pogotkom za 1:0 domaćih u 12. minuti.

Međutim, Hajduk je ubrzo uspio okrenuti rezultat u svoju korist golovima Tomaševića i Kušete, a prije toga je potop Bilih spriječio odlični vratar gostiju, Fabijan Tomić, koji je obranio penal. No, Lokosi su se uspjeli izvući "iz bunara" te su se ubrzo nakon drugog primljenog pogotka pribrali i izjednačili na 2:2. Strijelac je bio Čarapina početkom drugog dijela, nakon što je i domaći trener imao svoju riječ u svlačionici. Lokomotiva je nastavila igrati bolje i nakon izjednačenja, a odluka je o pobjedniku pala tek u 88. minuti kada je Tomićevu mrežu proparao junak susreta Šobot.

Uzgred rečeno, Hajduk je poražen i u konkurenciji kadeta gdje su Lokomotivini tinejdžeri bili bolji uz 2:0, a tako si Splićani na vrlo loš način ušli u novo prvenstvo. Očito je kako će Hari Vukas i Jurica Vučko (juniori) te Igor Tudor i Duje Špalj (kadeti) morati još jače i bolje poraditi na i sa svojim momčadima za nastavak natjecanja u ligi.

Dinamo - Karlovac

Viceprvaci Hrvatske te osvajači juniorskog Kupa iz prošle sezone, juniori Dinama, imali su lak, možda i najlakši, posao u prvom kolu jer su dobili domaćinstvo i utakmicu protiv Karlovca, povratnika u 1.HNL - juniori. Dinamovci su bili uvjerljivi i neumoljivi protiv Karlovčana, i to u obje konkurencije, te su slavili 5:0 kao i kadeti.

Golijadu na maksimirskom pomoćnom terenu ispod južne tribine počeo je hrvatski mladi reprezentativac Dino Špehar, koji je "otvorio pipu" glavom na odlično ubacivanje Bruna Marottija s lijevog boka. Nedugo zatim je prošlogodišnji najbolji igrač lige, Domagoj Pavičić, izborio najstrožu kaznu za Dinamo i to u utakmici koja mu je bila posljednja u dresu Dinamovih juniora, jer je izašao početkom drugog dijela, a kasnije otišao u Lokomotivu igrati seniorski nogomet. Priliku koju je stvorio dečko s Jaruna realizirao je stup obrane i kapetan Dinamovih juniora, Jozo Šimunović.

U nastavku utakmice Dinamo je nastavio s golijadom pa je tako nakon 2:0 na poluvremenu treći gol Modrih zabio Luka Leko sjajnim udarcem iz daljine. Mladi Leko ima fantastičnu ljevicu, udarac i tehniku te je kasnije s distance zabio još jedan pogodak, ovaj put za 4:0 i to iz slobodnog udarca preko živog zida pod prečku, dok je tijekom cijelog susreta prijetio dalekometnim udarcima gostujućem vrataru Brkiću. Posao je za momčad Igora Cvitanovića dovršio Roko Zvonimir Strika 20 minuta prije kraja, dok je Marko Mikulić na vratima Dinama ostao nedirnute mreže, iako i nije imao previše posla.

Osim Luke Leke, Domagoja Pavičića, Dina Špehara i mladog Strike, istaknuli su se još i kadeti promovirani u juniore te tzv. ulazni juniori , koji su '95., i '96. godište, Alen Halilović i Tin Jedvaj.

Osijek - Rijeka

Točno u podne pred ravno 100 gledatelja započelo je i prvenstvo u poznatom gradu rasadniku nogometnih talenata te klubu koji ima jednu od najboljih (ako ne i najbolju) nogometnih škola u državi - u Osijeku. Gradski je vrt ugostio HNK Rijeku, makar bi možda bilo i bolje da nisu jer su mladi Riječani iz "srca Slavonije" odnijeli dva tri boda te tako pokazali Volpiju da možda i nije trebao posezati za milijunima i raditi rekonstrukciju Rijeke.

Zanimljivosti u susretu Osječana i Riječana nije nedostajalo, a kvalitetna i žustra utakmica bolje je započela za domaće. Oni su prvi poveli i minimalnu prednost odnijeli u svlačionicu nakon 45 minuta. No, taj gol Mateja Grafine nije bio dovoljan ni za bod jer je Rijeka u nastavku režirala preokret te je golovima Floriana Fumića i Roberta Brdara slavila 2:1. Brdar je ušao u igru deset minuta prije kraja, a nakon samo pet minuta na travnjaku poentirao je i donio veselje dječacima Borisa Pučića. Za poraz juniora osvetili su se kadeti Osijeka, koji su isto s 2:1 bili bolji od kvarnerske ekipe.

Zadar - Inter

Kao i u Osijeku, na identičan je način 1.HNL za juniore krenula i u Zadru. Na igralištu Bagat gostovao je Div iz predgrađa koji je kao i Rijeka odnio puni plijen. Za trobod Žutih pobrinuli su se Marko Bošnjak i Filip Merlin, dok je između njih dvojice zabio i igrač Zadra Frane Čirjak.

Zgoditak Filipa Merlina dogodio se u 86. minuti na radost još jednog brka iz Zaprešića, ali ne Ilije Lončarevića, već Srećka Bogdana. "Čeči" je očito dobro spremio svoje momke, koji su priredili jedno od iznenađenja kola već u prvom susretu juniorske lige. Kadetima to nije pošlo za nogom te su remizirali uz 1:1.

Split - Varaždin

Iako je u prvoj seniorskoj ligi izbačen u županijski rang natjecanja, Varaždin je među juniorima i kadetima zadržao prvoligaški status, a svoju je sezonu pomladak jednog od najtrofejnijih hrvatskih klubova počeo u Splitu. Crveni Splićani ugostili su posrnuli klub sa sjevera Hrvatske i još ga više potopili jer su uz bolju igru uknjižili i tri boda.

Strijelac jedinog pogotka na susretu bio je Dominko Radalj iz penala nakon pola sata igre i to je Splitovcima bilo i više nego dovoljno za pobjedu. Iste su (ne)sreće bili i kadeti Varaždina, koji su, pak, od istog kluba poraženi s uvjerljivih 3:0, međutim, oporavak bi brzo mogao uslijediti jer u idućem kolu Zadar stiže u Barokni grad.

Hrvatski dragovoljac - Šibenik

Hrvatski dragovoljac još je jedan u nizu klubova čija omladinska škola obitava u najvišem rangu nogometa u Hrvata, dok njegovi seniori igraju Drugu ligu. Ista je situacija i sa Šibenikom, čiji je pomladak u prvom kolu gostovao u Sigetu. Najčešći rezultat ovog kola, 2:1, bio je prisutan i na ŠNC-u Stjepan Spajić, ali se umjesto 200 gledatelja i navijača domaće ekipe radovao Šibenik.

Utakmicu igranu u ponedjeljak otvorio je pogotkom Luka Rovčanić već u šestoj minuti ogleda, a već u 20. je izjednačenje ekipi iz grada kralja Petra Krešimira IV. donio Domagoj Perica. No, da ne bi bilo zabune oko toga gdje će otići bodovi iz Sigeta pobrinuo se Karlo Pauk, branič Šibenčana, realiziravši penal. 2:1 bio je rezultat poluvremena i kraja susreta juniora, dok su kadeti domaćih Šibenčane ispratili kući rezultatom 3:1, također na otvaranju natjecanja.

Cibalia - Marsonia

Slavonski je derbi odigran u Vinkovcima gdje je domaći prvoligaš dočekao posrnulu Marsoniju iz Slavonskog Broda, koja još uvijek ima vrlo dobru omladinsku školu. Međutim, gosti u prugastim crno-bijelim dresovima nisu imali snage za pozitivan rezultat protiv juniora Nebeskoplavih, koje vodi Nenad Lušić.

Cibalia je slavila 1:0 golom Stipe Jančića i zadržala Vinkovce s epitetom neosvojive utvrde. Marsonia nije imala šanse protiv raspoloženih domaćina što je dokazao i susret kadetskih ekipa u kojem je pobjedu odnijela Cibalia uz visokih 4:0.

Zagreb - Slaven Belupo

U zagrebačkom Zagrebellu u Veslačkoj ulici, nedjeljno je popodne bilo rezervirano za susrete omladinskih pogona Pjesnika i Farmaceuta. Slaven je stigao u goste klubu koji u glavnom hrvatskom gradu, a i šire, ima ponajbolju školu nogometa te se stoga i nije dobro proveo.

Juniori kluba iz Ulice pjesnika slavili su s laganih 2:0 nad Podravcima te su bez mnogo muke upisali prve bodove, dok su kadeti bili nešto više raspucani. Momci mlađi dvije godine od juniora nadvisili su Slavenove trupe s tri pogotka u njihovoj mreži, u isto vrijeme dopustivši samo jedan gol u svojoj.

1.HNL - juniori, prvo kolo, 19.,20. i 23. kolovoza 2012.:
Dinamo - Karlovac 5:0 (kadeti 5:0)
Cibalia - Marsonia 1909 1:0 (kadeti 4:0)
Hrvatski dragovoljac - Šibenik 1:2 (kadeti 3:1)
Split - Varaždin 1:0 (kadeti 3:0)
Zadar - Inter Zaprešić 1:2 (kadeti 1:1)
Zagreb - Slaven Belupo 2:0 (kadeti 3:1)
Lokomotiva - Hajduk 3:2 (kadeti 2:0)
Osijek - Rijeka 1:2 (kadeti 2:1)

1.HNL - juniori

PozKlubUkPobNerPorG+G-GRBod
1. Dinamo 1 100 50 +5 3
2. Zagreb 1 100 20 +2 3
3. Lokomotiva 1 100 32 +1 3
4. Šibenik 1 100 21 +1 3
5. Inter-Zaprešić 1 100 21 +1 3
6. Rijeka 1 100 21 +1 3
7. Cibalia 1 100 10 +1 3
8. Split 1 100 10 +1 3
9. Hajduk 1 001 23 -1 0
10. Osijek 1 001 12 -1 0
11. Zadar 1 001 12 -1 0
12. Hrvatski dragovoljac 1 001 12 -1 0
13. Varaždin 1 001 01 -1 0
14. Marsonia 1 001 01 -1 0
15. Slaven Belupo 1 001 02 -2 0
16. Karlovac 1 001 05 -5 0

1.HNL - kadeti

PozKlubUkPobNerPorG+G-GRBod
1. Dinamo 1 100 50 +5 3
2. Cibalia 1 100 40 +4 3
3. Split 1 100 30 +3 3
4. Zagreb 1 100 31 +2 3
5. Hrvatski dragovoljac 1 100 31 +2 3
6. Lokomotiva 1 100 20 +2 3
7. Osijek 1 100 21 +1 3
8. Zadar 1 010 23 -1 0
9. Inter-Zaprešić 1 010 23 -1 0
10. Rijeka 1 001 12 -1 0
11. Šibenik 1 001 13 -2 0
12. Slaven Belupo 1 001 13 -2 0
13. Hajduk 1 001 02 -2 0
14. Varaždin 1 001 03 -3 0
15. Marsonia 1909 1 001 04 -4 0
16. Karlovac 1 001 05 -5 0

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.08.2012. u 23:14
    Bilo bi odlično da je autor teksta pogledao bar jednu utakmicu, a ne samo prepisao zapisnike. A mogli bi posvetiti i malo mjesta kadetima jer pokazuju puno više od umišljenih juniora.
    Obrisan korisnik
  • Torca-Dubrava23.08.2012. u 22:32
    ajde Mujane poludiiiii......
    Torca-Dubrava