Ostali sportovi

Gilbertu deveta etapa, Rodriguezu drugo mjesto i povećanje prednosti u ukupnom poretku

Igor Šestak • nedjelja, 26.08.2012.
Gilbertu deveta etapa, Rodriguezu drugo mjesto i povećanje prednosti u ukupnom poretku
Foto: EPA

Prvo mjesto na devetoj etapi biciklističke utrke kroz Španjolsku osvojio je Belgijac Philippe Gilbert. On je zajedno s Joaquimom Rodriguezom pobjegao ostalim biciklistima na posljednjim kilometrima devete etape i u samoj završnici odnio pobjedu ispred Španjolca. Rodriguez će sigurno biti i više nego zadovoljan drugim mjestom, budući da je svoju prednost u ukupnom poretku povećao za 20 sekundi.

Deveta etapa Vuelte vožena je od Andore do Barcelone. Dionicu dugu 196,3 kilometra za četiri sata, 45 minuta i 28 sekundi prošao je Philippe Gilbert, Belgijac koji nastupa za momčad BMC. U vremenu pobjednika ciljem je prošao i vodeći u ukupnom poretku, Španjolac Joaquim Rodriguez koji nastupa za momčad Katusha. Treće mjesto je sa sedam sekundi zaostatka za pobjednikom zauzeo Talijan Paolo Tiralongo, koji vozi za Astanu.

Nakon tri kilometra četiri biciklista su inicirala prvi bijeg. Martijn Maaskant, Javier Chacon, Mickael Buffaz i Bertjan Lindeman su uspjeli stvoriti prednost od 5 minuta i 20 sekundi prije nego ih je glavna skupina počela dostizati.

Bjegunci su s četiri minute i 48 sekundi stigli do prvog od dva uspona treće kategorije, Alto Collada de Clara, a do vrha je prvi stigao Lindeman. Peloton se u toj fazi etape nije previše trudio kako bi uhvatio odbjeglu četvorku pa je Buffaz uspio prvi proći prolaznim točkama Cardona i Martorell.

Tada se glavna skupina probudila i do Martorella smanjila zaostatak na minutu i četiri sekunde. Uhvaćeni su 20 kilometara prije cilja, a tada je značajno ubrzan tempo utrke, što je onemogućilo novi bijeg nekog od biciklista. U izrazito visokom tempu s prosječnom brzinom i do 68 kilometara na sat biciklisti su nastavili u grupi voziti do posljednjih pet kilometara.

Na početku drugog uspona treće kategorije, Alto de Montjuica, pobjeći je u svom prepoznatljivom stilu pokušao Alberto Contador, ali čim je ostvario prednost od nekoliko sekundi, skupina je ubrzala i njegov je pokušaj propao. Isto je pokušao i Allesandro Ballan, ali ni njegov bijeg nije uspio.

No, što nije uspjelo Contadoru i Ballanu, uspjelo je Rodriguezu i njegovom pratitelju Gilbertu. Njih su dvojica započeli svoj napad tri kilometra prije cilja i izdržali sve napade preostalih biciklista da ih uhvate. Rodriguez se nije previše zamarao etapnom pobjedom, već ju je prepustio Gilbertu i zadovoljio se povećanjem prednosti u ukupnom poretku. Treće mjesto je osvojio Talijan Paolo Tiralongo. Alejandro Valverde je nedjeljnu etapu završio na šestom, a Contador na 22. mjestu.

Nakon devete etape Rodriguezova prednost iznosi velike 53 sekunde ispred Britanca Christophera Froomea, koji je nedjeljnu etapu završio na 46. mjestu. Treći je u ukupnom poretku Contador s minutom zaostatka za vodećim, dok je četvrti Valverde s minutom i sedam sekundi zaostatka.

U ponedjeljak je dan odmora, a Vuelta se nastavlja u utorak desetom etapom od Ponteareasa do Sanxenxa.

Vuelta a Espana, rezultati devete etape:
1. Philippe Gilbert (BEL/BMC) 4:45:28 sati
2. Joaquim Rodriguez (ŠPA/Katusha) - u vremenu pobjednika
3. Paolo Tiralongo (ITA/Astana) + 7 sek
4. Tomasz Marczynski (POL/Vacansoleil-DCM) + 9 sek
5. Daniele Bennati (ITA/RadioShack-Nissan) + 9 sek
...

Vuelta a Espana, ukupni poredak:
1. Joaquin Rodriguez (ŠPA/Katusha) 34:44:55 sati
2. Christopher Froome (VBR/Sky) + 53 sek
3. Alberto Contador (ŠPA/SaxoBank-Tinkoff) + 1:00 min
4. Alejandro Valverde (ŠPA/Movistar) + 1:07 min
5. Robert Gesink (NIZ/Rabobank) + 2:01 min
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!