Automoto

U Brnu novi čin borbe za naslov prvaka, ali ostala su samo dva kandidata

Igor Šestak • petak, 24.08.2012.
U Brnu novi čin borbe za naslov prvaka, ali ostala su samo dva kandidata
Foto: EPA

Sjevernoamerička turneja je završena, a samo tjedan dana nakon utrke u Indianapolisu vrijeme je za 12. utrku u nakrcanom MotoGP kalendaru. Riječ je o Velikoj nagradi Češke, koja se tradicionalno održava na stazi kraj Brna. Ovogodišnje izdanje utrke bit će oslabljeno za sudjelovanje dvojice motociklista, budući da zbog ozljeda neće nastupiti Nicky Hayden i Casey Stoner. Kao vodeći vozač Svjetskog prvenstva u Brno dolazi Jorge Lorenzo.

Službenog naziva Masaryk Circuit, prema prvom predsjedniku Čehoslovačke, staza pokraj Brna je dom motociklizma još od 30-ih godina prošlog stoljeća. Utrke svjetskog prvenstva u motociklizmu na ovom se mjestu održavaju od 1950., a na potpuno novoj stazi od 1987. godine. Popularna je među vozačima i navijačima, koji s okolnih brežuljaka imaju odličan pogled na zbivanja na stazi.

Krug stazom dugačak je 5.403 metra, sama staza široka je 15 metara, ima šest lijevih i osam desnih zavoja. Najduža ravnica dugačka je 636 metara, a staza je posljednje modifikacije doživjela 1996. godine.

Najviše uspjeha u utrkama najjače klase na ovoj stazi imao je Valentino Rossi, koji je u karijeri ubilježio pet pobjeda. Četiri pobjede ima Giacomo Agostini, a po tri Wayne Rainey i Max Biaggi.Od aktivnih vozača dvaput je u Brnu slavio Casey Stoner, uključujući i prošlogodišnju pobjedu ispred Doviziosa i Simoncellija, ali ove godine zbog ozljede neće imati priliku doći do trećeg slavlja u Češkoj.

Australac se ozlijedio na kvalifikacijama u Indianapolisu, ali je unatoč ozljedi gležnja odradio nedjeljnu utrku i završio na četvrtom mjestu. Ipak, nakon što su liječnici detaljnije promotrili prirodu njegove ozljede, savjetovali su mu povratak u Australiju i operativni zahvat. Frustrirajući je to rasplet za Australca, koji se tako u svojoj posljednjoj sezoni zbog ozljede prisiljen oprostiti od borbe za naslov prvaka.

"Svi su mi savjetovali da ne vozim u Indianapolisu, ali nikad se baš nisam vodio za takvim savjetima. Nije mi žao što sam nastupio. Liječnici kažu da bi bilo najgore nastaviti s utrkama i da je najbolje rješenje što prije sanirati ozljedu operativnim zahvatom. Nadam se da ću se vratiti na staze prije utrke na Phillip Islandu, ali sve ovisi kako će proći operacija. Prvenstvo je sada izgubljeno, ali nije mi to prvi put. Frustrirajuće je, ali život ide dalje", izjavio je Stoner.

Nekoliko dana ranije potvrđeno je kako u Češkoj neće nastupiti ni Nicky Hayden. Amerikanac se također ozlijedio u kvalifikacijama Indianapolisa, ali se njegov povratak na stazu očekuje već na idućoj utrci u Misanu. Izbivanjem s prošlotjedne utrke, Hayden je prekinuo niz od 67 uzastopnih MotoGP utrka. Posljednji put je propustio utrku 2008. godine i to baš u Brnu, također zbog ozljede.

Ozljedom Stonera utrka za naslov prvaka je s tri spala na dva imena. Preostali kandidati su Jorge Lorenzo i Dani Pedrosa, a trenutno je u prednosti Yamahin Španjolac, za 18 bodova. Pedrosa je slavio prošlog tjedna u Indianapolisu, a Lorenzo je u posljednje tri utrke ubilježio pobjedu i dva druga mjesta.

Pedrosi je pobjeda u Indianapolisu bila 40 u karijeri u svim klasama, a sve je ostvario na Hondinom motociklu. Više pobjeda su momčadi Honde donijela tek trojica motociklista, Mick Doohan, Jim Redman i Mike Hailwood, koji ima 41 pobjedu pa bi se Pedrosa mogao izjednačiti s njim već u Češkoj.

"Brno je široka i vrlo brza staza s mnogo brzih zavoja. Honda je prošlih sezona ovdje ostvarivala dobre rezultate pa vjerujem da možemo isto ponoviti i ove godine.Veselim se nastupu u Brnu i novoj borbi za pobjedu. Vrijeme je ovdje često promjenjivo i može imati veliki utjecaj na rasplet utrke, baš kao i postavke motocikla", izjavio je uoči utrke Dani Pedrosa.

Budući da u Brnu neće biti Haydena, Valentino Rossi će biti jedini predstavnik Ducatija: "Laguna Seca i Indianapolis su bili dvije dosta teške staze za nas. Veselim se nastupu u Brnu i očekujem da ćemo u Češkoj ostvariti dobar rezultat. Prošle sam godine ovdje odvozio vrlo dobru utrku u suhim uvjetima pa se nadam da mogu tako nešto ponoviti i ove godine."

Kvalifikacije su na rasporedu u subotu u 13:55, a utrka je u nedjelju u 14 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!